Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány Ferenc semmilyen árat nem fizetett

2014.03.15. 16:18

"2006 augusztusában nagy árat fizettünk, tanultunk belőle" – mondta Gyurcsány Ferenc azután, hogy a budapesti szélvihar miatt lefújták március 15-i nagygyűlésüket.

Az igazság ezzel szemben az, hogy 2006-ban Gyurcsány Ferenc és kormánya semmilyen árat nem fizetett azért, mert a készülő vihar ellenére sem fújták le a tűzijátékot. Egy meteorológus és egy katasztrófavédelmis ügyeletest első felindulásból kirúgtak állásukból, a Miniszterelnöki Hivatal egyik osztályvezetőjét lefokoztak.

Ennyi. Nem értem, miért fizetett nagy árat Gyurcsány a 2006-os tűzijátékért. Mert szar érzés volt ezzel szembesülni? Mert mardosta a lelkiismeretét? Mert ez támadási felületet jelentett éveken át?

Az öt halálos áldozatot és több száz sérültet követelő tragédia miatt politikus le nem mondott. (A nálunk százszor európaibb Lettországban – figyelem, egy szovjet utódállamban! – bezzeg tavaly ősszel egy bevásárlóközpont összeomlása miatt mondott le a miniszterelnök.)

A kormány kártérítést nem fizetett, sőt, hagyta, hogy addig pereskedjenek ellene a túlélők és az áldozatok hozzátartozói, míg meg nem buknak.

De hagyjuk a múltat. Szanyi Tibort például semmilyen felelősség nem terheli a 2006-os tragédiáért, így a múlt kísértése nélkül gúnyolhatta ki még délelőtt az orbánista meteorológiai szolgálat borús előrejelzését: "Kicsit csodálkozom, hogy az európai előrejelzés mára gyakorlatilag kizárja a vihar lehetőségét."