Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán menthetetlenül türkménbasi lett

2018.04.13. 16:49

Írta az újság, hogy Patyi megbírságol, én ezt látom.

A miniszterelnök mondata a legtömörebb megfogalmazása annak, mi a baj a NER-rel – aki nem hiszi, nézze meg a kormányfő Facebook-oldalán. Mert ott van, valóságosan és nem egy kormánykritikus humorista paródiájában.

Lehet, hogy a gazdasági mutatók rendben vannak, nőtt a GDP, csökkent az államadósság, 3 százalék alatti a költségvetési hiány – hogy mindehhez mennyi köze van a kormánynak és mennyi a nemzetközileg kedvező gazdasági körülményeknek, az más kérdés, azt mindenesetre látjuk, hogy a környező országok Orbán Viktor nélkül is legalább ennyire tudtak élni a lehetőségekkel, ha nem jobban –, de ezzel a miniszterelnöki mondattal őszinte képet kapunk Orbán Viktor jogállamról alkotott gondolkodásáról. És nem is véletlen elszólás, hiszen akkor nem Orbán Facebook-oldalán látnánk viszont.

De nem volt elég egyszer tockost adni a Patyinak. „Tóni, rosszul tudjuk, hogy a Patyi bírságolt meg engem a választási bizottságban?” – kérdezte másodszor is, fenyegető kedvességgel a választások után új kormányzati eszközöket és másmilyen kormányzást ígérő Rogán Tónitól az Orbán.

Már a névelő is beszédes, mindenképp informális kapcsolatot, és ebben a helyzetben olyan hierarchikus viszonyt jelez, ami egy valódi demokráciában megengedhetetlen. Elemzésében nem annyira politológusok, mint inkább David Attenborough tudna segítségünkre lenni. 

Valószínűleg Orbán – aki március 15-i beszédében erkölcsi, politikai és jogi elégtételt lengetett be választási ellenfeleinek – tényleg azt gondolja, hogy őt büntette meg a Patyi, ez a kis pimasz, de amúgy rendes gyerek. Egy valódi intézményekkel működő demokratikus országban persze nem a Patyi büntette meg az Orbánt, hanem a Nemzeti Választási Bizottság szabott ki büntetést a választási kampányban törvényt sértő politikusra.

Magyarország ma viszont nem intézményes, hanem perszonális demokrácia – és perszonális gazdaság, ami ellen nem érv, hogy de hát vannak külföldi befektetések, mert ki mondta, hogy nem lehet beruházásban érdekeltté tenni egy befektetőt a perszonális demokráciában. Amíg megéri, és elhiszik a mindenkori türkménbasiról, hogy a perszonalizált dealeket be tudja tartani, addig lesznek befektetők is. Nem rájuk tartozik – hanem az országra –, hogy a gazda csak a maga szórakoztatására játszik választásosdit, parlamentesdit, meg bíróságosdit – azt talán már nem is akar annyira -, de ahol valójában nincs olyan intézményes kontroll, amely korlátot szabhatna a működésének.

Ha szabna, vagy ha legalább azt szeretné az Orbán, hogy a polgárok azt gondolják, hogy szab, akkor az Orbán viselkedik így, de legalábbis nem tette volna ki ezt a videót – amely egyébként március 27-én készült. Az is kérdés, mi szükség a vizitre a választások előtt, az NVB elnökével, igaz, ekkor a Patyi épp a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori minőségében találkozott az Orbánnal.

És ő nagyon meg akarta mutatni ezt a jelenetet, és tudta azt is, hogy a Patyi sem a személyes, sem a Nemzeti Választási Bizottság méltóságát nem fogja megvédeni egy olyan válasszal, amellyel helyre tette volna a kormányfőt.

Nem kellett volna lázadni hozzá, elég lett volna annyi: a törvények határozzák meg a döntéseinket.

Ehelyett a Patyi azzal mászik be az Orbán alá, hogy „Sajnálom miniszterelnök úr!” Hogy ő mit sajnál, csak ő tudja: hogy meg kellett büntetnie? Hogy ő az NVB elnöke? És más pártot is szokott sajnálni?

Mindegy is, amit láttunk, azt egy egész ország sajnálhatja.