Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Beszüntették a magyar futballt

2006.03.13. 07:47

A rendőrség jó úton jár, végre kezdi megvalósítani azt, amiért az igazi labdarúgásért rajongók már hosszú évek óta fohászkodnak. A rendőrség beszünteti a magyar labdarúgást.

Az MTK és a Budapest Honvéd nem rendezhette meg nézők előtt a hétvégi hazai bajnoki mérkőzéseit, mivel, a rendőrség szerint, nem volt biztosítva a zavartalan rendezés. (A Honvéd meccse végül elmaradt a pálya rossz talaja miatt, az MTK kikapott.)

A nagyképűen Bozsik-, illetve Hidegkuti-stadionnak nevezett romhalmazokról közelebbi tapasztalataim vannak, maradjunk az utóbbinál. A jegyet dohos helyiségekből nyújtják ki, a szurkolónak vigyáznia kell, hogy óvatosan nyúljon be érte, az évek óta törött ablaküveg nehogy megvágja a kezét.

A mérkőzésért legutóbb 1800 forintot kértek (a kiesőjelölt REAC volt az ellenfél), és a korábban megvásárolt, erre az idényre kiadott, semmire sem jó szurkolói kártyával - az ígértekkel ellentétben - nem lehetett olcsóbban bejutni a mérkőzésre.

Ha nem kiemelt ellenfélről van szó - a REAC valami miatt az volt -, akkor a klubházzal szemközti lelátóról ingyen nézhetik meg a hazai nézők a meccset. Jellemző, hogy ennek ellenére a fizetőnézők vannak többen, ingyen is legfeljebb két-háromszáz embert vonz a bajnoki címért küzdő csapat. A klub hátterére jellemző, hogy a REAC elleni meccsre egy (1) pályamunkást tudtak riadóztatni hólapátolásra; a sarkoknál így még szűz hó fogadta a pályára lépő csapatokat. Az már a színvonalra jellemző, hogy a fiúk sem nagyon taposták le.

A mérkőzéseken összesen jó, ha ezer ember drukkol, háromezer néző a Hungária körúton olyan, mint a Maracanában százezer. Közgazdászok szerint hatezres átlagnézőszám alatt egy profiklub csak veszteséges lehet. Bár ki tudja, lehet, hogy jól fogynak az MTK-s kulcstartók vagy a Zabos-mezek.

A nagyobb meccsek előtt a közeli parkolót zöldmellényes biztonsági emberek szállják meg, és teljesen önkényesen hatszáz forintot kérnek, pedig a parkoló a Hungária körút túloldalán van, a P-betűs táblára meg nincs kiírva, hogy fizetős lenne.

A mellékhelyiség egy ugandai menekülttáborét idézi, bűz terjeng, a falakon ocsmányságok. Hangosítás csak a stadion egyik felében van. Minden négyzetméterről süt a szegénység, gyomorfájást kapok, amikor azt mondják, hogy szeretnék, ha végre családok is járnának a mérkőzésekre. Ide csak mi, mazochisták járunk néhány százan, elég igénytelenek vagyunk ahhoz, hogy ez nekünk megfeleljen és még pénzt is adjunk érte. (Már, ha nincs nyitva a klubházzal szemközti ingyenlelátó.)

A rendőrség kezdeményezése dicséretes lenne, ha a fenti okok vezettek volna a bezáráshoz. Azzal érveltek, hogy nincs biztosítva a Debrecen elleni kiemelt mérkőzés zavartalan megrendezése. Ami azt illeti, ősszel a Hungária körúton játszott az Újpest is, a Ferencváros is, a hazaiaktól hermetikusan el voltak választva a vendégdrukkerek, atrocitás nem történt, ha az újpestiek szórványos zsidózását nem tekintjük annak. Emiatt viszont a játékvezetőnek kellett volna félbeszakítania a mérkőzést, és figyelmeztetni a vendégtábort, de nem tette meg.

Ugyan kinek a feladata egy kiemeltnek mondott mérkőzés zavartalan megrendezése, ha nem a rendőrségé? Máskor inkább mondják azt, hogy bocs fiúk, ezen a hétvégén nem volt kedvünk dolgozni.

Vagy rendeleti úton tiltsák be Magyarországon a profi labdarúgást. Ha a nézők hétvégi kitiltása az első lépést jelenti, akkor azt csak üdvözölni lehet.