Az emberek szórakozni akarnak egy fesztiválon, nem Orbánt hallgatni

2019.06.27. 17:53

Szépen bejárta a magyar sajtót az az Indexen megjelent videó, amelyen azt látni, hogy a Volt Fesztivál nagyszínpadáról üvölt Orbán Viktor ‘89-es beszéde, amelyet Nagy Imre újratemetésén mondott el, majd utána a nemzet csótányából a NER csótányává változott Nagy Feró zárt le. Az egésznek olyan hatása van, mintha valami észak-koreai fesztiválon járnánk, ahol a szórakozni vágyók akkor is kénytelenek a kedves vezető szavait hallgatni, amikor csak szimplán jól szeretnék érezni magukat.

Kormánypropaganda a Volt fesztiválon

Éppen ezért végtelenül elszomorító, hogy a Volt Fesztivál szervezői annyira se tartják a saját vendégeiket, hogy legalább akkor ne ömöljön az arcukba a propaganda, amikor ki akarnak szakadni egy rövid időre a magyar valóságból.

Persze hülyeség az egészen meglepődni, hiszen a Volt Fesztivál és annak szervezői hosszú évek óta a NER holdudvara körül legyeskednek, és úgy ömlik a közpénz és az állami hirdetés a fesztiválba évek óta, mintha nem lenne holnap. Nyilván nyílt titok, hogy ahol Orbán Ráhel gyakornokként dolgozott és munkakapcsolatba került a Volt főszervezőivel, ott a Fidesz is otthonosan mozog. Nyilván az sem véletlen, hogy amikor az akkor még Gödörként működő Deák téri klubot elvették az akkori szervezőktől, akkor a Volt főszervezőinek kezébe került, hogy azóta az Akvárium ugyanúgy helyet adjon könnyűzenei koncerteknek, mint Orbán Gáspár vallási gyülekezetének. Nyilván az sem véletlen, hogy ugyanez a kör évek óta az MVM és az MTVA hathatós támogatásával tart zenei programokat, legyen szó a Nagyszínpadról vagy éppen a Petőfi Zenei Díjról. Utóbbi különösen azért nagyon szórakoztató, mert a Petőfi Rádió kulturális kiherélése miatt még maguk a Volt Fesztivál szervezői is nyílt levélben fejezték ki aggodalmukat, de annyira azért nem aggódnak azóta sem, hogy ne tartsák meg minden évben a Fonogram színvonalával vetekedő eseményt, ami érdeklődés hiányában a Voltról a szintén a cégcsoporthoz tartozó Strand Fesztiválra költözött.

Azonban legalább eddig arra figyeltek, hogy a NER állami hirdetéseken és a VIP-részen kívül ne igazán legyen látható a fesztiválozóknak. Most viszont eljutottunk oda, hogy aki kíváncsi például a Slipknot vagy a Halott Pénz soproni fellépésére, annak a koncertek között öt-tíz percenként kötelezően meg kell hallgatnia, hogy Orbán Viktor micsoda beszédet mondott 1989-ben. 

Ez konkrétan a fesztivál vendégeinek és fellépőinek arcon köpése.

Vajon a Slipknot fellépett volna a fesztiválon, ha a szervezők előtte jelzik, hogy a koncertek között Orbán-beszédeket sugároznak a nagyszínpadon? Vajon a Cypress Hill szeretné azt, hogy politikai propaganda töltelékműsoraként rakják fel egy magyar színpadra? Vajon az a több száz magyar zenekar, amely fellép a fesztiválon, tudott arról, hogy egy olyan eseményen zenél, ahol a nagyszínpad főprodukciója a magyar miniszterelnök egyik korai beszéde? Vajon belegondoltak abba a szervezők, hogy a Volt/Sziget magyar fesztiválos monopolhelyzete miatt egyébként is meghunyászkodásra kötelezett hazai zenekarok szeretnének-e politikai program háttérszereplői lenni?

Pár nappal ezelőtt Rétvári Bence KDNP-s politikus felháborodva posztolt arról, hogy Soros György fia a CEU diplomaosztóján politikai töltetű beszédet mondott az egybegyűlteknek. Vajon Rétvári és a posztja alatt uszító, homofób, teljesen alpári stílusban megnyilvánuló követői ugyanilyen vehemenciával kifogásolják majd azt is, hogy több tízezer ember, aki a koncertek és bulik miatt vásárolt drágán belépőket egy zenei fesztiválra, kénytelen naponta többször Orbán Viktor hőssé avatását hallgatni teljes hangerővel? Nyilván nem, egy Rétvári-szintű figura el sem tudja képzelni, hogy ugyanúgy lehet valakinek taszító mindenhol Orbán Viktort látni, mint ahogy a követőinek Soros fiának vélt szexuális és politikai beállítottsága.

És még egy dolgot megsúgok: a Voltra az emberek bulizni járnak. Azért vásárolnak több tízezer forintokért belépőt vagy bérletet a fesztiválra, hogy egy vagy több napra kiszakadjanak a valóságból, kicsit elengedjék magukat, jó koncerteket lássanak, új élményeket szerezzenek.

Idén a Volt Fesztivál szervezői gondoskodtak arról, hogy akkor is csapjon arcon mindenkit a magyar valóság, amikor tényleg senki sem kíváncsi rá.