Puzsér Róbert: Elon Musk árcédulát tapaszt a woke-identitásra

329D4Z8-highres
2022.05.03. 14:26

A Twitter lépten-nyomon jóemberkedő, felébredett, ultraliberális és genderérzékeny, strukturális rasszizmust és múltból örökölt patriarchátust felszámolni szegődött, bőrük árnyalatával a szivárvány színeiben pompázó tulajdonosai, akik büszkén hirdetik, hogy a történelem jó oldalán állnak, az elnyomatásra eszmélés tulajdonukban lévő kicsiny oázisát egyszer csak eladják ideológiai ellenlábasuknak, Elon Musknak. A Tesla-vezér az elmúlt években újra meg újra konfliktusba került a liberális elittel: a karanténintézkedésektől a közösségi média cenzúráján át a Netflix működéséig éles kritikával illette a progresszívek számos tevékenységét. Azok a tulajdonosok, akik most mohón markolják fel a jobboldalra átsoroló milliárdos dollárjait, korábban meggyőződésesen álltak ki az Egyesült Államok egykori elnökének, Donald Trumpnak a felületükről való kitiltása mellett. Végignézték és következmény nélkül hagyták továbbá, hogy cégük a Joe Biden elnök fiának korrupciós ügyeit illető cikkeket a választási kampány során álhírnek nyilvánítsa, és eltüntesse felhasználói szeme elől – végignézték, ha nem elrendelték, a demokrata elnök megválasztása után meg totális hibának nevezték, és mégsem bocsátották el a menedzsmentet, hisz szárnyaltak a részvények, a történelem jó oldalán álló elnökjelölt pedig győzött.

Elon Musk most kivásárolja őket az állítólagos meggyőződésükből, és ezzel beárazza a woke-identitást – ráadásul meg se próbálja megkönnyíteni az aktust: a Netflix kapcsán az elmúlt hetekben állapította meg, hogy a streamingszolgáltató negyvenszázalékos részvényzuhanásának oka kifejezetten a szélsőséges politikai aktivizmus, álláspontja szerint a Netflix tartalmai a „woke-elmevírus” miatt váltak nézhetetlenné. Elon Musk már korábban nyilvánvaló politikai állásfoglalást tett, amikor a demokraták szigorú karanténpolitikájára válaszul Észak vezérállamából, Kaliforniából Dél vezérállamába, Texasba telepítette át a Tesla üzemeit, és egyértelművé tette, hogy mélységesen ellenzi a politikai korrektség által diktált cenzúrát, mert a szólásszabadság híve. Most ez a személy a Twitter tulajdonosa, a részvényesek harc nélkül adták át neki a felületet, mert a profitszempontjaik az ideológiai szempontjaiknál előbbre valók.

Figyelmeztetés ez mindenkinek: ennyire lehet megbízni a céges politizálásban, pont ugyanennyit érnek a Nike meg a Disney dagályos hitvallásai,

 ennyit számítanak ezek a szívszorító és lélekemelő ügyek a dúsgazdag, de telhetetlen tulajdonosoknak. Kár az illúzióért Elon Musk iránt: ő is üzletet lát ebben, és üzletet fog akkor is, amikor egy nap valaki megtalálja egy kivételes ajánlattal – mondjuk a cége értékének a másfélszeresét kínálja.

A félidős kongresszusi választás előtt nagy lehetőség ez a republikánusoknak, akik a múlt évben sikeres kampányaik középpontjába a Black Lives Matter mozgalom kritikai fajelméletét és az LMBT-ügyeket állították – az viszont nyitott kérdés volt, hogy a Szilícium-völgy mit enged ebből az üzenetből eljutni az amerikaiakhoz. Az biztos, hogy mostantól többet. A közösségi média világában hatalmas változást hozhat, hogy a kultúrharc jobboldalának is lett egy olyan eszköze, ahol nem lehet elnémítani, és meg is hálálják majd az űrmilliárdos tulajdonosnak, amikor ambiciózus szélhámosságaihoz további állami forrásokat igényel, és az unortodox piaci művelet a politikán keresztül busásan megtérül.

Akárhogy is, ez a hír inkább jó: Elon Musk megígérte, hogy a birtokába vett felület híreit szelektáló algoritmus nyilvános lesz, a felhasználók tehát végre hozzáférnek majd ahhoz a tudáshoz, hogy mi és miért kerül a szemük elé. Én ennél radikálisabb vagyok: úgy gondolom, hogy ezeknek az algoritmusoknak nem pusztán transzparenseknek, hanem az államok által szabályozottaknak kellene lenniük – de első lépésnek ez azért elég jól hangzik. 

Elon Musk azt ígéri, hogy kevesebb cenzúra lesz, és hogy a Twitter a jövőben csak azokat a tartalmakat üldözi majd, amelyek jogszerűtlenek.

Remélem, nem hazudik, de e téren is csak az nyugtatna meg, ha az ehhez hasonló óriáscégek számára a törvények betartása nem pusztán egy lehetőség lenne, hanem az államok és azok bíróságai felállítanának egy olyan jogorvoslati rendszert, amely biztosítja, hogy a szabad szólás ne kegy és ne szeszély, hanem jog tárgya legyen.

Elon Musk bejelentette emellett, hogy kivonja a Twittert a tőzsdéről – ez viszont már cseppet se jó hír: így még kevesebb nyilvános információ jut majd el a felhasználókhoz a Twitter működéséről, az amúgy is durván alulszabályozott amerikai piaci környezetben a világ egyik legfontosabb kommunikációs cégére így majd még kevesebb szabály és hatósági ellenőrzés jut. A közösségi média szabályozásra szorul, nem lehet milliárdosok játszótere – most talán a liberálisok is elkezdik megérteni, mert meglett a tétje.

A szerző kritikus, publicista.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.

(Borítókép: Elon Musk a 2022-es Met-gálára érkezik a Metropolitan Museum of Artba 2022. május 2-án. Fotó:  Angela Weiss / AFP)

Puzser

„Tizenkét év munkája ez a könyv. A legtöbb, ami tőlem telt.”
Puzsér Róbert.

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM