Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Hadi tudósítunk

2003.03.30. 15:34
A Theodore Roosevelt atommeghajtású amerikai repülőgéphordozóról több tucat harci gép szállt fel, céljuk ismeretlen. [Del.] Blair úgy fogalmazott: Európa békében él, a hidegháború már csak emlék, de az új világ új veszélyeket is hozott. A közelben fegyverropogást lehetett hallani, de az egyelőre nem világos, ennek volt-e szerepe az eseményben. Hangja, modora, ajakmozgása arra vall, hogy csakugyan Szaddám Huszein volt.

"Ha irakiakkal találkozunk, megöljük őket" - nyilatkozta a CNN-nek a 7. Páncélos Hadosztály parancsnoka. Erős robbanások hallatszottak és az eget megvilágító tűzgömbök látszottak - jelentette a Reuters.

"A dolgok jól mennek" - jelentette ki Donald Rumsfeld. A fedélzeten tartózkodók mind életüket vesztették. [Del.] Ezer tüntetőt letartóztattak. Ugyanakkor reményüket fejezték ki, hogy az amerikai-brit erők még a nap folyamán beveszik a várost. "Legyenek átkozottak mindazok, akik azt állították, hogy az iraki hadsereg és a nép örömmel fogadja majd az agresszorokat" - idézte a diktátort az iraki állami televízió.

[Del.]
Orbán nem tudja, hogy mit keresünk Amerika oldalán. A háborús koalíciónak anyagi érdeke fűződik Irak megtámadásához. A katonák jelenleg "tájékozódnak" az iraki megadás lehetőségéről. A hírügynökség értesüléseit egyelőre nem erősítették meg. Funar kolozsvári polgármester utasítást adott a NATO zászlóinak bevonására, hogy elkerüljék Kolozsvár bombázását. Az iraki miniszter gengszternek tartja Busht.

A Huszein családot Isten védi. Csurka István szerint az úgynevezett antiterrorista világháború egyesített amerikai-izraeli érdekeket szolgál. Az izraeliek ellen terrorista módszerekkel harcoló Hamász iszlám fegyveres szervezet öngyilkos merényletekre buzdította az irakiakat. Magyarország oltóanyaggal járulhat hozzá a török védelemhez. "Átok az Egyesült Államokra!", "Törökország nem Izrael!" kiáltásokat skandált Isztambulban a mintegy 5000 tüntető, akiket a rendőrök könnygázzal oszlattak szét.

George Bush haladásról számolt be a sajtónak. Néhány helyen pánikvásárlásokról és üres polcokról számoltak be egyes brit áruházláncok. [Del.] A "vijjogó sasok" és helikoptereik, amelyekből 270 van, eddig még nem vettek részt. Bombáznak is, mert a földön robbanások hallhatók. Az amerikai védelmi minisztérium szerint eljött "A-nap", a "döbbenet és rettegés" ideje.

Az AP szerint az iraki főváros centrumát pirkadatkor hatalmas robbanás rázta meg, és repülőgép zúgása hallatszott fölötte. Ezután mentőautók szirénázása hallatszott. Angola mégsem támogatja az amerikaiak háborúját. A törökök mégsem vonultak be. A katonatiszt szerint nagyszabású csata kezdődött. A Delta Force tagjainál van Huszein DNS-mintája.

[Del.]
A külügyminisztérium szóvivője cáfolja a kint tartozkodó magyarok állításait, miszerint a kuvaiti magyar nagykövetség nem tett meg mindent a magyarok kimenekítéséért. Úgy bánnak majd velük, ahogy agresszorokkal szokás. [Del.] A detonációk eredete egyelőre ismeretlen. A magyarok riadóláncot építettek ki. De az iraki biztonsági alakulatok bizonyos csoportjai még ellenállnak a támadó szövetséges erőknek. Az elnöki negyed legtetszetősebb épületének, az elnöki palotának a füstölgő romjai jól láthatók a folyó túlpartjáról. [Del.]

Ez a háború nem fog hasonlítani egyetlen korábbihoz sem - jelentette ki Tommy Franks tábornok. A hamarosan meginduló offenzívára a sokkoló és a meglepetésszerű jelzőt használta. Az egész városban érezni az égő olaj szagát. Legalább 33 szétszaggatott holttest volt látható a helyszínen a tudósító szerint. Az elnök politikáját helytelenítők aránya 42 százalékról 27 százalékra csökkent. [Del.]

A megjelent negyven résztvevő egyik fele békeharcos, másik fele viszont Medgyessyt hazaárulónak tituláló nyugdíjas volt. Az iraki főváros peremén robbanások hallatszanak. A tüntetők és a jelen lévő újságírók szerint a rendőrség túlreagált a helyzetet. A halottak között egy gyermek is van. [Del.]

