Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A telitalálat

2002.10.14. 08:57
Jó napot kivánok, mit kaptunk a héten? Nobel-díjat, Kertész Imre - Ön is bizonyára hallott róla; főként a Sorstalanság című regényért, amely Németországban bestseller, nálunk nem annyira, hetvenöt óta. Lelkesedésünk mindazonáltal nagyon erős.

Ki-ki tetszőleges számú módon megmenekülhet attól, hogy neheztelnie kelljen magára. Kertészt e sorok szerzője sem olvasta, mert az adott helyzetben úgy gondolta, nincs ereje hozzá - vagyis gyávaságból. Az apró koszt persze felfalja a feledés - a díj maga történelem: ez lesz a válasz, amikor azt kérdezi valaki, hogy mi történt kétezerkettőben.

Jó napot kivánok, mit kaptunk a héten?
A főlényeg, hogy mindegy hányan nem olvasták Kertész Imre könyveit, most az egész világ el fogja olvasni őket, következésképp a magyar közönség sem tehet mást. Illetve tehet. A svéd akadémikusok politikai üzenete ("Kertész az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben") némiképp a hallgatáshoz való jog odaítélése is volt, amely joggal bizonyos szellemi törpecsillagaink természetesen nem éltek, nemnemsoha is fognak. Tehetik, mindegy - jelzem ismét: a Nobel kiválóan használható a maradandó és a feledésre ítélt dolgok elválasztására.

Rendkívül sajnáltuk Esterházyt és Nádast, így e héten jelezhetem, hogy mennyire sajnáltam, hogy sajnáltuk őket és hogy ők is valószínűleg mennyire nem sajnálták a dolgot, mint ahogy magam sem, egyáltalán. Ez a Nobel, nem csak magyar, ahogyan szeppent arccal a híradók bemondták, hanem magyar és irodalmi.

Az egyéb történések belföld alsufniban, találjuk az országjelentést, amelyet az EU küldött nekünk. Jók vagyunk, meg a szokásos: feddés a gyűlöletért és a csaláslopásért. Világszinten egy novemberi háború készülődik, amellyel kapcsolatban egyelőre annyit tudni, hogy az eddigiekhez képest sok új elemmel bővül majd a tömegpusztítás palettája. Mi, hidegháborúban szocializálódott csókák fel sem nagyon kapjuk a fejünket, lógott már felettünk pár világégés, nem izgulósak a cserzett idegvégződések, karral sodorjuk a cukrot a bevásárlókocsiba.

Záróriffként két érdekes információ és egy közhely. Az egyik, hogy elkelt Kylie Minogue melltartója. A másik, hogy Jean Michel Jarre életműve továbbra is érvényes, bár már csak reggel hat előtt. Sok pénzt lehet nyerni az ötöslottón, bár elég nehéz. Ezen a héten is viháncoljanak valamennyit.
Tisztelettel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!