Valér
4 °C
8 °C

Szili Katalint pápának!

2005.04.11. 03:21
Hideg zöld fény csillan az őr sisakján, miközben bíborszínű selymek suhogása tölti be a teret. Mint egy távol-keleti akciófilmben, lassítva érkeznek a hosszú lépcsősoron a választásra érkezők, mögöttük lebeg a ruhájuk szára, a szél pedig alig hallhatóan a Dolby Surround basszusait rebegteti.

amit a közmegegyezés csak Horn Gyulaként emleget
Feszült közeliek, a halántékokon kéken futó ütőerek ideges pattogása, majd a választásra igyekvők a kapuban kikapcsolják mobiltelefonjaikat, és belépnek a ragyogásba. A kép elsötétedik, de a jelenet végén még halljuk Elton John Sacrifice című számának polifonikus csengőhang-remixét.

Lábak közt pásztáz a kamera, az 5.1-es hangrendszer metsző élességgel továbbítja a kiskanalak csilingelését, hátul balra valaki kacag, mögöttünk pedig egy gyufa sercen. A kamera megállapodik egy kézzel varrt bőrcipőn, majd lassan elindul felfelé az öltönynadrág szárán, egészen a fejig, amit a közmegegyezés csak Horn Gyulaként emleget.

"Ha a szimpátiatüntetések folytatódnak, kénytelen leszek komolyan elgondolkozni azon, hogy jelöltessem magam a posztra" - súgja Horn a mellette álló Kiss Péternek, miközben a kezében szikrákat szór a feles pohár, a szilvapálinkáról visszaverődő napsugár pedig apró fényköröket rajzol a szemünkre vetülő képre.

"Vajon mit szórnak a tűzbe, hogy fehér legyen?" - kérdezi elgondolkodva Kiss Péter, de Horn már csak a csillogásra figyel elbűvölten, mialatt a háttérben, az ablakon túl a kormányőrség alabárdosai és a közterület-fenntartó harci robotok összecsapnak a zarándokokkal, akik megpróbálnak közel férkőzni Mádl Ferenc ciprusfa koporsójához.

"Tudtátok, hogy addig nem mehetünk sehová, amíg nem döntünk, ráadásul holnap már csak csökkentett fejadagot kapunk a büfében?" - kiáltja kétségbeesetten Áder János a folyosó túlsó végéről, majd rálép bíborosi reverendája szárára, és feltűnés nélkül orra esik. Egy hosszú snittben csak a lábát látjuk, majd a kezét, ahogy görcsösen kapaszkodik saját nyakkendőjébe, magányosság és céltalanság, mint allegória, azután hirtelen felkel a nap, és japán szamurájok landolnak a Holdon, pofás számítógépes animáció, de az értelme már elveszett Budapest és Tokió közt félúton.

"Veszely Gyulát köztársasági elnöknek!" - kiálltja valaki a tömegből, majd a hirtelen beálló csendben félénken még hozzáteszi, hogy "in pectore", de erre már senki nem figyel.

"És mindez csak azért, hogy eldöntsék, hogy az elkövetkező öt évben ki legyen Magyarország Mikulása, hogy Made in SZDSZ vagy éppen Manufactured by MSZP címke legyen annak a talpán, aki főállásban integet a díszőrségnek, és úgy vezeti a politikusok népszerűségi ranglistáját, hogy tulajdonképpen nem is politikus, hanem kabalaállat" - mondja a csendet megtörve egy pincér Szili Katalinnak.

"Hogy mondta?" - kérdez vissza meglepetten Szili Katalin, majd a kamera a fülét mutatja közelről, végül egy apró körív után a szemére hulló hajtincsre fókuszál a kép.

tulajdonképpen nem is politikus, hanem kabalaállat
"Azt kérdeztem, hogy hány cukorral parancsolja?" - vágja rá a pincér, miközben mi már Vincze Lászlót látjuk, amint egy üveg kadarkával hadonászva megtagadja a szonda megfújását, majd egy önfeljelentő kendermag-aktivistát vág az intézkedő közeghez, hogy így nyerjen utat a piszoárig.

Hegedűszó csendül, a kamera végigrohan az üres folyosókon, szinte fellökjük a késve érkező Deutsch Tamást, majd amikor Michael Jackson Bad című számának szimfonikus zenekari átirata éppen a refrénhez ér, elszaladunk a kapuőrök mellett, ki a halványzöld napfényre, hogy lassan visszaforduljunk, és lássuk, amint fehér füst száll fel a Parlament kéményéből. Elsötétül a kép, nyitva marad a vég, hogy a jegyeladások függvényében akár a második részt is leforgathassák, főszerepben Keanu Reeves-szel, amint a Halászbástya ormán hosszú fekete ballonkabátban várja a Kínai Népi Demokratikus Köztársaság küldöttségét, és üres perceiben aláír pár kegyelmi kérvényt. Stáblista, szponzorok, és felkapcsolják a lámpákat.

(Köszönjük, hogy a Sony új virtuális lejátszóját választotta! Felhívjuk a figyelmét, hogy a készülék használata fejfájást, apátiát és heveny politikai radikalizmust okozhat, elvétve mellékhatásként Zalatnay Cini-szerű hallucinációk jelentkezhetnek.)