István, Vajk
19 °C
33 °C

Erzsébet és Pál a jakuzziban

2002.10.07. 14:54
"Meglepődni azt lehet, de hadd mondjam el, hogy húzóágazat vagyunk, kiviteli szempontból. Csak hogy értse: ami koszorút és művirágot begyüjtünk, az lesz a nyugat müzlije."
(dehogymég grotipmex - razzia )

Médiatörténeti esemény, Till Attila élőben kapcsolja a Mir űrállomást.
- Szasa, Vova, hallotok engem?
- Krsss, zzzzz, zssskrrr, alló, alló, hssss, kéremszépen. Fride...sssrkrss...usz ...ándor most fordult be a sarkon! A nyomában ...xkrsshh...tucat bmx-es gurul. Úgy tűnik nincs esélye.
- Nagyon recseg. - Távoli neszek, majd egy kattanás hallatszik.
- Most jobb?
- Sokkal. Meséljetek, milyen az űr? Hideg? Höhöhö, hehehe. - Elhaló kacaj szűrődik be a stáb soraiból, a kameraman vállán beremeg az instrumentum, hiszen tudják mi következik.

Az MTV székház évek óta kihalt szárnyában suhan a kamera, majd egy sarkon befordulva megtorpan. A kiszuperált fogorvosi székben meditáló Baló György valószínűtlenül lassú mozdulattal emeli le arcáról a hűsítő gélmaszkot, bal szemében gyémántként ragyog egy könnycsepp.
- Köszönöm a támogatást.
- Ha Sándor nem veti be a bmx-lobbit, talán esélyed is lett volna - szólal meg Anettka, a kezében egy egészalakos Siklósi Beatrix-poszterrel. A fényes papíron nehezen olvasható feliratokat látunk. "Más személy jelölése esetén kénytelenek leszünk elutasítani a jelöltet" - szól a nem mindennapi szlogen. Anettka láthatóan büszke legújabb szerzeményére, két apró műcopfjában incselkedve zizeg a sztaniolmasni.
- Jólvan, lépkedj arrébb légyszíves - sóhajt egy nagyot György, majd minden előzmény nélkül mély álomba zuhan. Csillagvárosról álmodik.

Sándor sírva fakadt a titokszobában, amikor levetítették neki Anettka és György párbeszédét. Szása zsebkendőt szorít a mikrofonra, fel ne ismerjék a játékosok, még kiderül kicsoda a Nagy Testvér. Vova folyamatosan röhög, marokerősítő gumikarikát szerelt egy klónozott kiscsirkére, és most nézi, ahogy a vergődő kreáció tovalebeg a súlytalanságban.
- Mond neki azt, hogy Eszter szervezkedik ellene, és sikerült meggyőznie Ildikót a tévémegosztás szükségességéről. Ja, és Viktor azt terjeszti a fiúk körében, hogy régebben daueroltatta a haját. Mármint Sándor, úgy értem.
- Ez jó lesz, most meg fog törni, muhahaha.

Vissza a stúdióba. Attila a bárszéken feszengő Bárándy Péterhez fordul:
- Nos, mi a véleménye, mégis? - A halk választ azonban elnyomja a közben kialakult vita, Csampa Zsolt és Pettkó András azon vitatkozik, vajon Demszky miért egy papírszalvétát vitt magával, mint legkedvesebb tárgyat.
- Úgy gondoljátok, ez valamilyen üzenet lehet? - kérdez a műsorvezető. Pettkó hevesen bólogat. - Nem tehetünk különbséget egy szalvéta és egy törölköző között. Ez megengedhetetlen.
- Aha. - replikázik Bárándy.

A háttérben vibráló monitorokon viszont ennél érdekesebb diskurzusnak lehetünk tanúi. Erzsébet és Pál a jakuzziban heverésznek, Pál megkéri partnerét, hogy számolja, mennyi ideig bírja a víz alatt. Erzsébetet láthatóan nem köti le a játék, inkább aggodalmasan tekintget a tábortűz felé.
- Szerinted mi baja van velem a Gábornak?
- Fogalmam sincs. Rá sem lehet ismerni, amióta kijött a titokszobából. Ildikó szerint fél, hogy kiszavazzák.
- De nekem mi közöm ehhez?
- Tudod, Gábor már a beköltözésnél úgy érezte, hogy téged fogunk kiesésre jelölni. Szerintem becsapva érzi magát. Nézd, tegnap is kiborult a reggelinél, mert a kolbászos rántotta az emberiség sokszínűségét juttatta az eszébe. Azért nehéz lehet, gondolj bele, ő van itt legrégebben.

Néhány pillanatra kínos csönd ül a medencére, a buborékokra vetülő fény apró, fényes mintákat rajzol a játékosok arcára. Izgalmas pillanat.
- Végiggondolom még egyszer, jó? - mosolyodik el végül Erzsébet, majd megkocogtatja Pál kócos frizuráját. - Na, gyerünk, bukj le. Egy, kettő...

A tábortűznél Péter és Gábor őrködik. Péter egy navahó takarót csomóz. Inkább nem beszél, arra vár, hogy Gábor szólaljon meg előbb, ám ő órák óta a tüzet bámulja, rezzenéstelen arccal.
- Mandur László jelent meg álmomban. Te is ott voltál Péter. Mindketten nevettetek.
- Ugyan, csak egy álom volt.
- A tűzben is láttam az előbb az arcát. És látod mi folyik a jakuzziban, látod??? Ne nézz arra, majd szólok ha nem figyelnek.
- Gábor, túlreagálod. A heti feladat valószínűleg újra összehozza a csapatot. Te mi is leszel?
- Úgy döntöttem, elvállalom Manitut. Az könnyű, elég hozzá egy lepedő.
- Tetszik a pokrócom?
- Ja, csípem. Tudod mit, megkeresem Sándort és Anettkát, és ráveszem őket, hogy vágjuk le a kakast.
- Okés.