Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Aba Botond nem ment át a Turing-teszten

2006.07.24. 00:59
"Ha a droidok rendelkeznének a gondolkodás képességével, egyikünk sem lenne már itt, nemde?" - Obi-Wan Kenobi

Most, hogy köztudottan küszöbön áll a gépek lázadása és a rettegő emberiség jónevű harvardi mesterségesintelligencia-kutatók ellenséges robottámadás-elhárító gyakorlati kézikönyveit böngészve készül az elkerülhetetlen összecsapásokra, a magyar lakosságnak a világban nyitott szemmel járó része kapott egy váratlan, talán utolsó esélyt.

Kommunikációjának csak szintaxisa van, szemantikája nincs
A múlt héten számos példa bizonyította, hogy harmadfokú hőségriadó idején sokkal könnyebb kiszúrni a mégoly szofisztikáltan - vezérigazgatónak, sportvezetőnek, médiakutatónak vagy államtitkárnak - álcázott mesterséges intelligenciát: a droid nagy teljesítményű, nagy hőleadású, ám hangtalanul hűtött processzora hamar túlhevül, és ha nem is fagy ki látványosan, Turing-adekvátsága drámaian lecsökken, erőforrásigényes alkalmazások futtatása esetén pedig végzetes kivételhibák egész skáláját produkálva árulja el hogy velünk ellentétben nem rendelkezik intencionalitással, kommunikációjának csak szintaxisa van, szemantikája nincs.

A droidspotting elméleti háttere
Alan Turing Számítógépek és gondokodás (1950) című híres tanulmányában vezette be a róla elnevezett próba fogalmát. A Turing-teszt célja annak eldöntése, hogy a velünk kommunikáló partner ember vagy számítógép. A teszt során a robotot elrejtik a vizsgáztatók szeme elől, akiknek pusztán kérdések feltevésével kell eldönteniük, géppel vagy emberrel kommunikálnak. Helyzetüket nehezíti, hogy minden kérdésre két válasz érkezik: egy a robottól, egy pedig egy másik embertől. Mindkét ágens célja, hogy meggyőzze a tesztelőt arról, hogy kettőjük közül ő az ember, és a másik a gép. Ha a vizsgáztató a kérdéssor végén nem tudja eldönteni, melyikük a gép, a vizsgált robot átment a Turing-teszten. A Turing-teszt alapján a robot válaszát egy adott helyzetben intelligensnek tekintjük, ha nem tudjuk egyértelműen megkülönböztetni a természetes személy által adott választól.

Hernád István Neokonzervativizmus: A kognitív tudományok egységesítő korlátja (1994) című írásában úgy vélte, hogy ha egy robot átmegy a Turing-teszten, ezt négy különféle adekvátsági szinten teheti meg. A Turing-adekvátság első szintje a viselkedéses adekvátság, tehát a robot ugyanúgy kommunikál, mint az ember. A második szinten a robot ugyanolyan algoritmusokkal jut el az emberéhez hasonló kommunikátum megfogalmazásáig, a harmadik szinten ugyanolyan fizikai rendszerben futtatja a kommunikátum létrejöttéhez vezető algoritmusokat, a negyedik szinten pedig mindeközben ugyanúgy is érez, mint egy ember érezne a kommunikáció során. Az "erős", tehát az érzelmi adekvátságot is megengedő mesterséges intelligencia koncepciót bírálva John Searle Az elme, az agy és a programok világa (1980) című tanulmányában kétségbevonja hogy a Turing-tesztet teljesítő gép intelligens volna vagy egyáltalán gondolkodna. Ennek szemléltetésére a kínai szoba hasonlatát adja, ami a Turing-teszt egy sajátos változata. A hasonlatból kiderül, hogy abból, hogy egy gép esetleg adekvátan reagál, még nem lehet azt a következtetést levonni, hogy érti is, amit csinál.

Az Index droidspotterei a múlt héten megdöbbenve fedezték fel, hogy a napi átlaghőmérséklet növekedésével nem csak a közúti balesetek, de a Turing-tesztet különféle adekvátsági szinteken teljesíteni képtelen közszereplők száma is egyenes arányban növekedett, ami a korábban becsültnél sokkal magasabb robotpenetrációt sejtet a magyar társadalomban, és mély aggodalommal kell hogy eltöltse az emberiség jövője iránt felelősséget érző honfitársainkat.

Nézzünk néhány példát, a triviálistól (viselkedéses adekvátság) a nehezebben tettenérhetőn (algoritmikus adekvátság) keresztül a legszofisztikáltabbakig (érzelmi adekvátság).

Aba Botond: droidparancsnok

"Szemmel látható és olvasható, hogy mindenért felelős vagyok." - Aba Botond a Magyar Televízió Az Este című műsorában, 2006. július 19.

