Becsöngetnek

2002.09.01. 18:12
Sajnállak benneteket, a Sun mai szerkesztőségét, hogy nincsenek igazi nagy vezérek, akikről írhatnátok - Roosevelt és Churchill és Csang Kai-sek és Sztálin az erényes oldalon, és Hitler meg Mussolini meg Hirohito császár a bűnös oldalon. Na persze közeledik az új világháború meg az új nagy gazdasági válság, de hol vannak a vezérek? Más sincs, mint egy sereg mindennapi ember, aki csak áll bambán és a seggét vakarja. Ha vissza akarjuk adni a glóriát azoknak, akik katasztrófákba vezetnek bennünket, meg ki a katasztrófákból, aztán vissza újabb katasztrófákba, a következőt kell tennünk: törvényen kívül helyeznünk a televíziót és példát mutatnunk a gyermekeinknek azáltal, hogy hetente bálványként imádjuk a filmpalotákban a mozivásznat. Vezérek mozgó és beszélő képeit csak egyszer egy héten kellene látnunk, a híradóban. Csak így keveredhetnek össze megint a fejünkben a vezérek a filmsztárokkal.

Na, ezt idáig az ifjabbik Kurt Vonnegut mondta 1980-ban, és azon az alapon áll itt, hogy mi vegyészek is vagyunk annyira szentimentálisak, mint akárki más. Okuljatok.

Hétfő

Veres István, a Citadella 4-U Kft. ügyvezető igazgatója hatósági hivatalosságok, rendőrök és álmatag zsurnalisták gyűrűjében létrehozta azt a látszatot, hogy cége éppen lebontja a bizonytalan jogi alapokra épített lődombi teraszt. Sietett megjegyezni, hogy ő azért sziklaszilárdnak tudja azokat a jogi alapokat, meg egyébként is, a bontás így összeakadásra kényszerül bizonyos állami rendezvényekkel, úgyismint tűzijáték, holmi károk és határidőcsúszások elkerülhetetlenek lesznek, amikben ő természetesen hótiszta ártatlan, demeg ha a mai államtanács nem pikkelyezi a trónöröklési törvényt, akkor maga gyámság alá jön, és a Citag Ella várja magát. Közben a Hilti kisgépekkel felszerelt három dolgozó közömbös arccal piszkálgatott egy darab falat.

Kovács Péter matematika-fizika szakos tanár egész nap tanévindító tantestületi értekezleten kókadozott. Mint mindig, az idén is rá lőcsölték az órarend elkészítését, mert az egész tanári karban csak ő boldogult az Access-szel meg az Excellel. Késő délután neki is veselkedett, de kínlódott nagyon, mert folyton melléütött. Fájt a keze a betonozástól.

Kedd

Boros Imre, három nyelvet beszélő pénzügyi szakember és egykori miniszter kritikus szavakkal illette éppen aktuális pártja, az MDF elnökének bizonyos elmebeli képességeit. Dávid Ibolya egyes indiszponált pillanatai és politikai szavahihetőségét is kikezdő gyenge emlékezőtehetsége akkor tűntek fel Borosnak, amikor az elnök asszony értetlenségét fejezte ki azon lehetőség kapcsán, hogy Boros volt a magyar James Bond plusz egy, de úgy, hogy nem volt az.

Lakatos Géza cérnagyári gépmester - régi tüdőbetegsége kiújulásának tüneteként - rosszul lett a sufnijukban berendezett asztalosműhelyben. A köhögés annyira hirtelen jött, hogy a snicler beleszaladt a kezébe. Lakatos káromkodott volna, de a rohamtól nem tudott. Néhány perc múlva úgy-ahogy összeszedte magát, és fuldokolva bár, de befejezte a még hátralevő három közepes sűrűségű pozdorjalap - úgynevezett MDF-panel - élfóliázását. Aztán megitta a maradék vermutot, és berúgott.

Szerda

Ragáts Imre, a közszolgálati televízió jelenlegi tejfája rendkívüli sajtótájékoztatón tájékoztatta a sajtót arról, hogy mennyi csúnyaság történt az intézményben akkor, amikor ő még nem volt akkora jogkörrel felruházott vezető a közszolgálati televíziónál, mint most. Ragáts százmillió forintokról, másodlagos előnyösségű szerződésekről, végkielégült ki nem rúgottakról és 45 százalékos jutalékokról mesélt. Meg arról, hogy Szabó László Zsolt annó két céggel is szerződött személyek megfigyelésére és adatgyűjtésre, de hogy mi a fenének, az homályban maradt.

B.T., bt.-tulajdonos sajtómunkás fekete költségszámlákat vásárolt egy számára gyakorlatilag ismeretlen férfitól. Ha boldog nem is volt, megkönnyebbült kicsit, mert a művelettel sikerült megúsznia azt a csődöt, amibe a három gyerekkel végrehajtott kéthetes nyaralás fedőnevű hadművelet kis híján beledöntötte. Eszébe jutott egy vitriolos publicisztikába való ötlet, de aztán nem írta meg.

