Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország miniszterelnöke megvesztegethetetlen

2018.09.27. 15:37

A jó ég tudja, hányadik órában vagyunk, állítólag örökké a huszonnegyedikben, csuvározástól az egészségügyön át a polgári Magyarországig, de Orbán Viktor megrepülőztetése Garancsi István gépén, pontosabban annak kormányzati kommunikációja, akár új időszámítás kezdete is lehetne.

A sort Hollik István a Fidesz-KDNP frakciószövetség jelenlegi szóvivője nyitotta meg, amikor arról beszélt, hogy semmi jogszerűtlen nincs abban, ha Vidi-szurkolóként a kormányfő elutazik az EU-s és költségvetési pénzekkel megvalósítandó projektek pályázatain rendszeresen nyertes vállalkozó jóvoltából.

„Hiszen ők barátok, és a barátok megosztják azt, amijük van” – mondta Hollik. Csütörtökön Gulyás Gergelynek kellett az ügyről nyilatkoznia a kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból kitűnt: a szocialistákhoz képest erkölcsi értelemben is más Magyarországot ígérő Fidesz nem fog zavarba jönni az aggályos szívességektől, sőt: lényegében a kormányfőt nem lehet megvesztegetni. Azaz

bármilyen kedvességgel, szívességgel, el lehet halmozni a miniszterelnököt, az nem számít megvesztegetésnek.

Az utaztatásnál például azért nem számít annak, mert azt vagy magánemberként kapja – augusztusi bulgáriai vidi-meccs –, vagy miniszterelnökként – moszkvai vb-döntő, már ha ez utóbbira sor került, erről ugyanis csak azt tudjuk, hogy Orbán ott volt és a repülő is, hogy azzal ment-e a kormányfő, azt hivatalosan nem tudni –, de semmiképp sem képviselőként. Márpedig a törvény a képviselői jogállásra vonatkozóan ír elő korlátokat.

Mi szab tehát határt annak, hogy Orbán Viktorral barátai megosszák amijük van? – kérdezte az RTL újságírója a kormányinfón. Az állami megrendelésekből élő vállalkozó lakást is vehet a kormányfő gyerekeinek, esetleg  üzletrészt vásárolhat a család a másik barát, Mészáros Lőrinc vállalkozásában?

„Határt a polgári jóízlés és a választók értékítélete szab” – mondta ki Gulyás. Kétségtelen, úgy tűnik, jelenleg mindkettőbe belefér a nagyvállalkozói szívesség. Apró kellemetlenség, hogy a választók minderről nem a kormánynak köszönhetően, hanem az Átlátszó révén értesülhettek. Ami persze sorosgyörgy.

Egyébként az sem világos, hogy az ügy kapcsán miért vádolja az ország bomlasztásával a portált a Fidesz, ha egyszer a párt azt állítja, semmi törvénytelen nem történt.

No de az ilyen törvényes gyakorlat is csak mértékkel folyhat, mert mindez csak a kormányfőre vonatkozik. (Esetleg a részeg számikkal védekező Semjén Szarvasvadász Zsoltra.) Gulyás szerint ugyanis egy állami cég vezetőjének vagy egy államtitkárnak már jobban meg kell gondolnia, hogy elfogad-e olyan szívességeket, mint a közös nyaralás Mészáros jachtján vagy a repülőút a magángéppel. Orbán Viktor azonban vitán felül áll. A polgárinak indult, illiberálissá lett, türk gyökereit nem feledő Magyarországon a közpénz jellegét elvesztett vagyon már nyíltan vándorolhat a kormányfő közelébe, nem csak cégvásárlás, de szívességek formájában is.  Amiből megint elnyert közpénz lesz, amiből megint lehet szívességet adni, amíg tart a végtelenül hosszú huszonnegyedik óra.