Judit
2 °C
7 °C

A kormányzás végső eszköze

2002.09.16. 13:15
- Valaki kiütötte a kezemből a tiszta vizes poharat? - suhant át a Szövetség a nemzetért polgári kör első emberének fején, miután a bicskei kampánynyitón az összegyűltek megcsodálták, milyen mesteri kézzel villantja meg feje fölött a kormányzás végső nagy kétélű eszközét. - Nem baj, majd Sopronban elmagyarázom, hogy a földtörvény módosítása, a Széchenyi Terv és a gazdahitelezés folytatása és a 3 százaléknál magasabb jövő évi béremelés nem egyszerűen egy párt vagy mozgalom gazdaságpolitikai kívánságlistája, hanem a rajtam keresztül megnyilatkozó nemzet érdeke. Pártjaink képviselőinek pedig egyenesen erkölcsi kötelességük megakadályozni, hogy a szájmagyar kormány rosszul csatlakozzon az Európai Unióhoz.

- De akkor is! - gyötörte tovább magát a kommunikatív megfontolásokra érzékeny társadalommérnök. - Mától elég lesz rám mutatni, hogy íme a homo politicus, aki féktelen igazhitében képes lenne akár országa uniós csatlakozását is megakadályozni? Csak nem tettem máris, első kampányfellépésemen óriási szívességet a dadogó rózsaszín rémnek? De elég ebből az önostorozásból! Mégsem mondhatom a szellemi táplálékra éhező híveknek a hűség városában, hogy dehogy tennék ilyet, csak a kampány és az "ugyanabból még többet" logika hevében a szokásosnál is vadabb kijelentésre ragadtattam magam. Hiszen a felém áradó feltétlen szeretet tökéletesen zárt nyilvánosságában akár azt is mondhatnám, hogy engedjétek, sőt, küldjétek hozzám a gyerekeket, hadd mondjam nekik is, hogy ti vagytok a föld cukra:

"Higgyék el, ha volt sikere az elmúlt négy esztendőnek, akkor az az Önök személyes sikerre is volt. Nagyon nehéz eldönteni, hogy egy-egy siker valójában kinek is tulajdonítható. Talán Önök közül valaki ismeri azt a régi történetet, amikor a tanítványok megkérdezik a mesterüket, hogy mitől édes a kávé: a cukortól, vagy a kevergetéstől? Mire a mester azt mondja nekik, ez nyilvánvaló, Kedves Barátaim, persze, hogy a keveréstől. A tanítványok erre azt kérdik, hogy jó, de minek akkor bele a cukor? Mire a mester: Szamarak! Hát hogy tudjuk, meddig kell keverni. Mi most négy évig keverhettük, és ha édesre sikerült, az elsősorban Önöknek köszönhető." (Részlet Orbán Viktor soproni beszédéből)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?