Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új dimenziók érkeztek

2006.01.09. 15:20

Durvul a sampány. Már mióta.

A Fidesz kontra Financial Times történet megszikkadt, szétcsipegették a széncinegék.

Oroszország energianagyhatalmi státusát kívánja latba vetni, földgázilag.

Rosszul lett Ariel Saron. Elhunyt Zavadszky Gábor.

Megannyi ok - meg persze ki mire ugye - hogy felkapjuk a fejünket a kor szavára.

Ezen a héten beszámoló jelent meg a New Scientistben szórakoztató tudományos lapban egy különös hajtóműről, amely egy egyesített világelmélet tételei alapján elképesztő sebességek elérését teszi lehetővé a hiperdimenzión keresztül. Az amerikai repülés- és űrrepüléstani intézet díját az a dolgozat nyerte el, amely egy kísérleti hajtómű építését sürgeti Burkhard Heim néhai fizikus elméletei alapján.

Ahogy a történet gördül egyre több sztartrekes-áltudományos keménycukorka ragad rá: antigravitonos micsoda, spiritualitás és végső magyarázat. Ráncoljuk tehát a szemöldökünk és kutassunk gyanús dolgok után.

az erős dohányosok kedvéért megállunk a Holdon, elpöcköljük a dekket

Burkhard Heim német elméleti fizikus nem sokkal azután, hogy állítólag Heisenbergnek adott tanácsokat egy jóféle hidrogénbomba előállításával kapcsolatban, tizenkilenc éves korában felrobbant egy náci rakétalaboratóriumban. Elveszítette kezeit, hallását és látását.

A háború után elvégezte Göttingeni egyetemet, majd ugyancsak a Göttingenben a Max Planck intézetben dolgozott.

Heim sérülései miatt csakhamar visszavonultan dolgozott elméletén, amelyben a kvantummmechanikát és az általános relativitáselméletet egyesítette volna. Eredményeit - pár kivételtől eltekintve - nem publikálta.

Heim az anyagra vonatkozó törvényeket az ismert négy dimenzión (a tér és idő koordináták) további kettővel magyarázta, ezt az elméleti keretet 2001-ben bekövetkezett halála után osztrák kollégája Walter Dröscher nyolc dimenziósra bővítette.

A Wikipedia fenntartásokkal kezelendő megállapítása szerint az egyesítő világelméletek közül Heim elmélete jutott a legmesszebb.

Egyik fontos eredménye volt, hogy megjósolta a részecskék tömegét. Az érdekes melléktermék, pedig maga a hiperhajtómű.

Egy szupravezető tekercs körül forgó gyűrűvel a Földénél félmilliószor erősebb mágneses teret indukálnának, amitől antigravitáció lép vel, miközben az űrhajó egy másik dimenzióba lép át, ahol gyorsabb a fény.

Dröscher szerint 80 nap alatt (hehe) érnénk el a hipermeghajtóval a 11 fényévre található legközelebbi csillagrendszert. Állítólag az amerikaiak már dolgoznak az ügyön.

Gondoljuk el: a Mars mindössze három órányi zötyögésre lesz hamarosan, az erős dohányosok kedvéért megállunk a Holdon, elpöcköljük a dekket. Persze csak, ha ufók tehetnek ilyesmit. Lehet, hogy ilyen nincs? És ha pedig?

Most pedig kapjuk fel fejünk és előre az új újév felé!