Porig bombázni Ghánát

2006.06.26. 09:28

- Júnaput... kuvanók - mondta magában George, majd elmosolyodott: a száj sarka alig észrevehetően megfeszül, szemöldök összehúz, éppen úgy, ahogy John Wayne csinálja a Négy mesterlövészben.

- Jó napot kívánok! - helyesbített rögtön a Hang, majd hozzátette: Kérem, ismételje meg elnök úr!

A kérésnek kellemetlen elektromos csípés adott nyomatékot, így George kénytelen volt megismételni a tökéletesen értelmetlen hangsort újból és újból, egészen addig, amíg a Hang meg nem jegyezte, hogy "nyolcvan százalékos egyezés, a külső körülményeket és a homloklebeny barázdáltságát figyelembe véve megfelelő eredmény".

Mély lélegzetet vett, érezte, ahogy az orrán végigsüvít a légkondicionált, aromagyertya-illatú levegő. Elindult az erkélyajtó felé, megpróbált úgy menni, ahogy Ronald Reagan az Utolsó helyőrségben. Határozott lépések, finom csípőmozgás, és előre szegezett tekintet.

- Hát ez lenne Bukarest - nézett körül az erkélyen, ahol a meleg szél fodrozta a panorámát és az elnöki lakosztályt elválasztó, hosszú fehér lepedőket.

- Budapest - helyesbített a hang, de az elektromos csípés ezúttal elmaradt.

Csak úgy cikáztak az agyában a gondolatok. "Condoleezza, Condoleeza, kurva jó alakod van, na" - jutott eszébe mindenek előtt ("Hetvenhárom-hatvankettő-nyolcvankilenc" - pontosított a Hang), majd élesen beléhasított annak az öreg szemüveges fickónak az arca, aki "a titkosszolgálati jelentésben zoknit hordott szandállal valami kerékpáros tüntetésen, most meg az emberi jogokról magyarázott ott fent, a hegyen". (Sólyom... - kezdte volna a hang, de George ezúttal csendre intette).

- A vízummentesség azért kéne, mi? - villant fel benne, és összeszorította az öklét. Dühös volt, de aztán hirtelen eszébe jutott, hogy most biztos olyan, mint Clint Eastwood a Jó, a Rossz és a Csúfban, és ettől kicsit megnyugodott. Megpróbált valami vidám dologra gondolni: Tapsi hapsira, ahogy jól seggbe rúgja Dodó kacsát, majd arra, hogy fél tucat F-117-es Nighthawkkal porig bombázza Ghána fővárosát, megtorlásul, amiért kegyetlenül elverték az amerikai válogatottat Nürnbergben (Accra, 1,7 millió lakos - tette hozzá a Hang, ráadásul azt is megjegyezte, hogy az Alkotmány szerint ehhez Kongresszusi hozzájárulás is szükséges).

A forró szél rázta a fehér lepedőket, ő pedig csak állt, izzadt és arra gondolt, hogy milyen szívesen körülnézne ott, a lepedőkön túl, mondjuk, elmenne egy kocsmába, teli torokból üvöltené minden gólnál, hogy Isten áldja, Amerikát, azután pedig felszedne egy fiatal, posztkommunista kiscsajt. Olyat, aki még látta az emelvényen integetni Sztálint. (Kádár Jánost, és már nem lehet olyan fiatal - vetette közbe a Hang).

De legalább el kéne menni egy kicsit vadászni, vagy csak ejtőzni Camp Daviden, magasról szarni az összes jelentéktelen ázsiai törpeállamra (Közép-európai - jegyezte meg rendületlen nyugalommal a hang), meg az irakiakra, akik nem elég, hogy minden nap robbantgatnak, de vannak köztük síiták, meg olyan (Szunniták - sietett a Hang) is, csak hogy nehezebb legyen megjegyezni.

Horgászni kéne, meg agyaggalambra lövöldözni, és az összes vén, ultrakonzervatív szenátort, arab olajsejket, európai nagykövetet és sunyi újságírót ki kéne tiltani a Fehér Házból, sőt egész Washingtonból. Meg Tapsi Hapsit nézhetne az elnöki különgépen, kaviárt ehetne a fehér házi gyakornoklányok köldökéből, játszhatna pár parti pókert a tábornokokkal, vagy csak feküdne a tűző texasi napon, és nem csinálna lószart sem.

- Megint lefagyott, újra kéne indítani a szoftvert - mondta Laura Bush Condoleezza Rice-nak a férje felé bökve. George még mindig az erkélyen állt, eszelősen mosolygott, és meredten bámulta a fehéren hullámzó vásznakat.

- Gyártási hibás a processzora, vagy a memóriával lehet megint valami baj - tette hozzá Condoleezza, majd szólt a szövegíróknak, hogy húzzák meg picit a beszédet, mert a végén megint az emelvényen resetel, ahogy pár éve Tokióban.

- Nem bírja a meleget és a párát - tette hozzá lemondóan Laura Bush, és meggyújtott pár vaníliaillatú gyertyát.  • Bérelnék
  • Bankszámla