A táborban vegyvédelmi riadót rendeltek el, ezt azonban a levegőből vett minták bevizsgálása után lefújták. Az iraki főváros központját egy olyan erős detonáció rázta meg, "hogy még a föld is beleremegett" - idézi a Reuters tudósítását az MTI. Az egész arab világ ellen indult meg a "cionista agresszió". Izrael közvetlenül az amerikai támadás kezdete után tette kötelezővé polgárainak a gázmaszk és méregellenanyagok kézközelben tartását. Ramadan közölte: Huszein él, hiszen az elnök minden nap látható volt az iraki televízióban, néha többször is.

[Del.]
Terry Lloyd halálát valószínűleg amerikai vagy brit katonák okozták, akik tévedésből nyitottak tüzet az újságírókra, miközben irakiakat kerestek a város peremén. A gép hivatalos brit megerősítés szerint egy amerikai Patriot rakétaelhárító üteg véletlen tüzének áldozata lett. Ezúttal működésbe léptek a légelhárító ütegek. [Del.] Mindamellett az amerikai-brit-ausztrál előrenyomulás a tervek szerint halad. Humanitárius katasztrófa fenyeget Bászránál.

"Úgy tűnik, hogy minden iraki civilnek megvan a maga kis fegyverkészlete" - mondta el Dougie Hay őrnagy, elismerve, hogy nagyon nehéz helyzettel állnak szemben az emberei. Az ausztrál hadsereg szóvivője szerint a kommandósok szanitécei egy esetben sebesült iraki katonákat is elláttak a harcok során. Több az elmúlt napokban letartóztatott béketüntetőt is megkínoztak Kairóban. Danny Chang százados, az amerikai hadsereg sajtótisztje hétfőn lemondta az újságíróknak szervezett, a környéket bemutató turát, mondván a körzet nem biztonságos.

Az iraki tájékoztatási miniszter sajtókonferenciáján bejelentette, hogy az iraki farmerek két szövetséges helikoptert lőttek le. Kína megadta az Egyesült Államoknak bagdadi nagykövetségének címét. A Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfői számában arról számolt be, hogy a lengyel kommandósok Umm-Kaszr iraki határvárosban iraki hadifoglyokat ejtettek.

Csak egy Apache helikopter nem ért földet a főhadiszálláson. Ivanov értékelése szerint a török bevonulás "ellenőrizhetetlen láncreakciókat" indíthat el, és az iraki válság kiléphet a regionális konfliktus keretei közül. Teherán tehát visszafogottságot tanúsít ezzel kapcsolatban, de a válaszadás lehetősége azért mindig fennáll. Az amerikai hadsereg szakemberei hétfőn felmérték a romániai Konstanca kikötőváros baleseti sebészetét. Ez az első olyan brit haláleset a háború kezdete óta, amely ütközetben történt. (Tekintse meg galériánkat Klikk a képre) "A világszervezet és a BT nem lehet tétlen szemlélője annak, ami Irakban folyik."

[Del.]
Az amerikai és a brit erők azt remélték, hogy néhány nyitólövés után a város gyorsan az ölükbe hull, esetleg tárgyalásos megadás útján, és Irak felszabadításának kirakata lesz. Teheránban az ausztrál operatőr holtteste. A 3. gépesített lövészhadosztály megtorpant a heves homokviharban. Tizennégy vezető iszlám főpap hétfői felhívásukban nem tértek ki arra, hogy a szent háború - a dzsihád - milyen formájára gondolnak. John Abizaid a Washington Postnak kijelentette: az irakiak kizárólag hátba támadják az ellenséget. Háromszor annyi iraki lelte halálát, mint szövetséges.

A szövetségesek megtorpantak Karbalánál. Nyugalomra intették a berlini kurdokat. Gázpalack robbant Bahrein fővárosában. Rio de Janeiróban pedig háborúellenes tüntetők kövekkel hajigálták meg az Egyesült Államok konzulátusát és egy McDonald,s gyorsétkezdét. A legutóbbi támadás legalább 45 percig tartott. Heves tűz fogadta a brit "Sivatagi Patkányokat". A britek "mélységesen csalódottak", amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés.

Blair szerint az iraki hadműveletek nem okoznak emberi katasztrófát. Jóllehet a légi hadműveleteket jelenleg akadályozza az időjárás. Hatalmas homokvihar tombol. "Első látásra ijesztőek lehettek, de nem tűntek túlságosan elszántnak. Szerintem sokuk inkább haza szeretett volna menni " - tette hozzá a tiszt. Mohamed Szaid Al-Szahaf az iraki televízióban sietett leszögezni, hogy Bászrában nincs felkelés. A síita irakiak teheráni székhelyű ellenállási szervezete, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa közölte: a bászrai síiták valóban felkelést indítottak.

