Tettünk a kormánynak egy gesztust, meglátjuk, mi lesz

2020.03.23. 05:00

Az Indexen vasárnap megjelent a kormány álláspontja arról, hogy miért kell lehetővé tenni, hogy határozatlan ideig rendeletekkel kormányozzon. A véleménycikk, amit Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese jegyez, lényegében a péntek este benyújtott felhatalmazási törvényjavaslat indokolása, az eredetinél közérthetőbb formában.

Hogy erre a törvényre szükség van-e, arról már megkezdődött a vita, és aki akarja, majd kifejti a véleményét.

Viszont felmerül egy kérdés.

A kormánynak számtalan fórum áll a rendelkezésére, hogy megmagyarázza, mit miért tesz. Ott az évi százmilliárd forintból működő közmédia. Ott vannak az állami hirdetésekből kitartott KESMA-orgánumok.

Mégis azt kérték, hogy az Indexre írhassák meg.

Kekeckedhettünk volna, hogy ha most, veszélyhelyzet idején hirtelen megszületett a felismerés, hogy a kulcsfontosságú törvényjavaslatukat az Index olvasóinak akarják megmagyarázni, akkor a kormány tagjai máskor is szóba állhatnának a független lapok újságíróival. Rávehetnék az olvasóinkat semmibe vevő minisztériumokat, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre. Vagy akár csak biztosíthatnának használható adásjelet az operatív törzs zárt ajtók mögött megrendezett sajtótájékoztatóihoz.

A sérelmek sorát hosszan lehetne sorolni, de felesleges. Ma semmi sem fontosabb, mint hogy a nyilvánosság a számára hiteles orgánumokban megbízható információhoz jusson.

Nem tudjuk, milyen felismerésre vár még a kormány, hogy legalább egy ekkora közegészségügyi válság idején partnernek tekintse a sajtót, és együttműködjön vele.

Azt nem várjuk, hogy leállítsák a kormánymédiában a független sajtó ellen indított hazug uszítást: éppen elég erős jel az ottani döntéshozóknak, hogy a kormány már a törvényjavaslatát se náluk próbálja megmagyarázni.

Viszont az együttműködés a kormány és a független sajtó között csak kétoldalú lehet; az nem fog működni, hogy az Indexet üzenőfalnak használják, de továbbra se tekintsék partnernek.

Orbán Viktor az elmúlt tíz évben a gesztusokból nem, csak az erőből értett. Most viszont olyan válsághelyzet van, aminek minden korábbi rossz beidegződést felül kell írnia. Jó lenne hinni benne, hogy a kormány legalább most képes erőt venni magán, és megpróbál normális kapcsolatot kialakítani a sajtóval.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!