Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Cenzúráznák a Gyurcsány-blogot

2006.05.29. 00:21
A nemzetbiztonság érdekeire való hivatkozással a blogírás felfüggesztésére, "vagy legalább a posztok előzetes biztonsági ellenőrzésének engedélyezésére, egy C kategóriás biztonsági auditon átesett kontentmenedzser alkalmazására" szólította fel a miniszterelnököt Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár a hivatali blogján 2016. május 29-én, hétfőn kelt bejegyzésében. Tóth szerint a több mint egy évtizede szinte naponta frissülő Gyurcsány-blog "jónéhány bejegyzése államtitkokat tartalmaz, mások közjogi méltóságok biztonságát kompromittálják, és majdnem mindegyik aláássa a Szociálliberális Párt és a Miniszterelnöki Hivatal nyíltkommunikációs erőfeszítéseit".

A participatív social networking kontentkirályaként ünnepelték a népszerű blogger-celebet
Egy nagy diplomáciai vihart kavart, és még a világszerte közel hatmilliárd ember által látogatott Google Blogsban is címlapra került júliusi posztban például a Szaud-Arábia ellen játszó magyar labdarúgó válogatott szereplése kapcsán azt írta webnaplójában a miniszterelnök, hogy "sportolóink ismét halált megvető bátorsággal játszottak az arab terroristák ellen", karácsony táján pedig "öregecskedő feleséget" sejtetett az ellenzék vezérének az igazságszolgáltatás liberalizációjával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket támadó indulatos e-parlamenti topiknyitója mögött. A miniszterelnöki blog oldalletöltéseinek, egyedi látogatóinak és kereszthivatkozásainak száma azonban minden ilyen elszólás után meredeken emelkedett, hálózati kommunikációs szakértők a participatív social networking kontentkirályaként ünnepelték a népszerű blogger-celebet.

Állami vezető mindezidáig nem fikázta nyilvánosan a miniszterelnököt, de mint Tóth blogbejegyzésében fogalmazott, "most betelt a pohár, kénytelen vagyok durván kommentezni az ügyet". "Keményen dolgozunk azon, hogy megvédjük az államtitkokat, nem engedhetjük meg hogy a miniszterelnök úr felelőtlen magatartása veszélybe sodorja az országot. Mikor azt látjuk hogy a Gyurcsány-blogon már nem csak alig burkolt üzenetek és kiszivárogtatások, de az iráni csapatmozgásainkról szóló részletes információk, nemzetközi tárgyalások kulisszatitkai, sőt, mint például múlt szerdán, a nukleáris indítókódok is megjelennek, muszáj posztolnunk valamit."

Mikor azt látjuk hogy a nukleáris indítókódok is megjelennek, muszáj posztolnunk valamit
Gyurcsány régi szokása szerint a kormányportált mellőzve, privát blogbejegyzésben reagált a politikai blogoszférában korábban példa nélkül álló vádakra. "Nem igazán értem az államtitkár úr aggályait, ez a blog a barátaimnak és a családomnak készül, az NBH-nak semmi köze hozzá." Tóth András a miniszterelnöki blog kommentjei között posztolt viszontválaszában fenntartotta korábbi állításait, és hosszan értekezett arról is, hogy "előbb-utóbb valaki majd jól megtalálja azokat a súlyos államtitkokat a miniszterelnöki fotóblogban is, ahová Fletó válogatás nélkül tölti fel a tavaly kapott digitális kamerájával készített képanyagot."

Az egész magyar blogoszféra lélegzetvisszafojtva figyelte, amikor a gyorsan eszkalálódó, a megélhetési véleményvezérek által is agyoncsócsált flame warba Hiller haver, a Szociálliberális Párt elnöke is beszállt, méghozzá nem Gyurcsány oldalán. Hiller a pártelnöki blogon megjelentetett bejegyzése szerint a Medián Webaudit által egyértelműen kimutatható károkat okozott a pártnak, amikor Gyurcsány blogján "fékezetlen habzású bullshitnek" minősítette az egyik Amőbás early opinion leader a vidéki, képzetlen felhasználók körében igen nagy hatású posztját.

A miniszterelnök ismerőseinek száma átlépte a 80 százalékos álomhatárt
"Néhány fafejű bürokrata a jelek szerint még nem hallott arról, hogy szólásszabadság van ebben az országban. Ettől még húzzunk bele, drága barátaim!" - reagált Gyurcsány a másnapi posztjában. Az idézet az összes aggregátban címlapra került, a fájlcserélőkön mindenki a videóváltozatot kereste, csengőhangként több millió eurós forgalmat generált, a magyar blogoszférát elöntötték a "fafejű bürokrata" tagek, az iWiW-en pedig, a magyar közszereplők közül elsőként, a miniszterelnök ismerőseinek száma átlépte a politológusok által korábban elérhetetlennek tartott 80 százalékos álomhatárt.