Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Politikai Cirkusz és Varieté

2002.12.09. 08:20
Hölgyeim és Uraim! Üdvözöljük Önöket a Kelet-európai Cirkusz és Varieté 49. előadásán! Fogadják szeretettel illuzionistánkat, akinek mutatványai, bár félelmetesek, és az izgalom magas fokaira juttatják a tisztelt közönséget, mégsem csak tizenkét éven felüliek számára engedélyezettek, szülői felügyelettel. A végén ugyanis kacagva dőlhetnek majd hátra, hiszen amit tapasztalni fognak, bár nehéz elhinni, csupán szemfényvesztés.

Tekintsék meg rögtön a bűvész kezében a nagy, sárga karikát. Ahogy látják, ezzel védi az ifjúságot a tévéből áradó öncélú erőszaktól, vértől, brutalitástól. És most tessenek figyelni. Az illuzionista fellebbenti a kendőt... Az öncélú erőszak, vér és brutalitás - történelmi mondanivalóvá alakult! Köszönjük a tapsot.

Kérem a tisztelt közönséget, hogy emelje szíves tekintetét a magasba. A trapézon az előző mutatvány kieszelőjét, Körmendy-Ékes Juditot, az ORTT művésznőjét látják, biztonsági kötél teljes hiányában. A gyengébb idegzetűek szemeiket kéretik lecsukni, a primadonna a dobpergés végén ugyanis a "furcsa és végiggondolatlan hatalmi politika" által a mélybe taszíttatik.

Ne foglalkozzunk az aláhullott művésznővel, őt már nem lehet szürreálisabb dologgá átalakítani. Bűvészünk az elkövetőre teríti a kendőt, egy varázskör a pálcával, és íme! A "furcsa és végiggondolatlan hatalmi politika" valójában nem más, mint egy Hír tévé és egy pince, amelyet a Judit még az öltözőben varázsolt át 800 ezer forintosból 50 millióssá. Köszönjük, köszönjük!

Most pedig az eheti műsor főszáma következik, az egyházi támogatások trükkje. Először vessenek egy pillantást az asztalkán látható aranyozott kis Támogatásra, ami az adózók egyszázalékos felajánlásaiból készült. Illuzionistánk ráteríti a leplet. Csöndet kérünk. Nézzünk be a kendő alá! Hogy semmi nem változott? Egy pillanat, kérem Veres András püspök urat a harmadik sorból, hogy fáradjon le a porondra. Legyen szíves a zsebébe nyúlni. Nem abba, amelyikben a Boston Globe van, hanem a másikba. Vegye csak elő amit ott talál! Harminc millió forint, a semmiből! Tust kérünk!

- Főméltóságú atya, kérem ne háborodjon fel! A bűvész úr nem érti, mi a probléma, és nem, mintha nem tudna a függöny mögött végrehajtott mutatványukról sem, úgyhogy legyen szíves üljön vissza a szent székre.

Elnézést kérünk a kellemetlenségért, jöjjön egy gyors, abszurd trükk az EU-csatlakozásról! Olvassák el, jegyezzék meg Orbán Viktornak a kártyán látható, euroszkeptikus mondatait, majd figyeljék erősen a lapot. Íme: a kártyán feltűnt EU-csatlakozáshoz szükséges aláírás! Taps!

Tisztelt közönség, az utolsó számhoz kérjük figyelmüket. A bűvész a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek dobozába helyez néhány korrupciós bűncselekményt: ahogy látják, a doboz bársonyos belsejében ott csillog a Happy End Kft., a Millenáris Kht. és a Concordia Rt. Most pedig megpróbálja melléjük rakni a Hattyúházba költöző Területfejlesztési Hivatalt . Bár méret tekintetében nincs akadály, mégsem fog sikerülni!

Érthetetlen malőr, valahogy belecsúszott, beleszorult. Valami véletlen lehet, kérem, a hiba elhárításáig nézzenek bohóctréfákat , és börleszkjeleneteket . Viszontlátásra a jövő héten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!