Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A láthatatlan Medgyessy

2003.11.24. 11:43
Az emlékezet gyorsabban kopik, mint Lampert Mónika körömlakkja.

A múlt héten beiktatták hivatalába Gyabronka Józsefet, Kalifornia új kormányzóját. A magyar származású tévésztár nem feledkezett meg szülőhazájáról, és számtalan magyar hírességet invitált meg az ünnepségre. "Hagyjuk a formalitásokat. Engedjék el magukat, és próbálják meg szórakoztatni a közönséget. Ez itt Amerika" - mondta Vuk magyar hangja a show kezdete előtt, az öltözőben, azzal barátságosan vállon veregette az előre megírt beszédét gyöngyöző homlokkal biflázó Medgyessy miniszterelnököt. Medgyessy az utóbbi időben annyira láthatatlanná vált, hogy a jenki sminkmestereknek olajfestékkel kellett lealapozniuk, mert a televíziós próbafelvételeken csak a mindig szorosan a háta mögött álló Gyurcsány Ferenc miniszter volt kivehető.

"Kalifornia népe! Hosszú beszédre készültem a "Köztársasági eszme a T-Akták fényében" címmel, de József barátom tanácsára inkább egy illuzionista mutatványt adnék elő" - dobta el az előre megírt szöveget a miniszterelnök, majd csendre intette a Tornóczky Anita jellegzetes "És ezt így hogy?" kérdését skandáló, napbarnította hallgatóságot. Ekkor előlépett Medgyessy színpadsegédje, a színes blúzairól Hollywood-szerte jól ismert Lamperth Mónika és a főnök fejére illesztette a Garri Kaszparovtól ajándékba kapott háromdimenziós szemüveget. A pódium elsötétült, majd a reflektorok kékes fénnyel árasztották el az üres teret. A dobpergés egyre hangosabb volt, a miniszterelnök gyorsuló tempóban körbe-körbe járt, egyszer csak a semmiből előrántott egy addig észrevétlenül bújkáló, ősz szakállú fideszes ügynököt, akit a közönség tombolása közepette a láncra fűzött Gál J. Zoltán és Ujhelyi István elé vetett. "Ez volt Mellár Tamás, az utolsó rejtőzködő. Az illúziók területén szerettünk volna erőfeszítéseket tenni" - búgta a mikrofonba a színpadra termett belügyminiszter, mire három felháborodott szinkrontolmács rohant a pódiumra és a meglepett politikus torkába tuszkolták Ragáts Imre tévéelnököt, akit a baloldal rétornője nem tudott se kiköpni, se lenyelni.

A méltán nagy sikert aratott magyar delegáció még néhány napot Amerikában töltött. Helyzetük akkor vált tarthatatlanná, amikor a CIA lehallgatta Ujhelyi István telefonbeszélgetését Dévényi Tiborral. A szalag az Eheti kezébe került, íme egy részlet:

Ujhelyi: Halló Tibi. Szia. Menekülj vazzer, Michael Jacksont letartóztatták. Asszem szorul a hurok. Dévényi: (kivehetetlen bugyborgás) _ de mindig a gyerekek kezdeményeztek _ (bugyborgás)

A magyar potentátok ezután menekülőre vették, és meg sem álltak Budapestig.

A modern európai szociáldemokrácia képviselőinek távollétében az ország közben a káosz szélére sodródott. Elég annyit mondanom, hogy Földes András egy négynapos tanfolyamon megtanult zenét szerezni, másik kollégánk, navarro egy tíz perces elektromágneses kezelés hatására leszokott a dohányzásról, éles nyelvű publicistánk pedig holisztikus hétvégén vett részt egy magyarországi wellness-központban.

A delegáció hazaérkeztével kisebb homokszem került a kormányzat svájci óraként ketyegő mechanikájába. A zárlatos Keller László tévedésből Kovács "Virsli" László pártelnököt vádolta meg közpénzek bűnös kezelésével, mire a balodal Jamie Oliverje miheztartás végett le akarta önteni egy palack kromofággal a szemtelenkedőt. Csakhogy az önjáró államtitkár hirtelen fékezett és a maró folyadék Medgyessyre freccsent, leoldva az Amerikában rákent olajfestéket. A miniszterelnök így ismét láthatatlanná vált, súlyos kétségek között hagyva a nemzetet, hogy mit is gondoljunk, amikor már a magyarság első számú irhabunda-lelőhelyén is öngyilkos terroristák robbantanak, Irakban pedig meghalt az első magyar állampolgár.

Ha valaki gyanús árnyat észlel, amely a nemzeti középről motyog valamit, kérjük kenje be valamilyen átlátszatlan anyaggal és értesítse a Kancelláriát.