Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Pedig ördögös-székelyvicces csúcsot képzeltünk

2008.12.17. 15:58
Elmarad a néhány óráig januárra tervezett Gyurcsán–Orbán-csúcs, pedig már meg is írtuk a találkozó utánra szánt cikket. Úgy kezdődött volna: „A megbeszélésen konkrét megegyezés nem történt, ám a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt szakértői szinten folytatja az egyeztetéseket.”

A csúcs utánra szánt, előre elkészített anyagunk így folytatódott volna:

„Rajtunk nem fog múlni!” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után elképzelhetőnek tartja-e, hogy a két nagy párt a gazdaság élénkítése érdekében közös javaslatokkal álljon elő.

„Mindig az emberek érdekei szerint szavazunk. Ritka, hogy ez egybeessen a mostani kormány érdekeivel, de kíváncsian várjuk, hogy lesz-e kivétel, ami erősíti a szabályt” – mondta ugyanerre a kérdésre a találkozó után Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A két politikus külön-külön, egy időben tájékoztatta a sajtót a zárt ajtók mögött tartott csúcstalálkozó után.

Konkrét megegyezés nem született. „A miniszterelnök úr néhány elképzelésről beszélt, ezeket most nehéz lenne értékelni. Ahogy a székely viccből megismerhettük, sohasem tudhatjuk, hogy gerenda vagy fogpiszkáló lesz-e abból bizonyos fatörzsből. Attól függ, hogy meddig faragjuk, ugye” – fogalmazott Orbán. Arról mindenesetre megegyeztek, hogy a kormány gazdaságélénkítő terveiről szakértői szinten tovább folytatódnak az egyeztetések.

„Orbán elnök úr meghallgatta, hogy mik a kormány elképzelései, és azt gondolom, hogy ez egy jó kiindulópont. Az ellenzéki képviselők eddig rendszerint kivonultak a parlamentből, ha a kormány vezetője ismertette programját, elképzeléseit. Ez a találkozó tehát önmagában óriási előrelépés szerintem, és alapot adhat további párbeszédre. Nem kell szeretnünk egymást, de az ország érdeke háborús logika helyett az észérvek diskurzusát követeli” – értékelte a találkozó legfontosabb üzenetét Gyurcsány.

Orbán Viktor előzetesen egyetlen feltételhez kötötte a találkozót: nem hajlandó az embereket további terhekkel sújtó lépésekről tárgyalni. Gyurcsány Ferenc erre azt válaszolta, hogy az ellenzéknek kár a falra festenie az ördögöt, ő viszont az ország érdekében kész az ördöggel is cimborálni. Később közleményben pontosított: az ördög csak egy költői kép volt, és azzal nem az ellenzék vezérére célzott. Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, megszokta, hogy a szocialisták patákkal és kénkővel képzelik el őt, „de higgyék el, nem nekem van félnivalóm a tömjénfüsttől”. A nyilatkozatháborút követően sikerült végül megegyezni a találkozó ma délutáni időpontjában.

Orbán szerint az a kérdés, hogy a magyar embereket végre békén hagyják-e, a maguk urai lehetnek-e. „Minden háziasszony tudja, hogy ha nem vesszük le a forró üstről a fedőt, akkor kiszalad a leves. Az ország most egy forrongó üst, ezért csökkenteni kell a nyomást – mondta Orbán arra a kérdésre, hogy ő előállt-e konkrét javaslatokkal. – A miniszterelnök úr figyelmébe ajánlottam a Fidesz gazdaságpolitikai tervezetét, amelynek alapja az adócsökkentés.”

Gyurcsány Ferenc szerint a kormányé a végső felelősség, így hiába vonzó sokaknak egy elképzelés, neki „a valódi, a realitások talaján maradó lehetőségekkel kell számolnia”. „Nem fogok népszerűségi versenybe kezdeni. Ez a párbeszéd nem szólhat arról, hogy ki mer nagyobbat ígérni, mert akkor egyetlen vesztes lesz, az ország. E csapda kikerüléséhez kell az igazi bátorság” – reagált Orbán javaslatára a miniszterelnök.