Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kísérleti valóságok

2002.09.09. 08:27
Lassan elül a dinoszauruszok tüsszögése és a közeli szakrális eszköz által keltett profán interferencia. A színre begördülnek a Zöld Gondolat Lovagrend biciklis küldöttei, akikről impozáns vádlijuk ellenére egy pillanatra sem vesz tudomást senki, és megállnak az országút mellett árválkodó fánál.

A nézőtér üres, a közönség otthon ül, a bonyolult sztárt és kevésbé bonyolult alanyait nézi, a jegyszedő nénikék pedig a sötétség mélyén idegen kifejezéseket suttogva azt a kérdést tárgyalják, hogy primitív kísérleti valóságok legyőzhetik-e a fikciót.

Jobbról Larry Hagman intenzív támogatásával bejön egy öregasszony, akinek a ruházatán is látszik, hogy biokertjében kendert termeszt. A 70 éves nő hátán tucatnyi tábla, feliratokkal: "A Mécs-bizottság félálomban, működés közben a nagy morális önmegsemmisítő", "A közpénz legyen a szenvedélyed!".

- Öreganyó, nem tudja, honnan indul az űrlift? - próbálja felvenni a verbális kapcsolatot Mr. Hagman a jelenséggel, miután lesegítette a hátáról a táblaköteget. Az introvertált nénike azonban csak szótlanul leoldozza a vastag kenderkötelet a seprűnyélnyalábról, és a színpad közepén felállítja az egyik táblát: "Tekintse meg, amint Kövér Lászlónak 700 ezer forinttal egyenértékű életminőségromlást okoz, hogy önakasztós paraboláját elferdíti T. K., a Magyar Szemantikai Párt politikusa!"

- "Régebben kellett volna erre gondolni, egy örökkévalósággal ezelőtt, ezerkilenszáz körül" - mondja a közismerten érzéketlen Jockey, akit azért láthatóan megrémít, ahogy a nénike - kezében kötéllel - percek óta megbűvölve nézi az országút mellett álló csenevész fácskát. - "Kéz a kézben leugrottunk volna az Eiffel-toronyról, az elsők közt. Akkor még voltunk valakik. Most már késő" - teszi hozzá végül kedveskedve a színművész.

- Igaza van Hagman úr! Látom, maga művelt olajmágnás, ezért, ha nem bánja, felovasnám Önnek legújabb politikai költeményem egyik szakaszát - nyílik meg váratlanul a drégelypalánki termesztő:

"ki lesz polgár a várban
az csak erre szolgáló, különleges szemüveggel látható
mióta megindult a 101 politikus pere
akik 18 hónap elmúltával elkezdték lebontani
a nejlont széndioxidra, vízre és ásványi anyagokra
ebből annak a politikai lobbinak van haszna, amelyik
nem repül októberben a világűrbe
mert elvétette a címet a buldózer
a párt főpolgármester-jelöltje szerint viszont ellenfelei
nemcsak a félórás kényszerű adásszünetben
kínozzák rendszeresen náluk gyengébb társaikat
hanem gyakrabban is alszanak el munkahelyükön
mint állambiztonsági múlttal foglalkozó nemzetközi konferencián"

Az idős dadaista költőnő fénylő arccal néz fel kéziratából, de Mr. Hagman az űrliftet keresve már a színfalak mögött feszegeti az ajtókat.

- Kár, hogy nem kérdeztem meg tőle, vajon az űrben is fogható lesz a Szabadság Hangja rádió? - néz hosszan a tétova zajok irányába. - Mindegy, de ha legközelebb összefutunk, mindenképpen szerzek tőle egy nagy felbontású műholdképet arról a jelenetről, amikor a megállíthatatlan szellemiségű Sajtóklub jelképesen politikai menedékjogot kér a burgenlandi Szentmargitbányán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!