A térségben tartózkodó brit haderő nem nyilatkozik a bászrai helyzettel kapcsolatban, de az MTI szerint Al Lockwood, a katari brit főparancsnokság szóvivője úgy vélte "biztosra vehető, hogy szerda reggel lesz valamilyen akció". A BBC-re hivatkozó Agonist szerint egy F18-as nem sokkal ezelőtt egy egytonnás (kétezer fontos) bombát dobott a Baasz párt bászrai székházára. A porfelhőben a látótávolság száz méter körülire csökkent. [Del.] Nincs jele lázadásnak Bászrában. Jelenleg nem állapítható meg biztosan, hogy felkelés van-e a Bászrában. A Bászrát védő iraki erőket az az Ali Hasszan al-Madzsid vezeti, aki a kurd lakosság elleni vegyifegyveres népirtásban játszott szerepe miatt kapta a Vegyi Ali becenevet. A bulvárlap úgy értesült, hogy Bászrában azért tört ki felkelés, mert al-Madzsid kivégeztette a síiták vezetőjét. [Del.]

[Del.]
Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió honlapja ugyanekkor elérhetetlen a sorozatos hackelések miatt. Egy amerikai gép egy bazárt támadott az iraki főváros északi részén. A delfinek besegítettek az aknamentesítésben, így ma 12 tonna humanitárius segélyt indítottak útnak Umm-Kaszr kikötőjéből. A Taszáron kiképzett iraki önkéntesek egy csoportja egy hajón várakozik, hogy megkezdhesse feladatát.

A bagdadiak szerint emberemlékezet óta nem fordult elő homokvihar és zápor hasonló egybeesése. Sokan annak a vélekedésüknek adtak, hangot, hogy az égi hatalmak szándékosan álltak melléjük, s a ritka időjárási jelenséggel az angol-amerikai fegyverektől óvják a várost és lakóit - jelentette az AFP.

A koalíciós források közlése szerint ez úgy történhetett, hogy Bászrát - a korábbi híradásokkal ellentétben - mégsem vették teljesen körül. A BBC tévében este megszólaltatott katonai szakértők szerint nem valószínű, hogy az iraki páncélos egység menekült volna Bászrából, mert akkor nyilván északnak, és nem a szövetséges ellenőrzés alatt álló déli országrész felé indult volna. Az amerikai rendőrség őrizetbe vett szerdán két Nobel-békedíjast. "A föld megremegett a lábunk alatt" - számolt be a tudósító. Jelentését az AFP munkatársa is megerősítette. Colin Powell egyáltalán nem fontolgatja lemondását.

A 70-120 járműből álló konvoj ismeretlen céllal indult el a dél-iraki nagyvárosból. Szakértők szerint a kitörtési kísérlet érthetetlen. Tévedés történt: sehol sincs az 1000 iraki páncélos. [Del.] Mintegy hetven iraki tank, páncélozott és egyéb harcjármű indult északi irányba Bászrából - jelentette a CNN. A hadoszlop maradéka szétszóródott. A közös amerikai-spanyol haditengerészeti- és légitámaszponton százhúsz ágyas kórházat üzemeltetnek.

[Del.]
A brit katonák beszámolói szerint a milicisták nyilvánosan kivégzik azoknak a férfiaknak a családját, akik megtagadják a részvételt az öngyilkos kitörési próbálkozásokban. Elült a vihar, nyomulnak a szövetségesek. A túlélő civilek nem hagyhatják el a fővárost, mert kellenek az élő pajzshoz. [Del.] A CNN ugyanekkor a felszabadított Bászra egyik hídján átkelő boldog polgárokat mutat.

A hadsereg egységei csütörtök reggel tértek vissza és állítólag ötszáz törzsbélit öltek meg bajonettekkel. "A háború addig tart, ameddig tart. A vége bizonyos: győzni fogunk" - fogalmazott George W Bush, amerikai elnök. "Nincs kétségem, hogy helyesen cselekszünk. Úgy vélem nagy szolgálatot teszünk a jövő generációjának" - mondta Blair. Az iraki nagykövet végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az amerikai agresszió valódi célja az iraki olajmezők megkaparintása.

Iraki hadifoglyoktól származó információk szerint Oszam bin Laden terroristái szervezik az ellenállást Bászra környékén. A hat fegyveresnél nagy mennyiségű készpénzt, amerikai dollárt találtak. Az AP információi szerint a nyolc eltűntet azonosították. A hírcsatorna szerint nem kizárt, hogy az Anszár al-Iszlámi terroristái követték el támadást, hogy megfélemlítsék a helyi lakosságot. Abdel Gafur al-Kaiszi imám, Kalasnyikov géppisztollyal a kezében hangsúlyozta: eljött a dzsihád órája, és a szent háború minden hívő muzulmánnak kötelessége.

Az iraki háború azonnali leállítására szólított fel pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Sir Galahad kisegítőhajón összesen 500 tonna élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer, ruha és takaró van. Egy amerikai B-2-es bombázó pénteken két, egyenként 2086 kilogrammos

Deleatur