Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Brutalizált számítógépek

2001.06.06. 10:04
A Novatech brit számítógépgyár felméréséből kiderült, hogy minden negyedik számítógépet rendszeresen bántalmazzák - a számítógépekre irányuló erőszakos cselekmények túlnyomó részét az áldozat otthonában, vele együtt élő társa vagy általa ismert személy követi el.

Bosszúszomjas hardver
A Novatech felmérése a számítógépek által okozott kínos pillanatokról érdeklődött, a 4200 válaszból pedig a vártnál is sötétebb kép rajzolódott ki a kölcsönös meg nem értéssel, frusztrációval, intoleranciával és kommunikációs problémákkal terhelt ember-gép kapcsolatokról. Az eredmény még a kutatókat is meglepte: ártatlan, tökéletesen működő számítógépek rendszeres fizikai bántalmazásnak vannak kitéve a kiberanalfabéta felhasználók részéről, még gyakoribb a gépek verbális vérbe alázása. Ez a fajta gyűlöletbeszéd már az internetes fórumokon is polgárjogot nyert, megnyilvánulásait az internetes közösség is támogatja - emlékezzünk csak a neten széles körben terjesztett, később hamisítványnak bizonyult badday.mpeg klipre, melyen egy frusztrált alkalmazott szanaszét veri hűséges társát.

A bántalmazott számítógépek gyakran olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy a szervizekben kötnek ki - a kérdőívet kitöltő szerelők brutális támadásokról számolnak be, a gépeket leöntik, rángatják, ütlegelik, rúgják, falhoz kenik, sőt az ablakon is kihajítják az ingerült júzerek, teszik mindezt különösebb következmény nélkül. Tipikus külsérelmi nyomok, amelyek szándékos erőszakra utalnak: törött billentyűzet, elkattant merevlemez, repedt monitor. Az erőszaktevők általában a számítógépet okolják a történtekért, úgy érzik, a kis bestia szórakozik velük: lassú, fagyik, rossz helyre küldi az e-mailt, pornót dugdos a cache-ben - a "rosszindulatú szerkezet" a leggyakoribb magyarázat a megmagyarázhatatlanra.

Jelenetek egy házasságból
A számítógépre irányuló erőszak egy idő után rögzült szokássá válik - ha a következmények nem bírnak kellő elrettentő erővel, a rosszindulatú személyiséggel felruházott szerkezet szabályos pofozógéppé válhat, tisztára mint egy rossz házasságban. A fizikailag és jogilag is védtelen számítógép senkire nem számíthat, így sokakból kihozza az állatot, iskolázottságra, technikai tapasztalatra való tekintet nélkül - a felmérés szerint hétpróbás rendszergazdák ugyanúgy abuzálják a felügyeletükre bízott rendszereket, mint a láma sulinetes az első pécéjét. Az is előfordul, hogy a főnök a beosztottai helyett azok számítógépein áll bosszút, ha elégedetlen a teljesítménnyel - egy meg nem nevezett multi kereskedelmi igazgatója például napi rendszereséggel inzultálja munkatársai munkaállomásait.

A legkirívóbb esetekről beszámoló szerelő határtalan cinizmusában csak annyit fűzött a kérdéshez, hogy minél többet cseszegetik a gépeket a csávók, ő annál több időt tölthet egy karibi szigeten. Pedig a felmérés értékelésénél figyelembe kellene vennünk azt is, hogy a kérdőívet kizárólag emberek töltötték ki - képzelhetik, mit írtak volna a gépek. A számítógépek rohamos fejlődésével, a mesterséges intelligencia megjelenésével a probléma a Terminátor-filmekben megjósolt ember-gép leszámolásokhoz vezethet, hibás tehát az az álláspont, amely ezt a problémát nem ismeri el társadalmi szinten, hanem a magánszférába tartozóként kezelésétől elzárkózik. A számítógépek elleni erőszak kérdése az egész társadalmat érintő jelenség, míg a be nem avatkozás politikája olyan társadalmi problémát tartósít, amelyre pedig volna megoldás!