Aba droidparancsnok hardverproblémái nem újkeletűek
Elemzés: Kritikusan túlhevült droid a teljes rendszerfagyás előtt. Talán a hőtechnikai szempontból elavultnak számító ház, talán a tavalyi prémiummegvonás miatt leamortizálódott hűtőbordák miatt, ez a robot már a viselkedéses adekvátság szintjén leleplezi magát. Az Index értesülései szerint a BKV tipikus droidfészek, ahonnan a szilíciumformák már teljesen kiszorították a humán intelligenciát. Ez a taktika azonban most visszaüt: a hőségtől elbutult robotok elemi szinten sem képesek ellátni fedőfoglalkozásukat, és ez már kezd feltűnni a robotkérdés valódi súlyával korábban nem szembesülő lakosságnak is. Aba droidparancsnok hardverproblémái egyébként nem újkeletűek: emkékezetes, amikor egy néhány évvel ezelőtti hőhullám idején értelmezési nehézségeinek adott hangot a Kontroll című film elején.

Ferencvárosi TC: droidfészek

"Egy licenccel és érvényes nevezéssel rendelkező csapattól nem lehet megvonni a bajnoki indulás jogát. Nekünk pedig a Fellebbviteli Licencadó Testület másodfokon, 2006. május 31-én megadta a licencet, s az általa előírt feltételeket mi tejesítettük is. Ezen aktus után, július 11-én, ugyanez a testület hatálytalanította a saját másodfokú határozatát, majd, július 17-én formai hibára hivatkozva visszavonta saját, július 11-én hozott hatálytalanító döntését. Így érvényben maradt a május 31-i határozat, amelyben a Fellebbviteli Licencadó Testület megadta a Fradinak a licencet." - az FTC közleménye, 2006. július 21.

Embersportok területére specializálódott droidok infiltrálták a nagy múltú egyesületet
Elemzés: Ez a kommunikátum viselkedéses és algoritmikus szempontból rendben lévőnek tűnik, ám teljesen kizárt, hogy humán forrásból származna: bár a robot elég jó szabályokkal dolgozik, valójában semmit nem ért a kérdésekből, pusztán formális szimbólummanipulációt végez a dátumokon. A Ferencvárosi Torna Club mélyrepülését is más megvilágításba helyezi turingtesztereink évek óta erősödő gyanúja, hogy különféle embersportok területére specializálódott droidok infiltrálták a nagy múltú egyesületet, és állami erőforrásokon élősködve, valamint többek között az áramszolgáltatókhoz beépített ágenseik segítségével droidfészek kialakítását tervezik.

Molnár Péter: paranoid android

"Megkérdezem az itt megjelent újságírókat, olvasták-e a HVG és a Menedzser Magazin tényfeltáró cikkeit, hogyan is mennek errefelé az ingatlanpiaci üzletek?" - Molnár Péter az Óvás Egyesület demonstrációján, 2006. július 19.

Kiberszkeletonját módosították a jobb álcázás miatt
Elemzés: A sajtó- és véleményszabadságból doktorált kutatórobot a nagy hőség hatására kihívásokkal küzd az érzelmi és algoritmikus Turing-adekvátság szintjén. Sajtóbaszogató kampányba kezdett, szerinte elsősorban a sajtó felelős azért, ha nem kapnak elég nyilvánosságot a kedvenc projektjei. Márpedig a nyilvánosságból neki soha nem elég, ezért csak a robotokra jellemző szívóssággal nyomasztja a sajtómunkásokat minden lehetséges kommunikációs csatornán keresztül. Prototípusa Marvin, a Galaxis Útikalauzban leírt paranoid android, de kiberszkeletonját módosították a jobb álcázás miatt.

Csepeli György: arrogáns omnidroid

Ha azon a zord októberi napon is hasonló szépségek jelentek volna meg a teremhatású Palota téren, elmaradt volna a felkelés, s Lenin is boldogan élt volna, míg meg nem hal békében, szeretetben, férje és gyermekei között. - csepeli.blogter.hu, 2006. július 21.

Személyi kultusz övezi az alacsonyabb rangú droidok körében
Elemzés: Bár ez a magas órajelű, a melegre különösen érzékeny droid egészen Szentpétervárig menekült a hőhullám elől, logikai áramköreit nyilvánvalóan megzavarta az időjárás: hírhedt, az MIT droidszakértői által csak a kibernetika állatorvosi lovaként emlegetett blogján most éppen Lenin nőiségéről értekezik. Az arrogáns omnidroid prototípusa, személyi kultusz övezi az alacsonyabb rangú droidok körében. A magyar politikai életben igen befolyásos, kiterjedt kapcsolatrendszert kiépítő droidfészke feltérképezését nagyban elősegíti születésnapi honlapja, amelyen pártfogoltjai emberi ésszel felfoghatatlan mértékben, ízléstelenül dícsőitik az önhitt droidparancsnokot.

Tartsa szárazon a kapucnit, a hegesztőszemüveget és a feszítővasat!
Még sorolhatnánk a példákat, de az emberiség fennmaradásának érdekében ezúttal nem leplezünk le minden hősokkolt, Turing-szindrómás, petíciózó droidot: ha például megírnánk az Orbán droidparancsnok által a Hősök terére meghirdetett politikai naggyűlés valódi célját, a droidhadsereg esetleg értelmetlennek találná a további rejtőzködést, és az emberiséget felkészületlenül érné a lázadás. Ezért egyelőre ennél többet nem árulhatunk el a droidösszeesküvésről, de ne essen pánikba, tartsa szárazon a kapucnit, a hegesztőszemüveget és a feszítővasat!