Csütörtök

Áder János, a Fidesz-Magyar Polgári Párt ügyvezető alelnöke és parlamentifrakció-vezetője férfias hangú levelet írt a miniszterelnöknek. Azt tanácsolta Medgyessy Péternek, hogy álljon a sarkára, legyen karakán, és adjon minden tanköteles diáknak ingyentankönyvet. Ily módon nemcsak becsületét őrizhetné meg, hanem beválthatná a Fidesz-Magyar Polgári Párt ígéretét is.

Nagy Lajosné egészségügyi dolgozó 9325 forintot költött egy papír- és írószer-kereskedésben. Csak füzeteket, írószereket és rajzeszközöket vásárolt, táskát, tolltartót idén szerencsére nem kellett vennie. Otthon az ajtó előtt sokáig bíbelődött a kulccsal a tömött nájlonszatyrok miatt, az egyiknek ráadásul még a füle is el volt szakadva. Az előszobában belebotlott az éhes macskába, és majdnem lefejelte a trümót. Felrúgta a dögöt.

Péntek

Orbán Viktor orbánviktor - nem zavartatva magát a napi postájában érkezett (egyes cinikus elemzők által kutyaszarnak minősített) agyagszerű törmeléktől - hatalmas tömegek előtt, minden eddiginél tagoltabban kifejtette, hogy a rendezvény résztvevői által virágözön kíséretében éppen eltemetett sajtószabadság csak úgy exhumálható, hogy két közszolgálati tévécsatornát hoznak létre a mostani három helyett. Az egyik olyan, amilyen, a másiknak viszont tetszenie kell bizonyos, általa polgári és nemzeti értékeknek nevezett dolgokat hordozó tömegeknek. Minderre a jogalap, hogy ez a tévé ezen tömegeknek a jussa. A kultúrprogrammal színesített rendezvényen egyébként száz forint volt a belépő, amit százforintos érmével kellett leróni, hogy könnyen - tömegméréssel - megszámlálhatók legyenek a megjelentek. Egyes megfigyelők szerint azonban a vitákat így sem fogjuk majd elkerülhetni, mert sokan, félreértve Orbán szavait, két érmét dobtak a perselybe, egy olyan-amilyet, meg egy polgári-nemzetit.

Tóth György nyelvtanár meglátogatta régi barátját, Lebovics Sándor könyvtárost. A háziasszony akciós, ún. Billapack kolbászt sütött, amit jóízűen bezabáltak. Olcsó borokat ittak hozzá, az asszony vöröset, a férfiak fehéret. Utóbbiak meglehetősen sokat. Régi, közös emlékeket elevenítettek föl, családi adomákat és vidám történeteket meséltek. Közbe-közbe keveset politizáltak is. A teraszon ültek, a tűzbab vidáman kacskaringózó indái alatt, és béketűrően csapkodták az árvíz után mérhetetlenül elszaporodott szúnyogokat. Hajnalban Tóth vidáman vakarózva ballagott haza.

Szombat

Napszállta után megtartották az árvíz miatt elmaradt augusztus 20-ai tűzijátékot. A piro- és fénytechnikai eszközök hada gyönyörű ábrákat és szívet-lelket gyönyörködtető szimbólumokat festett az égre. A világbajnoki esélyes látványosságot hatalmas tömegek tekintették meg. A Fidesz-Magyar Polgári Párt szerint ezek nem voltak jóérzésű emberek, mert a rendezvény nem váltott ki belőlük visszatetszést.

Balog Zsoltné, szül. Köszörűs Adrienne, 23 éves, 42 kg tömegű családanya három szülöttével villamosozott Káposztásmegyer felé. A kisfiú a babakocsiban szunyókált, a nagyobbacska lány jámboran tűrte az ölében nyűglődő húgát, aki szüntelen fészkelődéssel, idétlenkedéssel és ablakon kinyúlkálással tartotta fent interperszonális kapcsolatait. Az anyja közömbös egérarccal bámult a semmibe, és 1-1,5 pofon/perc bitsebességgel kommunikált vele. A jóérzésű utasok elnéztek a fejük fölött.

Vasárnap

Beköszöntött az ősz, a vakációnak annyi, lehet menni az iskolába. Okuljatok. Addig is, még egy hasznos darab a Vonnegut vasáru-kereskedésből, Borbás Mária fordításában:

Elsőéves koromban nem tudtam és nem is érdekelt, hol végződik Ginger Rogers élete és hol kezdődik a Douglas MacArthur tábornoké. Kalifornia rangidős szenátora Mikiegér volt, aki kitüntette magát mint bombakioldó a Csendes-óceán fölött a második világháborúban. Miki parancsnok ledobott egy bombát egyenesen egy japán csatahajó kéményébe. A hajónak Charlie Chan volt a kapitánya. Hogy az milyen dühös volt!