Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Öntökönszúrási mozgalom

2005.04.17. 01:17
"- Mi vagyunk a Júdeai Nemzeti Front - jelentette ki harsány hangon - ELIT ÖNGYILKOS ALAKULATA! Öngyilkos alakulat! Támadás!
Az alakulat katonái kinyitottak egy kis ablakocskát mellvértjükön, és tökéletes pontossággal szíven szúrták magukat.
- Megmutattuk nekik... - hörögte még a parancsnok, aztán eldőlt ő is. Brian nem jutott szóhoz egy pillanatig.
- A hülye buzik! - csóválta a fejét értetlenül."
- Brian élete (Monthy Python)

"A pápa egy olyan ember volt, aki nem szívott füvet, nem járt kurvázni, és nem nézte a Barátok közt-öt. És ilyen emberek kétezer év múlva is lesznek, hiába mondják egyesek, hogy a fű, a kurvák és a Barátok közt igenis hogy jó, mert egyesek már régen tudják, hogy mire vezet mindez." - Tomcat Polóblogja

Hiába szolidarít - az önfeljelentést ugyanakkor elegánsan mellőzve - Hajós András Konrád Györggyel vállvetve, a népnek nagyjából ennyi jön le a Kendermag Egyesület polgári engedelmességi mozgalmából, és ennél sokkal több nem is fog, amíg a Kendermag még azt sem tudja értelmesen megmondani, hogy pontosan miért is - a kannabisz legalizációjáért, avagy csupán dekriminalizációjáért - hajtja bárd alá lelkes szimpatizánsai fejét. Akik egyelőre nincsenek túl sokan: az ügynek amúgy a végsőkig elkötelezett szmókerek túlnyomó többsége továbbra is a jól bevált polgári engedetlenséget választja, anonim marad, és szerény véleményem szerint is hülye lenne kitenni magát egy nyilvánvalóan rossz törvény nem túl barátságos jogkövetkezményeinek, ha nem muszáj.

A Kendermag Egyesület soha nem merte nyíltan és őszintén felvállalni a kannabiszfélék legalizációjának ügyét
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Kendermag Egyesületnek egyáltalán nincs igaza: a hatályos drogtörvény embertelen, ostoba, de a törvényhozásra aligha gyakorol jelentős nyomást néhány tucat önfeljelentő pozitív vizeletmintája, talán nem véletlen, hogy az igen kiterjedt és több évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi kannabiszliberalizációs mozgalomban nemhogy pozitív, de egyáltalán semmilyen példa nincs arra, hogy az önfeljelentés eszközével bármit is el lehetne érni, a kis hazánknál jóval liberálisabb országokban akár. Hasonló logikára épül viszont a Church of Eutanasia "Mentsd meg a bolygót, öld meg magad" mozgalma, amely az emberiség drámai túlszaporodásának kíván gátat vetni öntevékeny módon, a Kendermag Egyesületéhez hasonló sikerrel.

Az önfeljelentő mozgalom azért is komikus, mert a Kendermag Egyesület soha nem merte nyíltan és őszintén felvállalni a kannabiszfélék legalizációjának ügyét. Nem merte kimondani, hogy a kannabiszfélék fogyasztása a rendelkezésünkre álló tudományos adatok szerint kevésbé ártalmas mint a legálisan és korlátlan mennyiségben hozzáférhető alkoholé vagy dohányáruké, és hogy a legalizáció, tehát a kenderszármazékok termesztésének, árusításának és fogyasztásának törvényi feltételeinek megteremtése minden bizonnyal kevesebb kárt okozna, mint a jelenleg is érvényben lévő prohibíció. Nem hozakodott elő az összes kannabiszpárti weboldalon olvasható, tudományosan megalapozott érvekkel arról, miért is kell lényegi különbséget tenni a kannabisz és mondjuk a heroin között, ehelyett riporteri kérdésre bármelyik reggeli tévéműsorban készségesen elismeri, hogy a drogozás - úgy általában - csúnya dolog.

Komolytalan, ön-, és közveszélyes ámokfutás tanúi lehetünk, amivel egyszerűen nem érdemes szolidarítani
A világszerte prosperáló kannabisz-legalizációs mozgalmak arra az alapvetésre építenek, hogy a kender csak valamiféle félreértés, illetve súlyos gazdasági-politikai érdekek miatt keveredett rossz társaságba, és hogy a tiltása többek között éppen azoknak az érdekeit szolgálja, akik a valamivel több alappal tiltott drogok feketekereskedelméből élnek. A libertariánus mozgalmak még ennél is tovább mennek, és azt mondják, hogy mindenkinek jogában áll azt cselekedni saját magával, amit csak akar, amíg nem sérti más emberek jogait, tehát minden drogot hozzáférhetővé kell tenni legálisan, aztán mindenki döntsön saját maga. A Kendermag Egyesület viszont a magyar társadalomra oly nagyon jellemző álszent módon csak a dekriminalizációról beszél, amikor a diszkórazziák és a "békésen szórakozó fiatalok megfélemlítése" ellen kampányol, mellőzve a tudományos vagy világnézeti érveket.

Erre persze lehet azt mondani, hogy a nemzetközi példák egyelőre csak a dekriminalizáció reális lehetőségét mutatják, de civil jogvédő mozgalmat nem lehet csinálni opportunista, "csak annyit kérjünk, amennyi teljesíthető" alapon. Ha a Kendermag Egyesület aktivistái valóban meg vannak győződve az igazukról, és a nagy felhajtás övezte közszerepléssel nem csak fedezni akarják magukat - ahogy egyesek terjesztik -, legyenek szívesek egy koherens, ráadásul az interneten ingyen hozzáférhető érvrendszerrel előhozakodni, és médiaszerepléseik során azt következetesen képviselni is. Ellenkező esetben komolytalan, ön- és közveszélyes ámokfutás tanúi lehetünk, amivel egyszerűen nem érdemes szolidarítani.

(Bohus Péter, az Index újságírója első körös önfeljelentő, a Kendermag Egyesület alapító tagja. A szerző az egészségre ártalmas mennyiségben csak alkoholt és dohányárut fogyaszt, legálisan.)