Valér
-1 °C
0 °C

Búcsú a szimatszatyroktól

2002.08.05. 10:00
Amikor lapunk - a legkorszerűbb csúcstechnológiák segítségével mintegy - e sorokat az Ön monitorára sugározza a tudásalapú világinterneten keresztül, a minden valószínűség szerint súlyosan illuminált szerző az utolsókat rúgja majd a Szigeten, ahol már az első napon rá kellett döbbennie, hogy három gyerek után - szemtelenül fiatal kora ellenére - lassan középosztályosodó imidzséhez többé nem passzol a szimatszatyor.

Már akkor gyanút kellett volna fognom, amikor egyhónapos fiacskám fővárosi alternatív kultúrkörben szocializálódott mamácskája nagy kerek szemeket meresztett az előző két gyerekem - kirúgásom óta rohamléptekben polgárosodó - mamácskájával történt vagyonmegosztás során egy zuglói lakásért kapott, újszerű állapotban lévő tárolószekrény mélyéről előkerült katonai gázálarctáska láttán, de amikor az Index állítólag szakadt csövesekből álló szerkesztősége vérbe cikizte ("Süssél majd szalonnát eldobált buszjegyen" - élcelődött a szmókerfrakció) a számomra egykor oly becses ruházati kiegészítőt, valami végleg megváltozott.

A Sziget ma már elsősorban a rámenős marketing, és csak másodsorban az alternatív, vagy bármiféle kultúra terepe.
Pedig a középosztály Szigetén nem én voltam az utolsó csöves: megkockáztatom, hogy még idén is többen voltunk mint a vásárlóerőtől duzzadó trendi egyedek, a szakadt bakancsosok tömege azonban nem igazán vonzó célcsoport a márkaépítés agytrösztjeinek. Márpedig az anno romantikus antikapitalista felhangokkal indult lokális utópia, a Sziget fesztivál - bármit is beszél az underground költőből piackonform álpappá öregedett Müller Péter Sziámi - ma már elsősorban a rámenős marketing, és csak másodsorban az alternatív, vagy bármiféle kultúra terepe.

És a sátrak alatt lopakodó politikáé: a balliberális koalíció itt próbálja meg visszahódítani a Fidesz által elcsábított fiatalokat. Ezt jelzi a miniszterek és államtitkárok áradata, de a kokárdás-naggyűléses totalitárius értékelvűséghez fogható motivációs erővel bíró ideológiai csodafegyverre úgy tűnik egyelőre várni kell: az informatika- vagy ifjúságminisztériumi közhelyes rizsánál még mindig sokkal népszerűbb a sörrel szponzorált foci.

A múlt héten a Szigeten kívüli világban is erősödtek a paranormális tendenciák: kiderült hogy a Boeing antigravitációs hajtóművel kísérletezik, a valóságérzékelés pedig különben is csak az agy dopaminszintjének függvénye, az ingerületátvivő anyag túltermelődése nem létező összefüggések felismeréséhez, összeesküvéselméletek gyártásához vezet. Ez sok mindent megmagyaráz az elmúlt évek belpolitikai fejleményeiből, valakinek utána kéne nézni, ki fertőzi dopaminnal a pártházak ivóvízkészleteit?

Tartok tőle hogy ezt még Kende Péter sem tudja elintézni a szocialistáknak.
Nem a dopaminszint tréfálta meg viszont azokat, akik hamburger és vöröscsillag-alakú képződményeket véltek felfedezni a 2000-es, millenniumi tűzijáték során Budapest egén: a Miniszterelnöki Hivatal vizsgálódásából kiderült, hogy a Fidesz reklámfőnöke, Wermer András anyósa egy amerikai gyorsétteremlánc lejárt szavatosságú petárdakészletét vásárolta fel jutányos áron, így került a fényhamburger és a tengerentúli sörmárkát hirdető tiltott önkényuralmi jelkép a Parlament fölé, potom 230 millió közpénzért. Idén legfeljebb egy polgári kör formájú üstökösbecsapódást imitáló felvillanással lehetne überelni a pofátlanságnak ezt a dimenzióját, ám tartok tőle hogy ezt még Kende Péter sem tudja elintézni a szocialistáknak.

Mi mást lehet még kiemelni a hírfolyamból uborkaszezon idején? Visszaütni látszik a másik nyilvánosság ügynöksztorija, kiderült hogy a harcos antikommunista Orbán-kormányban több pártállami spicli ült, mint a pufajkás és a titkosrendőr kabintejében összesen. Jó hír a szigetlakóknak hogy a kormány a drogszigor enyhítését tervezi, börtönbüntetés helyett ezentúl csak gyógykezelésre számíthatnak a szmókerek, átszoktatják őket a kannásborra kisüstivel, és hátralévő életüket a gyűlöletbeszéd elleni harcnak szentelik.

Az Index nélkül az internet bő gatya és fütyülős barack.
A gyűlöletbeszéd egyébként törvényileg tiltva lesz, még a holokauszt gyűlölete is börtönbüntetéssel fenyeget, ha jól értettem Bárándy igazságügyminiszter Népszabadság-beli nyilatkozatát. A szólásszabadság korlátozását nagyszerű ötletnek tartom, ki kell végre mondani hogy az Index nélkül az internet bő gatya és fütyülős barack.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!