Valér
2 °C
8 °C

Csók kétszázezer halottnak

2005.01.10. 00:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Bár a földrengéseket szinte lehetetlen előrejelezni, a tudomány jelenlegi állása szerint epicentrumuk gyorsan bemérhető, tenger alatti rengések esetében a szökőár kialakulása és várható terjedése pontosan jósolható. A Csendes-óceánon a múlt század negyvenes éveinek vége óta működik a szökőár-előrejelzés, az 1964-es, több mint száz emberéletet követelő alaszkai szökőár után tengeri berendezéseket is telepítettek e célból, a mélytengeri szenzorok és a hozzájuk kapcsolódó bóják műholdas összeköttetésben állnak hawaii, japán és alaszkai megfigyelőállomásokkal. Számítógépes modellezéssel már a földrengést követő percekben, a partokra zúduló hullám előtt órákkal pontosan jósolható a szökőár mértéke és hatósugara.

Az Indiai-óceánon nincs ilyen riasztórendszer
Az Indiai-óceánon nincs ilyen riasztórendszer. A karácsonyi szökőár által érintett tizenegy országból csak Thaiföld és Indonézia vesz részt a Csendes- óceán megfigyelésében, ám a legtöbb nemzet rendelkezik szeizmológiai obszervatóriumokkal és észlelte a szökőárt előidéző, a Richter skálán kilences erősségű földrengést, melynek energiáját a hirosimai atombomba húszezerszeresére becsülik. A rengés után nyolc perccel a csendes-óceáni korai előrejelzőrendszer szökőár-figyelmeztetést adott ki, három perccel ezután már azt is tudták, hogy a földmozgás nem okoz szökőárt a Csendes-óceán térségében.

Az adatok gyors kiértékelése után a hawaii obszervatórium újabb figyelmeztetést adott ki, mely szerint az Indiai-óceánon szökőár fenyeget. De helyi riasztórendszerek nélkül ezzel semmire sem mentek: egy, a hawaii előrejelző-központban dolgozó geofizikus a Honolulu Advertiser című napilapnak adott nyilatkozata szerint kétségbeesett telefonálgatásba kezdtek, körbetelefonálták a veszélyeztetett térség nagykövetségeit, még a Srí Lanka-i haditengerészetet is értesítették. Hiába. A Bengáli-öblöt körülvevő országok egyike sem adott ki hivatalos riasztást, sem a lakossághoz, sem a rendőrségekhez, sem a hadseregekhez nem jutott el a hír a partokat romboló árhullám előtt.

A téves riasztás az állásukba kerülhetett volna a turistaszezon közepén
A Nature cikke szerint Indonézia egyetlen olyan szeizmológiai állomása, amely korai riasztást adhatott volna, azért nem tudta értesíteni a dzsakartai kormányt a veszélyről, mert 2000 óta nem rendelkezik telefonvonallal. A thaiföldi állomások észlelték a szumátrai rengést, ám mivel nem minden földrengés okoz szökőárt, nem mertek figyelmeztetést kiadni. A The Nation című bangkoki újságnak később úgy nyilatkoztak erről a helyi meteorológusok, hogy a téves riasztás az állásukba kerülhetett volna a turistaszezon közepén, a sebtében összehívott válságstáb egy téves riasztás gazdasági konzekvenciáitól tartva inkább a kivárás mellett döntött - az árhullám előtt több mint egy órával.

Két órája lett volna a cselekvésre a Srí Lanka-i geofizikusoknak, akiket szintén figyelmeztettek Hawaii-ról, ők azonban a Lankadeepa című helyi napilapnak adott nyilatkozatuk szerint egy kaliforniai kutatóintézetbe továbbították az adatokat elemzés céljából, és szintén nem tettek semmi egyebet. Az indiai légierőnek bázisa van a rengés epicentruma közelében fekvő Andaman és Nicobar szigeteken: az Indian Express indiai napilap cikke szerint a bázis egy órával a Dél-Indiát lezúzó árhullám érkezése előtt hírül adta hogy teljesen elöntötte a víz - a légierő a jelenségről csak a volt tudományos és technológiai minisztert értesítette, otthonában, faxon. Riasztást Indiában sem adtak ki.

A Dhivehi Observer Maldív-szigeteki hírportál még azt is tudni véli, hogy december 26-án hajnalban, több órával a katasztrófa előtt a hawaii obszervatórium, miután a maldív elnöki hivatallal és meteorológiai központtal sikertelenül próbált kapcsolatba lépni, végül telefonvégre kapott valakit a védelmi miniszter hivatalában. Üzenetet hagytak a miniszternek, hogy két óra múlva cunami érkezik Indonéziából. A miniszter meg is tette a megfelelő lépést: delegációt küldött a nemzetközi repülőtér érkezési oldalára, "Welcome Mr. T. Sunami - Indonesia" feliratú táblával - állítja a politikus lemondását követelő orgánum.

Welcome Mr. T. Sunami - Indonesia
Néhány nappal és közel kétszázezer halottal később persze már mindenki - a thaifölditől az indiai kormányig, és tovább - régesrég szökőár-előrejelző rendszert akart telepíteni az Indiai-óceánra. Előkerült és a The Australian auszrál napilapban megszólalt például a Thaiföldi Meteorológiai Intézet volt vezetője, akit állítása szerint azért állítottak félre, mert "imázsromboló" szirénákat akart felszereltetni Phuket, Phangnga és Krabi tengerparti turistaparadicsomaiba.

Még a jó ízléséről és finom arányérzékéről ismert magyar informatikai és hírközlési miniszter, Kovács "Jó estét, jó szurkolást" Kálmán is halaszthatatlan szükségét érezte, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót hívjon össze "Katasztrófa-előrejelzés az űrtechnika segítségével" címmel, és a szétcsapott térségekről készült, a netről letöltött műholdas felvételekkel marketingelje tárcája 2005-ös űrkutatási terveit.