Obama a testépítés világbajnoka lett

2009.10.12. 08:27 Módosítva: 2009.10.12. 08:27

Barack Obamának ítélték a világ egyik legnevesebb képzőművészeti díját, a Turner prize-t, jelentette be a zsűri szombaton. Habár a díjat a hagyományoknak megfelelően januárban kellett volna átadni, a zsűri úgy döntött, hogy „a világban végbemenő változások miatt” a díj céljait segítik, ha mihamarabb nyertest hirdetnek.

A döntés kritikusai megjegyzik, hogy a Turnert angol képzőművészeknek írták ki, és Obama nem angol, és nem is képzőművész. „Az amerikai elnök alapvetően befolyásolta vizuális kultúránkat. Működése olyan képi világot teremtett, amely akár művészi statementként is értelmezhető” – nyilatkozta a zsűri elnöke, Charles Esche.

Emlékeztetett Sephard Fairey neves, Progress feliratú Obama-képére, amely képzőművészeti alkotásként indult, és vált aztán a 2008-as év kulturális ikonjává. „Ha nincs Obama, nem jönnek létre ilyen fontos művészeti impulzusok sem” – tette hozzá Esche. Egyúttal sajnálkozását fejezte ki, hogy az előítéletek most a díj kritikájaként jelennek meg: „A művészet szabadságáért azonban vállalnunk kell a támadásokat is.”

„Meglepetésként ért a Turner prize, de megtiszteltetésként értékelem a nagy tudású műkritikusok elismerését. A reggelinél, amikor a gyerekekkel zsírkrétarajzokat készítettünk, Michelle meg is jegyezte, nem baj, hogy összefirkáltuk az abroszt, mert a határok nélküli kreativitás mindennél fontosabb” – mondta egy baseballpálya öltözőjében rögtönzött sajtótájékoztatón az amerikai elnök.

Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy a díjátadón nem tud megjelenni, péntekre ugyanis már más kötelezettségeket vállalt. Ahogy arról beszámoltunk, az amerikai elnök kapta a sakkvilágbajnoki címet, amelynek díjátadója egybe esik a Turner prize-éval. Ez volt az első eset egyébként, hogy a címet nem sakkozás eredményeképpen nyerték el.

„A világpolitika tulajdonképpen olyan, mint a sakk, csak éppen nagyban. Az elnök heroikus ígéreteit szerettük volna elismerni a díjjal. Ha ennek csak a felét eléri, akkor olyan sokszereplős, bonyolult játszmában győzedelmeskedik, aminek kimenetele fontosabb annál, mint ami a fekete-fehér táblán történik” – indokolta a döntést az eddigi világelső, Viswanathan Anand, aki az elnök kedvéért mondott le címéről.

Obama a sakkvilág díjáról hamiskás mosollyal annyit mondott: „Tudom, hogy ezt a díjat nemcsak én kaptam, hanem mindazok a nők és férfiak világszerte, akik hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket egy szebb világ felé. A gyerekeim, amikor meghallották, annyit mondtak nevetve, hogy remélik, hamarosan a Playstationnel is lehet majd sakkozni. Persze csak a házi feladat után.”

Az elnöknek személyesen viszont még nem volt ideje reagálni a legfrissebb, hétfő hajnali bejelentésre, miszerint őt választottál az idei Mr. Universe-nek. A tavalyi bajnok, Alessandro Savi úgy fogalmazott: „Természetes, hogy ő lett idén a legjobb. Volt már magas rangú amerikai a dobogón. Igaz, Schwarzenegger előbb kapta meg a címet, és csak azután lett kormányzó, Obama előtt viszont nagy feladatok állnak, úgyhogy érthető, ha nincs ideje alsónadrágban súlyokat emelgetni. Rengeteg mindent kell még csinálnia.”

A Fehér Ház hivatalos közleményben mondott köszönetet: „Mr. Obama hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy a világ legjobban kinéző body builderének választották. A díjat a nemzetek nagy közös hasizomgyakorlatának jelképeként fogja a polcára helyezni. Ezentúl nyilván mond majd valamilyen cuki történetet a gyerekeiről és a kutyájáról.

A hivatal ugyanakkor bejelenti, hogy olyan speciális irodát hozott létre, ahol mostantól az olajozott ügymenet érdekében a díjak leadhatóak. Itt vehető fel az elismerésre reagáló formalevél, három különböző, választható történettel Michelle-ről, a gyerekekről vagy a kutyusról.”

Információink szerint az iroda címét hazánkban már lekérte Jeszenszky István, az Autoriter Dj-k Szövetségének vezetője, Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, továbbá a kisvárdai festőkör.