Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kettős jártató és sírülő

2004.11.13. 09:00
Hallgatom a Hír tévén, ahogy Bayer Zsolt lírai metaforákba zsinórozva vonja a tábornoki alhangot, Hankiss Ágnes húzza – azokkal a rettenetesen magyartalanul felcsapott szóvégi hangsúlyaival – a tercprímet, köztük meg Tőkéczki professzor kontrázza az esztamot Orbán Viktornak, aki azt nyilatkozta, alapelvnek kell lennie, hogy a határon túli magyarok valóságos európai útlevélhez juthassanak.

Hiszen: „Nemzetközi példák alapján kijelenthetjük, hogy semmilyen nemzetközi akadálya nincs egy olyan útlevél megadásának, amely az egész Európai Unió területére szabadságot ad [...], adjunk nekik olyan útlevelet, amellyel az egész Európai Unióban ugyanúgy közlekedhetnek, mozoghatnak, mint mi.” Merthát ez „nem egyszerűen hazafias kötelesség, [...] hanem a magyar társadalom, a magyarországi magyar társadalom elemi gazdasági és anyagi érdeke is”.

Mennyire úgy van, mélységesen egyetértek. Azt is gondolom, hogy a mindezeket világosan látó politikus magától értetődően foggal-körömmel küzd egy olyan törvényért, aminek az a lényege, hogy ha Áron vagy Regina Szépkenyerűszentmártonból vagy Klézséről beballag a bukaresti követségre vagy a kolozsvári konzulátusra, hogyaszongya, ő magyar akar lenni, akkor azt mondják neki: tessék helyet foglalni, Erzsike hoz egy kávét, és elbeszélget magával addig a tíz percig, amíg kiállítjuk az útlevelét meg a személyi igazolványát.

Csak azt szeretném tudni, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt miért nem hozták meg ezt a törvényt?