Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Béketábor

2006.06.08. 15:09
Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Végül is miért pont Szekeres Imre ne lehetne. Miért ne lehetne akárki honvédelmi miniszter, amikor eddig is akárkik voltak. De hát elég ott az akárki, ahol maga a tárgy, vagyis a honvédelem is legfeljebb egy elvont akármi. Izlandnak például egyáltalán nincs hadserege, vágja oda hetykén a pacifista értelmiségi, az meg már mindegy neki, hogy Izland, az egy sziget az Atlanti-óceán közepén, és nem pedig egy forgalmas harckocsi-parkoló félúton Ázsia és Európa között.

az az ország, amelyik nem fizeti meg a hadseregét, előbb-utóbb kap egy másikat kölcsönbe
Magyarországon a honvédelem legalább a rendszerváltás, ha nem az első világháború óta a diplomácia és főleg a belpolitika alá rendelt fogalom. A hadsereg, a csúnya olajos fegyverek, a büdös és untrendi katonák, az illetlen dolog. A nemi szerv, amit szégyenlősen eltakarunk valami seggel. Nincs itt semmi látnivaló, tökmindegy, ki a honvédelmi miniszter, ez egy bábszínház, látszattevékenység. Amolyan címzetes miniszterség, összekacsint a hatalom a népével: ezt egyikünk se veszi komolyan, úgyhogy jó lesz ide valami gyalog. Az direkt jó, ha még papírrepülőt se tud hajtogatni, mert akkor legalább nem mer semmiről egyedül dönteni. Az meg csak színesíti a képet, hogy most a diplomácia is egy tanulóvezető kezében van.

Csodával határos lenne, ha az a fene nagy reformkor kisütne valamit az ország fizikai biztonságáról is. De ahhoz először is kellene egy ember, akinek volna erről valamilyen elképzelése. Szekeres Imrének, mint ahogy ezt egy pillanatig sem tagadta, nincsen és nem is akarja, hogy legyen. A jobbik eset az, hogy Gyurcsánynak van programja helyette is, a rosszabbik, hogy Gyurcsány a háború és béke témáját csak a pártján belül hajlandó értelmezni.