Márk
13 °C
28 °C

Napló és műhold

2003.04.01. 20:07
Ahogyan azt szakértők is kifejtették, az iraki háborúból eddig példátlan mennyiségű és minőségű információ tör fel és kerül a közvélemény által elfogyasztásra. Ez alighanem a nyugati civilizáció fejlődéséből következik, hogy ne mondjuk, egy évtizeddel korábban az öbölháború tévéháború volt, most meg már az internet is jelentősen bejátszik. Pisti, aztán jól viselkedj a fronton, az egész világ látja, mit csinálsz.

A dotkombukta előtt senki sem mondta volna meg, hogy az internet első igazi háborúja jelentős részben magánszemélyek révén jut el a közönséghez. A blogok kedvező tulajdonsága, hogy fellazítják és előemésztik tartalmat, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik az információáramlást, emiatt az utóbbi időben népszerűek is világszerte.

videofon A hírtévék közvetítése is érdekes, de azért érdemes német szerverekről olyan jeleneteket szerezni, amelyek nem mennek át a tradícionális hírtévés rostán. Vagy az amúgy nem fogható al-Dzsazíra tartalomszórásban elérhető adását. Érdekes a nagy mennyiségű állókép és az interaktív térképek, az online rádió és bármi.

A Daypop blogkereső százas toplistáját Raed vezeti, aki Bagdadból frissíti naplóját, annak ellenére, hogy az elnyomó rezsim betiltotta a bloggolást. Mike Drudge jackós-pletykás oldala háborús időkben árnyéka önmagának, de így is a tizedik helyen tanyázik. A végkimerülésig posztoló Sean Paul Kelley warblogja, az Agonist a tizenötödik. Ugyancsak a háborús konjunktúrán tört fel a harmincadik helyre a szupergyors Command Post.

Érdekes precedens, hogy a térségben tartózkodó egyik és másik amerikai katona szintnén internetes háborús naplót vezet.

A profi média eltérően reagált az internetes helyzet eszkalációjára. A CNN felkérte lobogó hajú észak-iraki tudósítóját, Kevin Sites-t, hogy függessze fel fotós blogját. A BBC ezzel szemben a saját oldalán csinált mikrotartalom-létrát helyszíni riporterei híreiből, és hasonló formát öltött helyzetjelentéseket tartalmazó, gyorsan frissülő oldala is.

Szeptember 11-ével szemben a portálok símán átvészelték a háború kezdetét. A CNN nyitólapja bírta a benga boldos betűket, és csöppet sem omlott össze - mint akkor - a terhelés alatt. A Yahoo! is kibírta a Bush-beszéd utáni háromszoros terhelést. Az irc-csatornákon viszont (vs. 09.11.) azonban használható információk helyett most csak pár részeg finn és olasz tobzódik.

A kibertérben amúgy nincs túl nagy háborúskodás. Csak az al-Dzsazíra honlapját cserélgetik a hakszorok, néha túlterheléses támadás éri a szerverüket. Megjelent az új féregvírus, amely háborús tárgyú levéllel csapja be a felhasználót.

Ennél csak Delta Force kommandósai kiberebbek, akik állítólag laptopokkal roncsolják az iraki infrastruktúrát, de maguknál tartják Szaddám DNS-mintáját is.

zoomer A tartalmi erőviszonyok átrendeződésén kívül a háború másik információs fejleménye hardveros, és szorosan a háborús cselekményekhez kötődik. Ez a műholdas technika.

Az amerikai harcvezetés kommunikációját műholdak bonyolítják. A környezet kontúrjainak felismerésével tájékozódó intelligens cirkálórakéták műholdról töltik le útvonalukat. A távirányítású Predatorokat műhold köti össze a joystickal. Az 1991-ben felhasznált műholdas kapacitások tízszeresére támaszkodtak, amikor az öthetes bombázás teljes erejét három napba sűrítve juttatták a célpontokra.

Kell a műhold. A Washington Post szerint a Pentagon nemrég saját szatellitparkkal rendelkező magáncégeknél kilincselt további műholdas teljesítményekért, sőt mostanában jegyre adják a tudósítók videofonjához a sávszélességet.

A videofon emlékezetesen ramaty minőségű digitális adása az afganisztáni sajnálatos események során mutatkozott be először. A tudósítók teljes erőből használták arra, hogy műholdas modemkapcsolattal élőben közvetítsenek vele - például géppuskatűzben vonuló konvojból, egy Hummer anyósüléséről - éjjellátós zöld villódzást.

A szomorú újdonságok közül a legszebb fejlemény a CNN-en tűnt fel: az EarthViewerrel atlasznézettől egész utcatérkép léptékig vágtathatunk bárhová háromdimenziós nézetben. A Keyhole szoftverét földrajzi adatbázisokkal is ötvözték, így a tévés illusztrációk mellett kiválóan alkalmas arra, hogy az űrből zuhanva derítsük fel például a kerület legközelebbi giroszosát.

Hadd búcsúzzam a Guardian egyik tréfájával: Will the real W Bush please stand up!