Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Magyar Olaj Napja

2003.10.20. 01:25
A magyarországi viszonyok radikális átrendeződése arra ösztönözte lapunkat, hogy 2004-ben indított népszerű rovataink - a Mélytengeri horgászat, a Golf és ütéstechnikái illetve a Drága üdülőhelyek - bővítése mellett az olvasók igényeihez igazítsuk politikai írásainkat is.

A magyar olajmezők felfedezésének egyéves évfordulójára indított Heti Összefoglaló Hírek tartalmazzák majd a fontos közéleti eseményeket, feleslegessé téve további politikai cikkeket, melyeket ezentúl nem is közlünk.

A témául szolgáló viták amúgy is súlytalanná váltak, miután a parlamenti pártok bejelentették, nem csak a Magyar Olaj Napját ünneplik közösen, hanem jövő héten október 23-át is. A Fidesz - Magyar Olajipari Párt (MOP) az után döntött így, hogy a jobboldali értelmiségiekkel fogalmazott felhívására, amely az állampárti áthallásokkal bíró "frakcionált desztilláció" kifejezés ellen szállt síkra, egyetlen szimpatizáns sem jelent meg a Parlament előtt. Eperjes Károly nyilatkozatában mindazonáltal kiemelte, hogy az eset a kezdődő bahamai szezonnal van összefüggésben.

Kovács László a Magyar Olaj Napján elmondta, hogy újabb kiterjedt lelőhelyek feltárásának köszönhetően igen is tartják választási ígéreteiket, nem emelik a gáz árát. László Csaba pénzügyminiszter pedig a baráti hangulatnak köszönhetően bevallotta, az EVA-kör teljes gazdaságra történő kiterjesztését nem a jelentős olajkincs tette lehetővé. Jóval inkább az, hogy a minisztériumban, az evások által befizetett váratlanul magas adóösszeg nyomán felismerték, amit ciklusokon keresztül senki: a magyar morálra mégsem csak a kicsinyes erkölcstelenség a jellemző, hanem az ésszerűség is.

...faforgáccsal dobálták, ami köztudottan ellentmond a racionalitásnak...
Ellenvetésül Medgyessy Péter ugyan megjegyezte, őt egy éve Söjtörön faforgáccsal dobálták, ami köztudottan ellentmond a racionalitásnak, - "próbált már valaki önök közül faforgáccsal eltalálni bármit?", tette hozzá a körülötte állóknak - de a tömeg ekkor már az Olajnapi Parádéra koncentrált.

E kiemelt napot választotta egyébként Kondor Katalin, hogy az Állambiztonsági Levéltárban ismét betekintsen a saját magáról szóló iratokba. A rádiós megafonon keresztül előadott nyilatkozatára, amely szerint a dosszié azért bizonyítja ártatlanságát, mert 1974-ben - kísérleti jelleggel - nem az ügynökökről vezettek kartonokat, hanem pont azokról, akik nem voltak ügynökök, érdemben csak az után érkezett válasz, hogy a néptelen utcán megjelent az Olajnapi Parádé. A felvonulók örömmel vették körül Kondort, és megafonját látva feltuszkolták a Scooter-slágereket játszó kamionra.

A fiesztát követő hajnal egyedül Noszály Sándort találta ébren. A Magyar Labdarúgó Liga új elnöke nézte, ahogy a Malév őszi üdülőhelyek felé tartó gépei vörösre festik az égboltot, majd félretolva egy pénzkupacot szomorúan visszaült íróasztalához. "A magyar futball megreformálása:" - írta egy törtfehér lapra, és utána sokáig nézte csinos kézírását.