Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Felelős populizmus

2007.07.17. 12:48

Az egyszerre két párt hátán a parlamenti küszöb fölött megkapaszkodni próbáló MDF váratlanul meghirdette a populizmus gyásznapját, amely alkalomból elnöke tüstént háromszor akkorát mondott, mint a 2007-re betervezett költségvetési hiány összege. Utóbbi 1750 milliárd forintot tesz ki, uszkve, míg Dávid Ibolya szerint a Medgyessy-kormány által még 2002-ben meghirdetett és végrehajtott száznapos program nem kevesebb, mint 5000 milliárd forintjába került ennek az áldott, ám ezer sebből vérző országnak. Hogy ez hogyan jött ki, azt nem részletezte a mértani középen álló párt első asszonya.

Szegény MDF kicsit rosszkor hozakodott elő ezzel a horribilis felismeréssel, mert ezekben a napokban úgyis másfajta nagy számokkal – 38 fok, 39 fok, 40 fok, 41 fok és így tovább – van elfoglalva a közéleti hírekre fogékony publikum. Magyarán, hiába tűnik soknak az az 5000 milliárd, ha másért nem, a pocsék időzítés miatt aligha számíthat olyan látványos karrierre, mint a legendás 70:30-as meglátás.

Pedig bizonyítékok híján egyik és másik is ugyanazt bizonyítja: az, aki mindenki másnál hangosabban populistázik, simán lehet minimum akkora populista – korszerűen, felelősen, európai értelemben véve –, mint a lepopulistázottak bármelyike.