Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Erős forint és bőrtanga

2003.01.27. 12:52
Jó reggelt kívánok a sáv erős széléhez tapadt olvasóinknak!

A múlt hét a makrogazdaság ünnepe volt Magyarországon, a tízmillió fejhúsevő Samuelson hazájában. Nem volt olyan fodrász, kutyapszichológus vagy aurafényképész, aki ne nyilvánított volna véleményt a túl erős forintról, a túl magas alapkamatról és a túl alacsony inflációról. Az Eheti stábja szinte elvtelenül próbálja kiszolgálni az olvasókat, így nem kímélve a banktitkot és saját testi épségünket, behatoltunk a Magyar Nemzeti Bank székházába, és poloskát helyeztünk el Járai Zsigmond karosszékének fenekén. A felvételek a recsegő rugók miatt sajnos nagyrészt kivehetetlenek voltak, ám egy enigmatikus részletet mégis képesek voltunk letisztázni. Íme:

Járai Zsigmond: - Editkém, kérem szóljon le a pincébe, hogy hozzák fel a Forintot. A láncot hagyják rajta, szájkosár most nem kell. [Ajtónyílás zaja] Maguk kimehetnek! Nahát, hogy vagyunk, hogy vagyunk. Micsoda félelmetes tricepsz! Na de ez a csuklyásizom sem piskóta. Hadd simítsam végig, te bestia! Tudtad, hogy megvadítasz ebben a bőrtangában? [Kivehetetlen neszek] Van egy meglepetésem a számodra. [Ismét kattan a házitelefon] Editkém, legyen szíves hozza be azt a dobozt. [Nyílik az ajtó, valaki, feltehetőleg Editke, tompa puffanással nehéz tárgyat helyez el a kézi perzsán] [Furcsa visítozás] Tessék ez itt a Norvég Korona. Harminc százalékot erősödött a dollárhoz képest az elmúlt hónapokban. Nézzük, mire mész vele! [Zárkattanásszerű hang, aztán határidős devizapiaci tusakodás jellegzetes zajai, majd hosszú, vérfagyasztó sikoly] Isten vagy. Ezt vártam tőled. Gyere, hadd vakargassam meg, ahol a legjobban szereted! [Kakofonikus rugórecsegés]

A felzaklató hangfelvétel birtokában szakembereinket azonnal a Parlament épületéhez rendeltük, ahol rövid úton be is technikáztunk a miniszterelnök szobáját. Ezen a helyszínen is egy darab értékelhető szalagot tudtunk készíteni, szerencsénkre éppen akkor, amikor a pénzügyminiszter látogatta meg főnökét.

László Csaba: - Na de mégsem lenne ízléses túl hevesen megtámadni Járait emiatt a forintaffér miatt. Pont nekünk.
Medgyessy Péter: - Nem értem, miért vannak fenntartásaid? Na de mindegy is, vége a munkaidőnek, végre kiengedhetjük a gőzt [Házi telefon kattanása hallatszik] Klárikám drága, szóljon kérem a kormányőrségnek, hogy vezessék ide a Költségvetési Hiányt! [Eltelik negyedóra, a két kormánytag közben ijedten taglalja, hogy a koalíciós partner Szabad Demokraták Szövetsége váratlan politikai sakkhúzással lepte meg szövetségeseit és ellenfeleit, amennyiben a reaktivált Lenint elindították a liberális párt elnöki posztjáért]
Medgyessy Péter: [A hangokból ítélve megérkeztek a kormányőrök] - Maguk kimehetnek.
László Csaba: - Vazzer, én sem hittem volna, hogy már ekkorára nőtt. Téged nem ijesztenek meg ezek a méretek?
Medgyessy Péter: - Ne viccelj Csaba, kisebbel nem is vagyok hajlandó kezdeni. De majd most figyeld, igazán büntető, a szó pozitív értelmében. Ott vannak hátul a szekrényben a diákjelmezek meg a nádpálca, addig én ráadom a tanári köpenyt. [A felvétel innentől sistergésbe fulladt].

Az Eheti makroközgazdászai hosszan próbálták megfejteni a két felvétel közötti összefüggést, ám sokadik meghallgatásra sem voltak képesek kihüvelyezni, hogy mit is akar a forint elleni spekulációs támadást bravúrosan kivédekező Járai, nem beszélve a jegybankelnökre epét hányó kormányzatról. És egyáltalán: hogyan viszonyul ehhez a fékét vesztett fetisizmushoz Bokros Lajos fenyegető bajusza? Terméketlen töprengésünkből az a pártfüggetlen hír szakított ki minket, hogy az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány a csatlakozási kampány PR-feladatait olyan politikától beszennyezetlen eurokonform entitásokra bízta, mint a Polgár Viktor ex-MSZP-szóvivő vezette Hill&Knowlton és a Bölcs "Értetek haragszom az Ákossal meg a Teddyvel" István résztulajdonában lévő Well Reklámügynökség Kft.

A magyar baloldal olyan, mint egy nagy, szerető, pedofil család ahol jut szaloncukor minden kis unokaöcsnek - gondoltuk magunkban, aztán íziben elkezdtünk szervezni egy pénzdíjas deathmatch-et a Járai Zsigmond--Erős Forint duó és a Medgyessy Péter--Gigászi Hiány páros között. Szeretettel várjuk a forró tőkét, bármit jelentsen is ez a kifejezés!