Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Civilveszély

2006.08.18. 08:48
Tehát az eljárás a következő.

1. Elkúrjuk.
2. Hazudozunk nagy, puha gomolyfelhőket bele a budapesti éjszakába. Padlógázzal (padlóárammal) száguldanak a villamosvezetők, azért. Túl jó ez ide, azért. Fel-le szállnak a nyomorult utasok, azért.
3. Aki még mindig úgy gondolja, hogy elkúrtuk, és még hazudoztunk is, azt meg bepereljük hitelrontásért.

Mi lenne itt, ha minden területre jutna egy-egy ilyen civil szervezet?
Ez már a finálé, a végvonaglás. Elfogyott a levegő, szorul a nyakacskán a nagykörút, és jön ezerrel a választás. Valakinek akkor majd el kell takarodni. Esetleg. Gondolom, rajta van már az ügyön az egész kristálygömbös underground: csak még másfél hónapot bírjon ki a cellux, csak addig ne essen szét a város. Aztán jöhet az özönvíz.

A történet hőse az egyetlen hatékonyan működő magyar civil szervezet, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. Ment volna minden a maga útján, működtek volna mind a kicsi és nagy hazugságok, ahogy mindig működtek, le lehetett volna osztani megint a lapokat kényelmesen. És akkor ezek a neveletlenek beleköpnek a levesbe. Nem azért, mert valami debil kampánytréningen szájukba rágták a heti mantrát. Nem is azért, mert nekik nem osztottak vissza a korrupciós pénzekből, meg nem kaptak elég sápot a parkolási díjakból. Egyszerűen érdekli őket a téma, nevezetesen a közlekedés, és élnek a jogukkal, hogy beszóljanak. Ráadásul ügyesen: nem bilincselik magukat növényekhez meg ingatlanokhoz, nem zárják le a buszsávot. Csak unos-untalan közzéteszik a maguk magyarázatait, amelyek rendre hihetőbben hangzanak, mint az ámokot futó villamosvezetőkről és a nem létező felelősökről szóló hivatalos mesék.

Mi lenne itt, ha minden területre jutna egy-egy ilyen civil szervezet? Mi lenne, ha ez a kifejezés nem a közmédiumok kuratóriumába besorozott szenilis csipkeverőket jelentené?

Cidri lenne, bizony. Minden napra jutna egy súlyos és megalapozott hitelrontás. Aztán sok-sok év után egyszer csak elfogynának a gagyi hazugságok, és ki kéne rúgni azokat a barátainkat, akik ezekből éltek. Belegondolni is borzasztó.

Tán be kéne tiltani még idejében ezt a civilkedést, elvtársak. De minimum megfigyelni jól.