Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kaller

2006.05.31. 14:16
Hajoljanak közelebb, halkan kell írni ilyesmiről. A sorok között, odakacsintva, képrejtvényben. Mert itt a komenizmus a nyakunkon, beértek a papírszobrok a városba, és már telepednek is a száraz papírseggükkel szegény fejünkre.

Keller László nem gyilkos, becses nevével egy lapon említeni a killer szót ezért bűn. Ez a jog szerinti igazság. Keller nemhogy nem gyilkos, hanem épphogy a jog avatott ismerője; olyannyira, hogy egy ilyen szóviccért nem kevesebb, mint hétszázezer forintot képes kasszírozni. Keller László zseni.

Kész csoda, hogy a Happy Enddel és az Ezüsthajóval nem bírt el. Igaz, azok nem nevezték őt killernek, csak loptak kreatívan gazdálkodtak. Ugye, tekintetes úr? Pont valami ilyesmi jogértelmezésen tetszett orra bukni, nem?

Van olyan, akivel nem lehet viccelni. Percemberke? Hozza a stoppert, bizonyítani nem tudod: félmillió. Bőrkalapos téeszelnök? Az egész járási bizottság felsorakozik tanúnak, hogy nem volt neki soha a fején semmiféle bőr. Egymillió. Büdös kommunista funkci? Bebizonyítja feketén-fehéren, hogy soha semmilyen funkciója nem volt: tízmillió forint nem vagyoni kártérítés. Meg is érdemli, ez is egy szakma, és ő tudja.

Meg különben is mit viccelődik az a nyomorult újságíró. Áthallások meg gúnyolódás, mi, hülyegyerek? Majd megtanulod az illemet, vagyis azt írod, amit mondok, nem amit hozzágondolsz a buta fejeddel. Jegyeket, bérleteket, de azonnal, te rohadék. A köztársaság hajóján szolgálatba állt a rosszindulatú jegyellenőr.

Mennyit kaszálhatna Boross Péter a hóbagolyozásért! Hiszen senki se tudná bizonyítani, hogy valóban hóbagoly volna. Vagy mondjuk Mikola doktor. De hát ezek tőrőlmetszett demokraták ehhez képest.

Aztán persze elképzelhető egy annyira pofátlan kommunista, aki a fentiekért is perel, ezt is elintézi, hogy megnyerje, és eléri, hogy tilos legyen róla rosszat írni. Az olyannak viszont már elég lesz betenni a fényképét.