Megfejtették a tudósok titkát

2008.05.26. 08:30 Módosítva: 2009.02.09. 10:46

Amerikai és kanadai tudósok döbbenetes összefüggést fedeztek fel az ausztrál és japán tudósok között. A Nature című tudományos folyóirat legújabb számában publikált tanulmány azonban már megjelenése napján a kritika erős kereszttüzébe került. Orosz és finn tudósok maguknak követelik a felfedezés elsőségét, állításuk szerint ugyanis ők már két éve felhívták a figyelmet külföldi kollégáik közötti szokatlan kapcsolatra.

A hét közepére szokás szerint még magasabb fordulatszámra pörgött a tudományos élet.

- Olasz és francia tudósok elemzései alapján indultunk el, és az ausztrál és japán kapcsolatba könnyedén be tudnám illeszteni az amerikai és kanadai kollégákat is. - jegyezte meg gúnyosan egy orosz szakember, aki odáig ment, hogy dilettáns majmoknak nevezte a tengerentúli tudóstársadalmat. Több sem kellett a kanadaiaknak, véres hangú kiáltványban tiltakoztak az orosz támadás ellen, a történet kikerekedését azonban két különös esemény odázta el: először is kiderült, hogy ukrán tudósok szerint egészségesek az űrcsótányunokák, másrészt a mocskolódó orosz agyát megették a drogosok.

A hét közepére szokás szerint még magasabb fordulatszámra pörgött a tudományos élet. Ausztrál és új-zélandi tudósok megtalálták az üzbég tudósok által elméletben már megjósolt tengericsillag-várost, ahol azóta olasz búvártudósok vizsgálódnak a nápolyi komposzt ideális helyét keresve. Egy napra rá perui és kolumbiai tudósok a Science tudományos folyóiratban kérdőjelezték meg az Indiana Jones-sorozat legújabb részének egyes állításait. A cikk szerint egy hűtőgépbe bújva nem lehet túlélni az atomtámadást, és a dimenziókapu működésével is vitába szálltak a dél-amerikai szakemberek, válaszul Spielberg felhívta a világsajtó figyelmét arra, hogy ausztrál tudósok óriáskenguruval mérik a Föld albedóját.

Nem voltunk híján tudományos izgalmaknak kis hazánkban sem. Alig egy nappal azután, hogy magyar tudósok újfajta dinamikájú tojásokat teszteltek a Microsoft első emberén, a szentendrei skanzenban felavatták az osztrák tudósok közreműködésével, őssejtekből növesztett, három méteres köztéri kisgömböcöt is, ami körül egy amerikai és német tudósok által megtermékenyített terhes férfi nyírja majd a füvet kedden és pénteken négy órakor.

Végül néhány színes érdekesség a tudomány és technika világából. Üzbég és azeri tudósok által kifejlesztett repülő pénisz zavarta meg Kaszparov sajtótájékoztatóját, amit a biztonsági személyzet hatástalanított, majd mindannyian jót nevettek. Amerikai és japán tudósok szerint az azbeszthez hasonló hatása van egyes nanocsöveknek, aminek az ad szomorú aktualitást, hogy a héten Komár László is csövezni kényszerült.

Pozitív fejlemény, hogy átlagon felül tiszta a Balaton vize, azonban brit tudósok már most figyelmeztetnek, hogy egy igen agresszív inváziós halfaj, az amurgéb (Perccottus glenii) a Jupiter vörös foltjának erős turbulenciája miatt emberre is támadhat. Szerb tudósok szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mert az amurgéb természetes ellensége, a papagáj máris hatalmas koncentrációban fordul elő a Balaton vízgyűjtő területein, amit az is bizonyít, hogy Bácsalmásnál 600 madarat fordítottak vissza a szemfüles határőrök.

Vasárnap éjszakára is maradt még szenzáció: sikeresen landolt a Marson az amerikai, japán, brit és etyeki tudósok közreműködésével készült Phoenix szonda, ami kiváló minőségű rozéfröccsel várja majd az első űrhajósokat harminc év múlva.  • Tippek
  • Hírek