Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az APEH nem emelt adót

2007.06.29. 13:15

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szerint ez a kormány tényleg az adócsökkentés kormánya – vagy legalábbis úgy csinál –, és az adóemelésről nem vesz tudomást. Legalábbis erről árulkodik honlapjának az áfakulcsokról és a tárgyi adómentes tevékenységekről szóló oldala.

Ha a közteherügyekben bizonytalan adópolgár ide kattint, megdöbben, mintha Sólyom Lászlót látná kitüntetni Horn Gyulát. Az oldalon ugyanis tételesen felsorolják az 5 és a 15 százalékos áfakulcs alá eső tevékenységeket.

Csakhogy az adópolgár még tavaly szeptemberben azt hallotta, megszűnik a 15 százalékos adókulcs, vagyis a gáz-, a távhő-, a tömegközlekedés – és még sok minden – áfája a normál 20 százalékos kulcsra emelkedik. Lehet, hogy ez nem is történt meg? Vagy idővihar van? Vagy mi?

Hirtelen azonban vetődik egy pillantás a honlap frissítésének dátumára: 2006. 03. 07. Hát akkor minden rendben van, erősödik meg az adópolgár adótudata, csak az APEH maradt le több mint egy évvel a valóságtól.

De az is lehet, hogy a jó csinovnyik valójában előre tervez. És mivel a főnök adócsökkentést ígért 2010-re is – mikor máskorra, akkor lesz választás –, az APEH egyelőre nem változtat. Hátha visszatér az a 15 százalékos kulcs.