Auguszta
-7 °C
0 °C

A háború itthon dúl

2003.09.08. 09:54
Amikor rendeltetésszerűen beköszöntött az ősz , a szeptember elseje meg pedánsan hétfőre esett, lehetett tudni, hogy helyreállt a dolgok rendje.

Az Irakba nemrég megérkezett, egyébként tekintélyes mennyiségű jelentkezőből kiválasztott katonáink némelyike a Magyar Hírlap szerint közölte például, hogy hazajönne, mert nem érzi biztonságban magát. Logikus gondolat: ahol háború van, ott előfordulnak váratlan, gyakran visszafordíthatatlan események. Ez innen, a mi medencénkből még nem látszott, mert nyár volt, a puszta felett remegett a levegő, és összezavarta a képet. A képviselők abban az időben hatalmas dobozokkal vonultak az utcára, egykori MSZMP-tagok társaikat MSZMP-tagozták le, a katonák pedig tolongtak a veszélyes küldetésekért. Minden dolog jelentőségteljesnek és magasztosnak tűnt, mi pedig odamentünk a dolgokhoz, és megráztuk a kezüket.

A Sorstalanság káros kisugárzásai megzavarják az ősök szellemét
A hétfő azonban már más volt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegység-vezetője például nem vitatkozott Szörényi Levente azon állításával, hogy a Pilis szakrális hely , így a piliscsabai lőtéren forgatandó Sorstalanság káros kisugárzásai megzavarják "az ősök szellemét", hanem elmondta hogy a terület valójában a Budai-hegység része, majd visszament őzet etetni. Eközben Hollandiában elkezdték receptre árulni a marihuánát, ami persze még mindig távol van a racionálistól, de ez innen nem látszik.

Nálunk tűréshatáron belül van az is, ha a rendőrség bejelenti, elfogta a K&H-ügyben érintett szír testvérpár egyikét, a későn beszerzett tárgyi bizonyítékokkal magyarázva a másik elszalasztását. Majd zavartan motyog, hogy ha nem volt a kezében semmi, milyen jogon hallgatott le telefonokat.

A szürrealitás szintje kedden kezdett emelkedni, mikor a zsenge szír vonalról kiderült, hogy valójában a Románia-Kína-Britton-tengely mellékszála csupán. Az országokon átívelő történet a Britton-tulajdonú nagyváradi Lotus Plazán, Mudura Sándoron, a nála vendégeskedő miniszterelnökön és a később a plázára tukmált két és fél milliárdos magyar állami hitelen keresztül kanyarodott vissza a vad pusztákra.

Egy pillanatra itt is felbukkant Kulcsár Attila mint a Lotust építő cég felügyelőbizottsági tagja, de az ellenzék inkább egy titokzatos kormányzati politikust vont be a történetbe. Egyelőre csak bőrfoteljét és szivart tartó, húsos ujjait láthatjuk, mögötte viszont egy gyönyörű, korrupció útján szerzett luxusautó állt.

Hamarosan kiderült azonban, hogy a luxusautó csak egy Peugeot, és nem kapták, hanem vették. Csillag István viszont - fejlett asszociációs készségéről téve tanúságot - bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot hoz létre az előző kormány autópálya-építései és a K&H közti ügyletek felderítésére .

Demeter Ervin új frontot nyitva erre megkérdezte, hogy a K&H fizette-e az MSZP kampányát, mire az MSZP beperelte őt, majd keményen odaszólt Polt Péternek is, megelőző jelleggel. Szász Károly ezután érintettséggel vádolta Medgyessyt, aki pert helyezett kilátásba, mire kiderült, hogy a PSZÁF-vezető nem is úgy gondolta. A szocialisták ekkor váratlanul előrántották az Áder János-kártyát, de az ellenzék a kőbányai önkormányzat K&H-kötődésével védett.

Csehák Judit és az adótábla érthető módon keveseket érdekelt
Csehák Judit távozása és a jövő évi adótábla ilyen körülmények között érthetően keveseket érdekelt. Tapolca térségében ráadásul megjelent a terepruhába öltözött Medgyessy Péter. "Nincs az, aki megállít az igazság kiderítésében" - kiáltotta, és álcafestékkel kente be felsőtestét. Majd miközben fejpánt gyanánt Lapmerth Mónika sálját kötötte a homlokára, hozzátette: "Nem fogom hagyni, hogy egyenként lőjenek ki minket".

A kormányfő ezután késével a fára szegezett egy fotót, amelyen Rejtő E. Tibor, Kulcsár Attila társaságában a Selyem Klottgatyás Emberrel beszélget, majd csapatával bevette magát a bozótosba. Ekkor már nem számított újságírónak, akinek lapja nem jutott valamilyen leleplező dokumentum birtokába. Lehullott a lepel jól értesült riporternőkről, Lamperth Mónika férjéről és Kovács László barátnőjéről, aki ráadásul csúnyán is beszélt.

Mindez azonban csak a kezdet. Hamarosan újabb titkos iratok feltűnése várható, magukat megnevezni nem kívánó források szerint zsömle csomagolásaként. Ami azért sem meglepő, mert az ellenzék azt állítja, Kulcsár és Rejtő is rendszeresen vásárolt ebből a pékáruból. A kormány viszont bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy ez rágalom, mert a bróker inkább kiflifogyasztó volt.

Bárhogy is legyen, lassan fény derül a történet minden apró részletre. Nem a rendőrség vagy néhány watergate-zsurnaliszta, hanem az ország együtt, közösen fogja kideríteni az igazságot. Mindenkinek igaza lesz, és mindenki fel lesz jelentve. Csak ezt a medencét nem szabad elhagyni, mert kintről teljesen máshogy néz ki ez az egész .

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!