Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Mondj igazat, leveszik a fejed

2006.10.13. 16:17

Nagyon sokat nem köll okoskodni Katona Tamás lehullott feje felett, csak pillanatra érdemes megállni, mielőtt mennénk tovább. Katona azok közé a politikusok közé tartozott - amennyiben annak kell tekinteni őt, hiszen helyettes és közigazgatási államtitkár, KSH-elnök és miniszterelnöki kabinetfőnök volt, mielőtt azt mérte rá a sors, amiről le kellett mondania most -, aki a leghalványabb szemrebbenés nélkül tudta állítani a legnagyobb képtelenségeket is. Mondunk egyet: fél nappal azután, hogy ügyesen kiszivárogtatták a konvergenciaprogram tervezetét, azt bírta közölni, hogy a ma reggeli forintgyengülés hátterében az általam még nem ismert és a sajtóban megjelent munkaanyag állhat, pontosabban a munkaanyagból levonható téves következtetések.

Olykor ellenben igazat mondott hirtelen. Talán véletlenül. Talán sietve. Például amikor egyszer csak közölte az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, hogy az a döntés született, nem 15-ről 20 százalékra viszik fel a közbülső áfakulcsot, hanem kisebb mértékben a 15-öst is meg a 20-ast is. Ám erről előzőleg elfelejtettek egyeztetni koalíciósan. Szegény államtitkár akkor kapta az imaginárius sárgalapot. Amelyet ma követett a piros, minthogy a kelleténél sokkal szélesebb körben - konkrétan az MGYOSZ konferenciáján, tehát a nyilvánosság előtt - ismertette az ingatlanadós kormányzati terveket. Jött a maflás menetrend szerint. Milyen szépen is hangzik ez: Gyurcsány Ferenc figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira. Amikor nem kell pofázni, akkor nem szabad pofázni.

Ám lehet a történetnek ilyen olvasata is: Katona Tamás komolyan vette, hogy hazudni (titkolózni) Őszöd óta helytelen. Ha netán így lett volna, akkor az exállamtitkár igen naiv ember. Persze valószínűbb, hogy egyszerűen csak nem mindig tudta, mit beszél. Ezentúl civilben gyakorolhatja ezt (vagy azt) az erényét, sőt az sem kizárt, hogy a párt és a kormány maga találja meg soron következő állomáshelyét. De mindegy is, egy államtitkárral kevesebb, oszt jó napot. Jön másik.