Birodalom, szűrve, habbal

2002.02.14. 11:40
az öntökönszúrás direkt marketinges eszköztárának megrendítő csodája, az. Merthogy harminckilós, fullcsicsás elektronikus reklámlevelet kapni mindig kivételes öröm, munkahelyen, munkaidőben különösen. Az ilyen rendszerint - kevéske fogcsikorgató anyázás kíséretében - olvasatlanul landol a szemetesben, hacsak nem kerül valami porszem a szűrés (humántechnológiai filtering applikáció) mechanizmusába. Mondjuk véletlenül kiböki az ember, hogy az aláíró egy Projekt Manager, és kényszeresen elmereng azon, hogy miért kell összezagyválni az angol írásmódot (project manager) a magyarral (projektmenedzser). Ez a pillanatnyi megingás elég is, el vagyunk veszve, a levél célt ért, olvasunk. Az eleje annyira szép, muszáj idézni:

Tisztelt Hölgyem/Uram! Bízván abban, hogy nem leszek terhére, megragadnám az alkalmat és az e-mpire.hu egyedinek mondaható jellegzetességeit röviden felvázolnám. Mi, az e-mpire.hu-nál a haladás és a minőség elkötelezettjei vagyunk - a mi célunk az olyan elvárásoknak megfelelő szolgáltatások nyújtása, amely a legmagasabb igényeket is kielégíti.

A homloküregben képzett, enyhén nazalizált

Ó, ez a finom, barátságos, cseppet sem tolakodó megközelítés, bízván és megragadnám és felvázolnám. Ezt az egészen elöl, a homloküregben képzett, enyhén nazalizált, halk, meleg-puha tónust polgári pártelnökök tudják csak ennél jobban. (Azért a vonatkozó névmások egyeztetését lehetne még gyakorolni.) Hölgyem/Uram maga is a haladás és a minőség elkötelezettje lévén fejbólintással nyugtázza az erőt, sőt hatalmat, ugyanakkor könnyed derűt és játékosságot sugárzó cégnevet (ejtsd, ha tudod: ííímpájrponthu), és kétkedés nélkül elhiszi, hogy feltétlenül szüksége van a szelektív internetezést biztosító teljes körű megoldások nyújtására.

Ordas naplózó rendszer

Irány a www.e-mpire.hu! A fejlécen eredeti jelmondatok váltakoznak: mi feltesszük a pontot az I-re. Könyörgök, ne tegyék, a nagy I-n helyesírásunk nem ismer pontot. Ami a fejléc alatti szövegeket illeti, a továbbiakban megpróbálom legyűrni azt az ingert, ami az ilyen bakafántos műnyelven írt IT-marketing rizsák unalmas és nagyképűsködő lesajnálásában szokott kibukni belőlem. A lényeg: a cég főterméke egy ordas, helyi hálózatok internetforgalmát szűrő, korlátozó, naplózó rendszer. Van benne egy durva emailszűrő (a webes levelező szerverekkel való mindenféle kapcsolat tiltása, levél küldése és fogadása csak az engedélyezett címekről, ill. címekre, monitoring, reporting, a munkatársak kommunikációs szokásainak feltérképezése). Hiszen általános egyetértés létezik azt illetően, hogy a személyes célokra használt levelezés nagy mértékben hozzájárul az [...] alkalmazottak hatékonyságának csökkenéséhez. Ebben a mondatban az általános fogalom korrekt használatát illetően azért kétkednék kicsit.

Hatástalan, törvénytelen, embertelen

A rendszer másik pillére egy Directed Web Affiliation vagy Irányított Internet-hozzáférés (ah, de korszerű) művésznévre hallgató mechanizmus, magyarán egy webszűrő és forgalomellenőrző rendszer. Ez olyanokat tud, mint a - fogalomalkotási bravúrral - tartalmi kategóriák alapján való szűrésnek elkeresztelt tartalomtípus-szűrés, amivel chatoldalakat, zenei és videóállományokat, miegyebeket lehet csípőből lelőni, meg a tartalomleíró osztályok szerinti szűrés (ha valamit, ezt lehetne tartalmi kategóriák szerinti szűrésnek nevezni). Az ismertetés természetesen - a szokásnak megfelelően - mélyen hallgat a tiltott fogalmakat ésvagy URL-eket tartalmazó adatbázis lelkivilágáról. Abból ugyanis általában könnyű kiszúrni, ha az egész hatástalan, törvénytelen, embertelen és semmi értelme.

A pornó, a warez, a multimédia

A szakmailag nem hasznos, rossz internetezési habitusú, nem hatékony, nonkonform alkalmazottak jól megkíméltetnek a nem profit- és vállalatorientált honlapok megnyitásától. Hogy ne legyen annyira durva, mindjárt három veszélyességi szinten. Különösen veszélyesek a cégérdekekre nézvést a pornó, a warez, a multimédia, a chat, a fórumok, a szerencsejáték, az erőszak, sőt a szesz és a dohányzás is. Viszont csak enyhén ártalmas a kultúra, a hobbi, a sport meg az egészség. Közepesen vészes a játék, a reklám, az online vásárlás. A közepes kategóriába tartoznak az álláskereső webek is, nehogy már munkaidőben találjon elcsábulni a delikvens...

Járomra, béklyóra, igára, zablára, szemellenzőre, szájpecekre

A személyiségi jogi vonatkozásokat hagyjuk, többet érdemelnének egy glosszánál. Azzal se foglalkoznék most, mennyire hatékonyak egy korszerű információtechnikát intenzíven alkalmazó munkahelyen a tiltó, fegyelmező, ellenőrző humánpolitikai eszközök a motiváló, konszenzusos, megengedő szemlélettel szemben. Meg azzal sem, van-e értelmük egyáltalán az ilyen szűrőrendszereknek. Az egyetlen ok, amiért elővezettem ezt az egészet, az az agyament, sületlen, bornírt reklámpolitika, az a földszintes észjárás, amivel képes valaki egy tartalomszolgáltató cég alkalmazottainak levelesládáit beteríteni ezzel a cuccal. És még bele is írja a levelébe: Amennyiben Ön nem illetékes ezen levél elbírálásában kérem továbítsa a kompetens személy részére. Mondjuk már magyarul: Tisztelt Hölgyem/Uram! Bízván abban, hogy levelünk meggyőzte arról, hogy Önnek mérhetetlenül szüksége van, járomra, béklyóra, igára, zablára, szemellenzőre, szájpecekre, ugyan szóljon már kedves főnökének, és kérje felszerszámozását...

Bár, ha belegondolok, egy dolog miatt mégsem volna rossz, ha cégem felszerelkezne egy ilyen birodalmi nagytestvérrendszerrel. Soha többé nem kapnék reklámleveleket. Az e-mire.hu-tól sem.  • Hírek
  • Csok