Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újraszámolást! Újraszámolást!

2006.02.27. 10:07

Jobban szórakozunk, mint négy éve, az hétszentség.

Az egész ország egy nagy Pufajkás Turul, nem lepődnék meg, ha a függöny mögül egyszer csak előlépne Parti Nagy Lajos, és meghajolna, mert ő írta az egészet.

Az ideges – szép: föl van az adrenalin szökve, feszülnek az idegszálak; gyűlölet, félelem és kreativitás. A korszerű, modern Maszop korszerű, modern plazmatévékkel sokszorosítja a korszerű, modern Gyurcsányt, Hiller haver, az öngyújtóképű mókamester dolby-surround 5.1-ben üvölti fejhangon, hogy hazahozza a sárospataki könyveket, Orbán küzd a kapitalizmussal és két hét alatt többször mondta ki a szolidaritás szót, mint Lech Walesa 1980 óta.

A mindig éber magyar sajtó kiveszi a részét ebből a magas színvonalú szellemi párbajból: kiderül az óriásplakáton éhező, szívbeteg nyugdíjasról, hogy nem éhező, szívbeteg nyugdíjas. A sárga sisakban szomorkodó munkanélküli sem munkanélküli, hanem éppen hogy fotómodell, aki alkalmasint munkanélkülit, hegymászót vagy éhező, szívbeteg nyugdíjast alakít megfelelő díjazás ellenében.

E helyről figyelmeztetjük a Naiv Állampolgárt, hogy még számtalan meglepetés érheti a média álságos, hazug világában, ahol szinte semmisem az, aminek látszik. A reklámban a fogorvos, aki fogkrémet ajánl, valójában nem fogorvos, a vízkő miatt aggódó mosógépszerelő nem mosógépszerelő, és a gyerekeibe színes dobozból cereáliákat tömő kedves anyuka sem kedves anyuka, talán még gyereke sincsen, mert színész ő is, ahogyan a többiek is azok. És ha a filmben ellövik Rambó fél heréjét, vagy leharapja a Hasselhoff fejét a cápa, nem kell megijedni, ezek csak filmtrükkök, valójában senkinek sem esik baja, a színészek a forgatás után fölveszik a gázsijukat és szépen hazamennek. Nem kell fölsikoltani a moziban, hogy "Ne menj oda! Ne menj oda!"

Alighanem fel kéne kérni Róth Istvánt, hogy egy tízszer tízes olajfestményen örökítse meg a 2006-os kampányt: a kép jobb oldalának előtérben Rogán Antal faxa lenne látható, amint egy kefekereskedőnő azzal veri a csalánt, a Hiller Havert leszívó Technikailag Képzett Ismeretlen Aktivista érzékelőket szerel Deutsch-Für Tamás fejére, miközben az kapcsolatba lép a Valhallával és megjelenik neki a Führer Gyurcsány Ferenc képében. A baloldalon egy stadionnyi sikoltozó-őrjöngő nyugdíjas előtt Varju László Megint lelepleződött a Fidesz XXVIII. című rockoperájának az a jelenete látható, amelyen Hiller István belép a Markos-Nádas duóba.