Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A meleg malac és a rokkerkormány

2004.11.22. 13:00
Egy bolgár farmer bíróság előtt követel kártérítést; elmondása szerint jelentős anyagi kár érte, ugyanis a jó pénzért vásárolt díjnyertes disznóról kiderült, hogy homoszexuális. "Szégyenletes, hogy csak a többi kan disznó érdekelte" - mondta a tárgyaláson a negyvenhárom éves Galen Dobrev. A farmer bizonyítékként a malac szexuális próbálkozásairól készült fotóit mutatta fel, és az állat homoszexualitása mellett tanúskodtak farmertársai is. ( Meleg malac miatt perel a bolgár paraszt , Index, 2004. november 18. 13:21)

Qou vadis, Magyarország? - tette fel a kérdést a főszerkesztő, mire én berohantam az indexes riporterek álruháit rejtő gardróbszobába, magamhoz vettem néhány megtévesztő jelmezt, és útnak indultam kideríteni, merre is tart a magyarság hajója/gyorsvonata/szőrös dolgokkal felspécizett Suzuki személygépkocsija.

Kezdjük a negyedik hatalmi ággal, mondtam magamban, és az RTL Klub székháza felé vettem az irányt. Némi gondolkodás után hegyes orrú fekete csizmát, bőrnadrágot, apró Pintér Dezső-fejekkel pettyezett sárga inget és fekete sportzakót húztam elő a zsákból. Belopóztam az irodaházba, és akadálytalanul eljutottam nagy tanácsteremig. Ott menekül Zalatnay Cini Sváby András hátaslován, rikkantottam el magam, és kimutattam az ablakon. Mindenki arra fordult, sőt egy túlhevült gyakornok ki is vetette magát az ablakon, így nyugodtan be tudtam ülni a hátsó sorba.

A kis közjáték után folytatódott a vezetői értekezlet. "Hadd mutassam be legújabb - ráadásul külföldi - sztárunkat, aki végképp térdre fogja kényszeríteni a konkurenciát. Hosszas tárgyalások után tudtuk meggyőzni, hogy kameráinkat engedje be az otthonába, sőt arról is megállapodtunk, hogy a reggeli műsorban minden második nap ő fogja helyettesíteni Ábel Anitát" - hadarta izgatottan az előadó, és maga mögé mutatott, majd hátraszórt egy maréknyi morzsolt kukoricát.

Ekkor minden fej felém fordult. Csak most vettem észre, hogy a legkevésbé sem sikerült elvegyülnöm: a többiek mind gumicsizmát viseltek, mocskos katonai nadrágot, márkajelzés nélküli pufidzsekit és zsíros kalapot. Felpattantam a helyemről, és szaladtam, ahogy bírtam, egészen az autóig.

Kormányközeli punkok

Ebből még nem tudok különösebb következtetést levonni. Nincs más hátra, mint szétnézni a kormány háza táján, morogtam elégedetlenül, azzal előhúztam egy semleges szürke, egysoros öltönyt, hasonló nyakkendővel. Leparkoltam a Parlament előtt, és igazolványom segítségével behatoltam a patinás falak közé. A hónom alá csaptam egy jó vastag előterjesztést, az orromra pattintottam az álcakészlethez tartozó keret nélküli szemüveget, nagy levegőt vettem, gyakorlásképpen elmormoltam egy mondatot lassú, papos kiejtéssel, és lenyomtam a kormánytagokat rejtő terem kilincsét.

A szobában sötét volt. A nemzet szebb jövőjének kovácsai egy plazmaképernyőt figyeltek meredten. A felvételen Simonyi András washingtoni nagykövet gitározott a követség színpadán Tommy Ramone társaságában, és éppen azt énekelte, hogy "Üsd meg a csávót, üsd meg a csávót bézbólütővel, ó je, ó je, uh-oh." A film itt véget ért, valaki felkattintotta villanyt, és megint mindenki engem nézett. Ha azt mondom, ismét eltévesztettem a megfelelő álcázást, erősen alulfogalmazok.

A kormánytagok mindegyike lila, zöld vagy narancssárga tarajt viselt, Laperth Mónika vállán egy patkány gubbasztott, Hiller István meg Gazsó Ferenc vitairatával szúrta át az orrcimpáját.

- Mit csodálkozik? - kérdezte Gyurcsány miniszterelnök -, új hangot próbálunk meghonosítani a magyar politikában, nekem például Johnny Rottené teszik a legjobban."
- Akkor már értem, miért próbálta a Magyar Narancs születésnapi buliján korongrészegen levarrni a Velvet egyik munkatársnőjét - válaszoltam. Igen, annyit politikai hovatartozástól függetlenül leszögezhetünk, hogy egy útkereső balos kormányfő mindig tréfásabb egy jobbosnál, aki legfeljebb a papoknak nyal, de arról sajnos sosem készül fénykép.

Ekkor vettem észre, hogy az arcba lógó lila tincset és szögekkel kivert kutyanyakörvet viselő Kökény exminiszter egy fordított kereszt segítségével próbálja sakkban tartani a kormányülésre vendégként meghívott Erdő Péter püspököt. "Egy punk akkor boldog igazán, ha leköpi a közönség" - rikkantotta a szintén vendégként jelen lévő Demszky főpolgármester, és az orrom alá dugta az új budapesti parkolási rendelet tervezetét.

A helyzet már-már fenyegetővé alakult. Semmit sem tudtam meg arról, merre is tart a magyarság járműve, viszont bekeveredtem egy csapat megvadult bal-liberális punk közé. És nincs nálam kannásbor! Itt észrevétlenül elvegyülni reménytelenebb, mint Molnár Gál Péternek a Népszabadság ügynökbálján. Mit tegyek? Ha igaz, hogy a heroinéhoz mérhető a pornófüggőség, még van egy esélyem.. Vízibivalybőr táskámból előrántottam Medgyessy Péter lányának legújabb aktfotó-sorozatát, a biztosítótűvel hadonászó kabinettagok közé szórtam a képeket, majd a zavart kihasználva, a hidegfront sebességével távoztam.