Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A baloldal atlétái

2002.09.17. 08:40
Miért harapott bele a házigazda nyolcéves kisfia a lemezjátszóit testével védelmező DJ Keyser combjába? Képesek-e kihívóan nézni a kétszikűek? Tényleg agymosáson esett át Milingo érsek? Van-e morális alapunk elítélni egy amúgy vallásos rágcsálót pusztán amiatt, hogy albumot állított össze Egely György fiatalkori akvarelljeiből és azt fűnek-fának mutogatja? És egyáltalán: miért népszerű a kormány?

A többi kérdésre még csak-csak tudtam a választ, a legutolsóra azonban képtelenség racionális magyarázatot adni, így nem csoda, ha egyszer csak belém hasított a kétely: mi van, ha mégis az összeesküvés-elmélet gyártóknak van igazuk? Mi van, ha a dolgok a színfalak mögött mégis úgy történnek? És ekkor hirtelen látni kezdtem.

Mi van, ha a dolgok a színfalak mögött mégis úgy történnek?

A szocialista párt székházának előcsarnokában a szegecses nyakörvet viselő, félmeztelen Debreczeni József szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott tekintettel bámul ki vörös márványtalapzaton álló, csúcsos tetejű ketrecéből. Baja Feri, a párt lelke, az örök mókamester egy pillanatra magára hagyja az Alsó-szászországi hódok baráti küldöttségét és hirtelen mozdulattal egy galacsinná gyúrt Hegyi Gyula-publicisztikát hajít az etetőtálkába.

Nem várjuk meg szomorú végkifejletet, hanem határozott léptekkel tovább haladunk a döntési centrum felé.

Hirtelen mozdulattal egy galacsinná gyúrt Hegyi Gyula-publicisztikát hajít az etetőtálkába
A Nagy Tanácsteremben Medgyessy Péter szórakozottan lepöcköli a szemtelen Farkasházy Teddyt, aki valahogy megint kimászott a szivarzsebéből és szaladgálni kezdett a miniszterelnök előtt heverő kéziraton. Farkasházy egészen Lamperth belügyminiszter értelmező kézi szótáráig gurul és beékelődik a lapok közé, kitakarva a "kendermag" szócikket.
- Az álszakállamra esküszöm, hogy végzek ezzel a szemtelen Orbánnal - csap az asztalra Medgyessy, veszélyeztetve ezzel a Tivadar barátjuk felsülésén kuncogó Mester Ákost és Bolgár Györgyöt, akik a főnök indulata elől hangos makogással Gál J. Zoltán széke alá menekülnek.
- Van egy ötletem - lép elő egy sötét sarokból a szíve fölött veressel hímzett Gál Zoltán-arcképet viselő Sváby András, de nincs alkalma elővezetni az ördögi szcenáriót, mert Medgyessy közismert memóriaproblémái miatt már egészen máshol jár.

- Ildikó, te hányszor tudod kimondani egy perc alatt, hogy "az előző kabinet öröksége" ?
- Levegővétel nélkül 37 az edzésrekordom, de hivatalos versenyen az előző kabinet bűnös pazarlása miatt még nem sikerült 30 fölé kerülnöm - válaszolja Lendvai frakcióvezető.
- Ugyan már, ne szerénykedj mindig! Kedden fogmosás közben fél perc alatt két tucatszor mondtad ki, pedig tele volt a szád habbal.
- Péter, az előző kabinet.. akarom mondani ezt te honnan tudod?
- Hagyjuk, foglakozzunk inkább a jövővel.

A Laci azt mondja, hogy megszűnt a Vörös Október Ruhagyár.
Jánosi György gyermek- és sportminiszter őszinte rémülettel bámul egy gerelyt, aztán felrezzen, mert mindenki őt figyeli.
- Mi szeretnénk felvállalni a döntéseket és azok következményeit - mondja hirtelen a baloldal legbefolyásosabb atlétája.
- És mi a döntés, Gyurka? - kérdezi a miniszterelnök.
- Azt sem értem, mi a probléma, mert Deutsch a rokonai kezére játszotta a nehézatlétikai szabálykönyvet.
- Próbáld meg középen fogni, akkor nem olyan nehéz - javasolja a Kovács pártelnök.
- Nálunk a szakértelem dönt, ha az Erős Jancsi éppen nem ér rá - zárja le a parttalanná alakuló vitát Kiss Elemér kancelláriaminiszter.

- Gyerekek, eltelt a száz nap. Mi lesz most? - kérdezi ekkor általános meglepetésre a miniszterelnök.
- Ezt kérdezem én is - rezzen fel a subázásból Csehák Judit egészségügyi miniszter - mert a Laci azt mondja, hogy megszűnt a Vörös Október Ruhagyár, nekem meg valami balesetisek összevérezték a kedvenc kosztümömet.

Kuncze pártelnök a hajsza kezdete előtt véres hússal eteti Mester Ákost, majd láncra fűzi az elfogulatlanságáról ismert elemzőt.
Hát nem igazán kerültünk közelebb a válaszhoz. Talán majd a kisebbik koalíciós partnernél. Gyors kitérőt tettünk Zuglóba, de a szabad demokratáknál nem találtunk bent senkit, mert mindenki az eltűnt Mécs Imrét kereste, akiről csak egy másolatot találtak Csillag István "A közbeszerzés a szabad piac megfojtója" című kötetének lapjai között. A portás állítása szerint látta, amint Kuncze pártelnök a hajsza kezdete előtt véres hússal eteti Mester Ákost, majd láncra fűzi az elfogulatlanságáról ismert elemzőt és távozik. Szomorúan bámultuk a bejárat felett látható feliratot - "előbb közösülnék egy belső mészvázas puhatestűvel, mint hogy lekicsinyeljem a fasiszta restauráció veszélyét" - majd szuicid lendülettel beleolvastunk egy Népszava-publicisztikába.

Ez volt az a pillanat, amikor már-már elfogott minket a tanácstalanság. Egyetlen nyomot sem találtunk, pedig ott voltunk a színfalak mögött, a legfontosabb helyszíneken. Esetleg az ellenzéknél a kulcs? Ezen ne múljék: a Fidesz székháza felé fordítottuk a kormányt.

Az üresen kongó tanácsteremben azonban nem leltük a polgári alternatívát: a fáradt testét jurta alakban elhelyezett Vegyépszer részvényeken pihentető Orbán örökös miniszterelnök szúrós tekintetét a vele szemben álldogáló túzok szemébe fúrta és halkan azt ismételgette: "te is fideszes vagy, te is fideszes vagy".

Csalódottan fordultunk ki a teremből. Talán majd a jövő héten.