Azt üzenték, váltsuk le a főszerkesztőt

index-veszelyben
2020.07.07. 13:40

Az Index hetek óta valós veszélyben van. Ez azt jelenti, hogy tőlünk független erők próbálták/próbálják megmondani, hogyan kellene működnünk, kikkel kellene együttműködnünk, egyértelmű és határozott piacvezetőként mit kellene csinálnunk a „túlélésünk érdekében”.

Mivel a tanácsokat a stílusuk, a tartalmuk és a körülményeik miatt sem tudjuk barátinak tekinteni, a függetlenségünket jelző barométert a független állásból a veszélyben állásba mozdítottuk. A lépést és a hozzá kapcsolódó főszerkesztői közleményt az egész szerkesztőség aláírta, támogatta.

Azóta sok minden történt körülöttünk, de a vihar és a veszély nem múlt el, emiatt a mutató is maradt a narancs (veszélyben) zónában.

A több mint két héttel ezelőtti lépésünket az indokolta, hogy a legnagyobb szerződéses partnercégünk, a reklámjainkat és azon keresztül a bevételeinket is kezelő Indamedia-csoport tanácsadóin keresztül egy olyan tervet akart ránk erőltetni, aminek a szerkesztőség széthullása, feldarabolása lett volna a vége. Akkor a tiltakozásunk hatására az összes érintett azt mondta, a tervet elkaszálták, és a tervet jegyző tanácsadók elkerültek az Index közeléből.

A tanácsadók koncepciói viszont azóta is napirenden vannak, és ennek hétfő este volt az eddigi legerősebb állomása: a Superman becenéven is ismert Erdélyi Zsolt, reklám- és kommunikációs szakember a Facebookra feltöltött videójában azt javasolta az Indexnek, hogy váltsa le a főszerkesztőjét.

Ennek persze nem kellene nagy jelentőséget tulajdonítani, bárkinek lehetnek bármiről elképzelései, de Erdélyi nemrég még az Index említett partnercégének a tanácsadója volt, és semmi nem utal arra, hogy már ne lenne az. És így azért már kicsit erősebb, ellenségesebb az üzenete, és ez persze még indokoltabbá teszi a függetlenségi barométerünk jelenlegi, veszélyben állását.

Megkérdeztük az Indamédia vezérigazgatóját és társtulajdonosát, Ziegler Gábort, hogy egyrészt tanácsadójuk-e még Erdélyi Zsolt, de erre üzleti titokra hivatkozva nem akart válaszolni. Arra is kértük, hogy kommentálja Erdélyi főszerkesztőváltós javaslatát, de ez elől is kitért.