Meztelenek és bolondok

2006.06.12. 08:10

Gyurcsány Ferenc szombaton ismertette megszorító csomagját. Akkor már elkezdődött a futball-vb, és elméletileg nyár volt. Az államreformnak nevezett csomag sok meglepetést nem okozott. A gáznak meg kell fizetni az árát, a gazdagok több adót fognak fizetni, a szegények, mint mindenki más, magasabb egészségügyi járulékot, a gazdag cégek meg még több adót. Kirúgják a minisztériumi dolgozók negyedét, megszüntetnek egy rakás fölöslegesnek látszó intézményt.

Aki járt már minisztériumban, az tudja, hogy még ennyi kirúgás is kevés

Sebaj. Akinek nem tetszik a drága benzin, verje meg a benzikutast, ők úgyis mindenkit átvernek. Aki meg nem akarja megfizetni a világpiaci gázárat, költözzön Ukrajnába. Aki meg arra számított, hogy nem lesz csomag, költözzön a Holdra. Aki járt már minisztériumban, az tudja, hogy még ennyi kirúgás is kevés, a kizsákmányoló multik meg, ugyebár, jól tudjuk, hogy honnan jönnek és hová tartanak.

Aki meg járt iskolába, és nem akarta kirúgni a tanárai felét, az most mind közhivatalban dolgozik. Vagy szakszervezetis. De a tanárok kirúgásáról lotyaszájú Ferenc nem beszél, az marad Hiller Pistinek, nyilván a következő tanévre.

Tehát itt van egy csomag, ami állítólag már az, ami. Mellesleg nem véletlenül a foci-vb második napján jelentette be Gyurcsány, ahogy a Kaya Ibrahim-ügy sem 2001. szeptember 11-én lett hirtelen törvényes, de ez egy ilyen sport, politikának hívják meg marketingnek, lehet hozzászokni, akinek nem tetszik, mehet a gázár után. Leglább tudjuk, mi tartott ennyi ideig a kormányalakításon.

De a jól kiszámoltság itt még nem ért véget. Egy augusztusi gázáremelés szeptemberben megérkező első magasabb számlával sokakat nem érint érzékenyen. Persze lehet megint rekordhideg, de annyira azért mégsem, hogy fűteni kelljen. Amikor meg már tényleg nagy lesz a számla, a szerencsétlen user már régen szavazott.

Ahogy az első, megemelt járulékokkal csökkentett fizetését is csak október ötödike táján kapja meg, ami a minimálbérre számolva is nettó 1500-zal lesz kevesebb. Márpedig az előzetes hírek szerint a köztársasági elnök október elsejére szándékozik kiírni az önkormányzati választások első fordulóját.

Szoríts meg, Feri!

Még az a szerencse, hogy Magyarországon erős szakszervezetek vannak, amik kemény kiállásukkal (szoríts meg, Feri!), felélt vagyonukkal majd jól megvédik az elbocsátandó tanárokat, köztisztviselőket, ahogy Stumpf István független elemző is sokra megy majd megnyilatkozásaival, pont amennyire Orbán Viktor parlamenti beszédeivel.

Nem kell félni, nem fog fájni. Csak ha már az önkormányzati választáson is szavazott. De legalább a kínai áruk dömpingjével nem kell foglalkozni egy ideig, elintéződött egy füst alatt.  • Hírek
  • Hírek