Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Megint lefejelték Materazzit!

2006.10.17. 11:11

A franciáknak maguk felé hajlik a kezük, ha ez eddig nem volt egészen egyértelmű, akkor hirtelen az lett. A France Football nyilvánosságra hozta az imént azoknak a futballistáknak a lajstromát, akik közül az idén ki lehet választani az év legjobbját. Már az sem elhanyagolható nüánc, hogy az ötven kandidátus közt tizenegy gall és mindössze hét talján található. Ahhoz képest jött ez össze, hogy míg előbbiek másodikak lettek a nyári világbajnokságon, utóbbiak elsők.

Hanem ami mindennek a teteje, az az, hogy a visszavonult Zinedine Zidane rajta van a listán, az ereje teljében vitézkedő Marco Materazzi pedig nincsen. A látványos pályafutását bravúros fejessel lezáró francia szerecsen mosdatása a sajnálatos események - vb-döntő, 110. perc - után haladéktalanul megkezdődött, és azóta is nagy erőkkel tart.

Édes a bosszú.

Materazzit természetesen nem gondolom 2006 legjobbjának, de mégiscsak szerzett Germániában két fontos gólt - az egyiket a döntőn, plusz bevágott ugyanott egy tizenegyest -, tökéletesen helyettesítette a kupáig vezető rögös úton Alessandro Nestát, s egyébként az Interrel bajnoki címig, kupáig, szuperkupáig jutott. Legalább a listán ott lenne a helye, és kész.

Az elmúlt években mindig akadt futballista, aki megérdemelte a büszke címet. Ilyen volt tavaly a brazil Ronaldinho, azelőtt az ukrán Sevcsenko, 2003-ban a cseh Nedved. Ám hiába volt vb az idén, kevésbé mondhatni olyat, aki kiemelkedett volna a többi közül. Úgyhogy ha minden jól - vagyis rosszul - alakul, a színvonalas nemzetközi sportújságíró-társadalomnak akár még sikerülhet is Zidane-t felemelni, posztumusz. A mosdatás így érhet véget. Hacsak nem Fabio Cannavaro kapja azt az Aranylabdát mégis.