A szimbóleumok hete

2007.05.07. 08:10

Megvan az első lelőtt túszejtőnk és az első ellopott fejű történelmi alakunk. Nyilván önök is úgy számoltak, hogy semmi sem fog történni a hosszú meg a nem annyira hosszú hétvége között, aztán tessék.

Észrevették, hogy az utolsó két kommandós összeakadt az ajtóban?

Mindkét ügyről megtudtuk már, hogy szimbolikus jelentőséggel bír, első azért, mert eddig még Magyarországon nem lőttek le túszejtő bankrablót, plusz Mór, ez tiszta sor, a második meg azért, mert a tettnek bizony üzenete van (illetve kinek állt érdekében).

Észrevették, hogy a bankba berontva az utolsó két kommandós összeakadt az ajtóban? Ettől lett valahogy rémisztően valóságos az egész. Meg ahogy guggoltak az ablak alatt. Na ha valami, akkor ez az összeakadás szimbolikus.

A kinek állt érdekébent tekintve a sajtóból megtudhatjuk, hogy bizonyos csavarokkal a szélsőbalnak is akár. Kár, hogy Magyarország lakosságának politikailag motivált tagjai vélhetően nem képesek túl bonyolult logikai műveletekre, amit az a tény már önmagában bizonyít, hogy politikailag motiváltak. Azt kell hinnünk tehát, hogy a dolog mégiscsak az, ami. A Kárpátia-idézet azt jelenti, amit. Politológusok elemeznek, ki-be suhannak a stúdiókba (-ból).

Viszont kultúremberek nem ásnak ki halottakat

Az üzenet, szimbólum felfejtésével foglalkozni viszont ebben az esetben nemcsak időpazarlás, de hiba is. Embereket kiásni a sírjukból ugyanis nem szimbolikus tett, nem politika, hanem egyszerű suttyóság. Nem mintha különösebb elképzeléseim lennének például az örök nyugalmat / az örök életet illetően, nem gondolom például, hogy a föltámadás azon múlik, hogy valakinek megvannak-e egy helyen hiánytalanul a tagjai (ebben az esetben Szent István például elég nagy szarban lenne). Azt sem hiszem, hogy a holtakat nem szabad háborgatni, hiszen pont azért holtak, mert nekik aztán tökmindegy.

Viszont kultúremberek nem ásnak ki halottakat. Függetlenül attól, hogy az illető halott élő korában lövetett-e, akasztatott-e vagy sem. (Külföldi hírügynökségi jelentések diplomatikusan fogalmaznak: "megítélése ellentmondásos".) Ha mégis kiásnak halottakat, akkor azért, mert a többség úgy döntött, hogy az illető halott mégsincs jó helyen, szimbolikusan. Ez ilyen egyszerű.

Ellenkező esetben teljesen mindegy, hogy nemzeti érzelmű fiatalok forgatják ki a komcsikat a földből, komcsi érzelmű fiatalok a nemzetet, vagy sátánista érzelmű ifjak gyűjtenek koponyát gyertyatartónak, illetve fordítják meg a fakereszteket gonosznak vélt kacajok közepette, a dolognak pont ugyanannyi jelentése lesz: "hülyegyerekek randalíroznak". És hülyegyerekek falra firkált üzeneteivel nem szabad túl sokat törődni, mert úgy csak egyre több lesz belőlük.

* * *

A héten várható / sosem tudjuk meg: vajon tényleg az apja szociális otthonára kellett az ötmillió a bankrablónak? Mennyi nemzeti rock meghallgatása után muszáj tenni végre valamit az árva Magyarországért? Mire következtethetünk abból, hogy a túszejtő-deszantos-légiós Hitler- és bin Laden-képekkel tapétázott otthon? Van-e szaga egy tizennyolc éves hullának? Menyit ér az aranyurna? (Nem mellékes!)  • Tippek
  • Bankszámla