Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Minden arab terrorista?

2005.09.12. 07:57
Értetlenkedjünk először a New Orleans-i katasztrófát övező megdöbbenésen. A hurrikán indokolt elképedést okozna országunk valamely bohém vidékén. Az Atlanti óceán partján, a vízszint alatt elterülő városban a veszélyekről nem tudomást venni azonban nagyfokú lúzerség. Körülbelül akkora, mint amekkora lúzernek fél éve a dél-kelet ázsiaiakat tartottuk, hogy polgáraik védelmében képtelenek voltak beruházni egy nyavalyás cunamijelzőre.

A mentés körüli bénázás szintén várható volt, a gyorsan mozgósítható katonák jó része a katasztrófa idején köztudottan ugyanis iraki lövészárkokban lapátolta a homokot. Bush arroganciája pedig csak a botrány szelére csillapodott annyira, hogy a kovbojos stílust félrerakva, végre idegesen intézkedni kezdjen.

...három nap kellett ahhoz, hogy a magukra maradt polgárok levetkezzék a civilizáció mindenféle rétegeit...
Valóban meglepő dolgok inkább a mentőalakulatok érkezéséig történtek. A világ vezető gazdasági, politikai és technikai hatalmának területén ugyanis három nap kellett ahhoz, hogy a magukra maradt polgárok levetkezzék a civilizáció mindenféle rétegeit, a könnyű titánötvözettől a gyolcsig. Majd bandákba verődve valósítsák meg egy Mad Max-utángyártásra szakosodott B-film-rendező fantáziáit.

Közben ugyan kiderült, hogy nem volt annyi gyilkolás, rablás és nemi erőszak, mint ahány újságcikk megjelent a dologról, de egyrészt újságcikkből elég sok van, másrészt pedig azért nem hónapok teltek el a civilizációtól távol, hanem hetvenkét óra. Ennyit röviden a kultúránk beágyazottságáról.

Ezt az egészet egyébként egy plakátkampánnyal erősített, iszlámellenes propaganda miatt hoztam szóba. Megfelelően szocializálódott kelet-európaiként amúgy fel sem figyeltem volna az egészre, ha a magát az Iszlám és a Terrorizmus Elválaszthatatlanságát Feltáró Társaságnak (ITT) nevező csoport házilag fénymásolt szórólapokon hirdetné tanait, nem pedig négyszínnyomásos, vastag papírra nyomott, drága plakátokon. Persze vannak gazdag hülyék is. Az viszont már elgondolkoztató, hogy sokak szerint miért helytálló a társaság honlapján olvasható, és amúgy a névben szellemesen össze is foglalt teória.

Azért, mert az oldal tényeket támaszt alá. Hiszen miről van szó? Kik robbantgatnak a világban? Nem a hinduk, a keresztények vagy a sintoisták, hanem a muszlimok. Kik rombolták le a WTC-t? Nem az IRA, vagy a baszkok, hanem az Al-Kaida. Milyen vallású a legtöbb Európába bevándorló? Oké, ennyit erről.

Az ITT ismeretlen tagjai kimért, tanáros stílusban levezetik, hogy az iszlám és a terrorizmus közt direkt kapcsolat van, mégpedig azért, mert a hívőknek a Korán minden szavát komolyan kell vennie. A szent könyv pedig kereken kimondja, hogy a hitetleneket le kell mészárolni, a nők alacsonyabb rendűek, a vallást pedig erővel kell terjeszteni.

Az érvelés legalább annyira meggyőző, mint mikor a cunamijelző-készülék hiányának apropóján a harmadik világ elmaradottságán szörnyülködtünk. Még a Katrina előtt.

Ha ugyanis vallási iratokat értelmezünk szó szerint, egyedül a materialisták jönnek ki jól az ügyből. A vallási iratok lényege ugyanis az intolerancia. A vallások nyilván nem hirdethetik magukat másképp, csak az üdvözülés egyedüli szállítójaként, értelemszerűen a sátán tulajdonának tekintve a többi, mennybe vezető utat hirdető irodát.

A katolikusok szerint például üdvözülni csupán a nyájba tartozó bárány tud, a többiek viszont, sajnos, a pokolra kerülnek, hogy Marilyn Mansonnal pogózzanak az idők végezetéig. "Amaz én ellenségeimet is, kik nem akarták, hogy én õ rajtok uralkodjam, hozzátok ide, és öljétek meg elõttem!" (Luk 19,27.) - idézi Lukács Jézus egyik sztoriját.

Ha vallási iratokat értelmezünk, egyedül a materialisták jönnek ki jól
A fenti útmutatás alapján a középkorban egyébként keresztes háborúk folytak, éppen az arabok ellen, és akkoriban joggal hozott volna létre a Kereszténység és a Mészárlás Elválaszthatatlanságát Feltáró Társaság egy pergamenre html-ezett honlapot, a kereszténység eltörlésének szándékával. Olyan részleteket emelve ki, mint hogy: "Ha valaki nem szereti az Úr Jézus Krisztust, legyen átkozott!" (1Kor 16,22. )

A lényeg, hogy a terrorizmus nyilvánvalóan nem a szent iratokból ered, a vallás ugyanis indok, és csak ritkán ok. A Biblia nem változott, mégis, senki nem kel már útra felfegyverezve, hogy palesztinokat mészároljon Jeruzsálemnél. Nyugatiak persze háborúznak mindenféle indokkal, de abban a kereszténység helyett éppen a demokrácia szerepel.

Ugyanígy tehát, az arabok sem robbantanának sehol, ha a robbantáshoz vezető okok megszűnnének.

Az okokkal persze gond van, ezek ugyanis nem olyan egyszerűek, mint hogy terrorizmus egyenlő iszlám. A megoldáshoz ráadásul dobni kellene a történelmi, tudományos és kulturális potenciálból táplálkozó arroganciát. A történelmi, tudományos és kulturális potenciál ugyanis, úgy tűnik, körülbelül addig jogosít fel minket az ítélkezésre, amíg nem jön egy áramszünet.