Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Ünnep Fénye koncentrátum

2002.08.26. 10:20
A múlt enyhén ködös, ám kétségkívül magyar.
Augusztus, ráadásul huszadika után, amikor csak szerdán kezdődik a hét (meseszerű), milyen könnyedén lazázhatna végig az ember egy hetiösszefoglalót. Nálunk persze nem. Miután végignéztem az archívumot, komolyan elgondolkodtam azon, lehet hogy nélkülünk is ugyanúgy működne az országgép, csak be kell dobni egy húszast, és megadni a kulcszavakat. Víz, ügynök, magyarfoci. Rossz választás, talán majd legközelebb.

Minden ellenkező híresztelést cáfolva állapítom meg, hogy a Sziget még tart, buli van minden nyálkahártya helyén. Tarlós István bőrkabátos szellemét kellene hívnom, hogy nézzen bele az orromba, és tegyen rendet, csapjon le a zsebkendőmaffiára, mert nem engedik lebetonozni az egész Földet. Por és sör keveréke gomolyog az agyamban, így nézek bele a múltba. Enyhén ködös, ám kétségkívül magyar.

A Gonosz Főbuzgár bukása

Áldozatok árán ugyan, de újra legyőzte az ország a Vizet. A csehek és a németek megint a nagyobbat kapták, Kínáról nem is beszélve, viszont ahogy tőlünk megy el a víz, úgy veszti el az érdeklődését mindenki. Utóbbit a híradók már csak azért mutatják, mert sokszor lehet mondani, hogy millió. Tessék nézegetni a képeket, Önök csinálták.

Bűvös húszas

Augusztushúsz bebukott, majd egy rafinált csellel felbukkant a hónap végén. Persze a beszédek megvoltak, Orbán Viktortól Kovács Lászlóig, Medgyessy ugye, bár Deutsch szerint ezzel is spórolni lehetett volna. Azonban míg Deutsch minden második héten gondol valami érdekeset, tűzijáték csak egyszer van az évben. Harmincegyedikén megnézheti aki nem látott eleget.

Csak nyugis helyre érdemes rakétakilövő bázist építeni.
Ennél érdekesebb számomra a Citadellás kávézó ügye, ahol úgy néz ki, hogy a tulaj a dózerek után maradt romok között számolgatja a tűzijáték miatt elmaradt hasznát kompenzáló közpénzt*, amiből aztán beperel mindenkit, talán Szent Istvánt is. Tanulság, hogy nyugis helyre érdemes rakétakilövő bázist építeni, ajánlom a feng-shuit.

Még egy kicsit az ünnepnél maradva megtorpannék a kitüntetettek névsora előtt, ám eszembe jut Trunkó Barnabás vagy Selmeczi Tibor valamelyik kiváló tréfája, és kacagva továbbállok. Ahogy megfordulok, zsebemből kiesik az újság, és egy Mészáros Tamás-színikritikánál nyílik ki. Csönd van és párás félhomály. Azonnal eszembe jut a nap, amikor pezsgőt bontottam, hiszen ezer harsona zúgta a szélbe, hogy

Megszűnik a Dáridó

Bizony, elérkezett ez a nap is. Bevallom, nem hittem volna, hogy eddig húzza Lajcsi a tv2-nél, ilyen borzalmas műsorral vitathatatlanul szép teljesítmény. Persze nem a kereskedelmi tévék komolyodtak meg, nem egy Tarkovszkij-maraton szorította ki az adásidőből izzadva billegő mackónkat. Egyszerűen nem volt elég buta, hogy a fiatalokhoz is szóljon. Képzeljék, mi jön most.

Míg emitt fiatalítanak, a köztévénél bizarr társaság csap össze az elnöki posztért, élükön a 15%-kal céltudatosabb Friderikusz Sándorral. Abban az egyben biztos vagyok, hogy bármelyik pályázó nyerjen is, vidám változásokra számíthatunk. Különösen érdekel Anettka jövőképe, persze szigorúan szimulációs módban, csakhogy úgy tűnik az ORTT nevű hatalmas kerberosz széjjeltépi a nyalókazsonglőr műsorvezető elnöki álmait. Ne cigizzetek má' a tévében Anettka, mostmáraztán!

Egyik életének van jövője, Mr Anderson

Egyre több az ügynökjelölt, lassan mindenkiről kiderül, hogy az, utána pedig, hogy nem, illetve nem úgy. Epedve várom a történet valószínűleg nagyon távoli végét. Ha megmagyarázza valaki, vajon miért tudja a sajtó az összes nevet már azelőtt, hogy az utolsó pilótakeksz eltűnne valamelyik bizottsági tag szájában, nagyon boldog lennék. Időzónákkal érvelni nem ér, tudom, hogy kis ország vagyunk.

A szférák sportja

Feltámadt a magyar foci, nem számolom hanyadszorra.
Inkább megnézek egy Bozsik Péter-meccset, lovagkeresztes edzőt még úgyse láttam. A Koplárovics-portréfilmek hete után következett az Ördögűzők hete, ikszelt a válogatott a spanyolokkal (még egy kerberosz), és mit látok? Feltámadt a magyar foci, nem számolom hanyadszorra. És nem a ZTE teljesítményétől függ, hogy leszédül-e a sír széléről, vagy magától mászik vissza. Ízlelgessék a szót: pettyes.

Védekezzünk most azzal, hogy egyébként is rohad a foci, lelepleződni látszik Dél-Korea dicsőséges menetelése. Byron bíró megszegte az alapszabályt, költekezni kezdett, pedig megmondta Blatter, hogy húzza meg magát néhány hónapra egy dunaújvárosi panzióban. Nők millióinak könnye sodorja el a villádat, Byron! Sokatmondóan bólogassunk, ha a zsinórban a harmadik űrturista is futballbíró lesz.

Parádé földön-égen

Emlékeim közül apró buzgárokban tör elő a bulvár, zsibbasztó érzés. Eszembe jut az 57-es utas, aki remélem nem terroristaként ragad a tengerentúlon. Volt Budapest Parádé is, tényekben és MIÉP-kompatibilisen elmesélve. Nem mentem ki idén se, bizonyos fokig képes vagyok elviselni a flitteres felsőtestek látványát, sőt, perszehogy, de mindenkinél van egy határ. Nálam a lakásajtó.

A hétvége a harc jegyében telt, Afrikában antiglobalizátorok, itthon balos elhajlók okoznak felfordulást. Ha tudnám mi következik, lehet, nem amiatt aggódnék, hogy az Intel a Sátánnal szövetkezett.

*Kedves Naplóm, hétfő reggel, és a Citadella hangos kacajba burkolózva várja a jövőt. Köszönjük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!