Béla
12 °C
27 °C

A Megasztárt megbundázták

2004.04.04. 23:45
Elképesztő apátia uralkodik az országban, Soma is megmondta a tévében, annyira nem érdekli már az embereket semmi, hogy a héten például észre sem vették őt a metróban. Ez persze egyrészről meglepő a Ráckertből a médiába átmentett hölgy adottságait ismerve. Másrészről pedig lehet, hogy a psziché egyszerű védekező mechanizmusáról van csak szó.

Az apátiát illetően azonban mégis egyet kell értenünk, és ennek tükrével egyúttal rávillantani a hétvégi választás jelentőségére. Az ügy ugyanis tömegeket mozgósított ismét, mintha nem is az érdektelenségbe fulladt 2004-et írnánk, hanem újra a matyó hímzéses nemzetmentésről folyna a szó.

Pedig a mostani választáson nem volt szó semmi lényegesről, ami mondjuk jelentős hasonlóságot mutat egy kampánygyűléssel. Az utóbbitól eltérően viszont az utcák ezúttal éppen hogy elnéptelenedtek, a szavazópolgárok pedig otthon meredtek a képernyőkre.

Fogy a magyar. Minden nagymosással töltött nap egy-egy mikrotrianon.
Tették ezt annak ellenére is, hogy az eredmény előre tudható volt. Vera fogja nyerni a Megasztárt, a műsort megbundázták, terjedt el a hír már napokkal a döntő előtt. Bizonytalanságot csak az okozott, hogy az ellentábor eközben úgy értesült abszolút megbízható forrásból: Ibolya első helye lett jó előre lezsírozva.

Az ország egyedül abban értett egyet: ez az egész bunda, csalás, nekünk nincs beleszólásunk, úgyis ők döntenek odafönn. Hogy a nép mégis sms-ek százezreivel bombázta a műsort (bár lehet, hogy ez is kamu) egyszerűen azért volt, mert legalább értelmezhető ügyről kellett véleményt mondani.

Azt ugyanis el lehet dönteni, hogy tetszett-e Whitney Houston I Have Nothing című slágere, de milyen jelentősége van Kulcsár Attila hazahozatalának? Igaz, eltűnt a kezei közt néhány milliárdnyi közpénz, ám tudható, hogy a nyomozás legfeljebb a cellájában található csótányok mennyiségére derít majd fényt. Márpedig a csótány kérdésre nem születtek forradalmi megoldások Rejtő E. Tibor letartóztatása óta.

Amúgy meg mindegy is, Polt Péter már kimentette Szász Károly PSZÁF-vezért a brókerbizottság karmai közűl, a szocialisták pedig saját embereiket tartják távol az ügy politikai vonatkozásait feszegetőktől. És az egész még annál is mindegyebb, mivel nem hosszabbítják meg a bizottság hamarosan lejáró mandátumát, mivel a vádlott úgysem mondana nekik igazat.

Mielőtt teljes érdektelenség kíséretében valaki bejelentené a bíróságok eltörlését is, a két nagy párt vezetője a héten emelt még egy kicsit az ingerküszöbön. Orbán a kockás füzetére hivatkozva bebizonyította, hogy a populista költekezés nem hogy hiányt idéz elő, hanem éppen hogy feltölti az államkasszát, így azt haladéktalanul meg kell kezdeni. Ellenkező esetben ugyanis összegyűjt egymillió aláírást. Medgyessy pedig kibökte: ő is csak egy bütykös kezű, egyszerű munkás, mint mink, itt lenn, a mikrofonállvány alatt.

A képbe egyedül az a néhány közszereplő nem illett bele, akik ígéreteit számonkérve a miniszterelnök távozását követelték az Élet és Irodalom egy fizetett hirdetésében. De végül kiderült, a neves személyiségek véletlenül akarták lemondatni őt, és így kérdés már csak egy maradt: Somát most már soha nem fogja senki felismerni a metróban?