Judit
3 °C
7 °C

Drótos fog

2000.03.30. 23:31
A kora cyberkor relikviái között minden bizonnyal nagy értéket képvisel majd az a sokféle kábel, amelyek manapság a kütyük közti adatátvitel nélkülözhetetlen, ám csomósodásra hajlamos eszközei. Az ethernetkábel, a printerkábel, a billentyűzet, az egér, a PDA vagy éppen a headset zsinórja legalább akkora ritkaságnak ígérkezik, mint a vezetékes telefonszolgáltatók tőzsdei forgalomban már nem kapható részvényei, vagy egy tízcentis darab csavart érpár a koncessziós időkből. A kütyük ugyanis, hozzánk hasonlóan, jól áttérnek a mobilra.

A mobilkommunikáció kezdetben az emberiség privilégiuma volt, a Bluetooth chip megjelenésével azonban áldásait kiterjesztettük a szilícium-alapú intelligenciára is: így kényelmesebb, a hosszú távú következmények miatt pedig fájjon a Terminátor feje. A Bluetooth chip a számítógép, a PDA, a headset, sőt a mobiltelefon mobiltelefonja - egy miniatűr rádió, amely simán elférne James Bond metszőfogában is (fogadjunk, hogy a következő 007-es moziban be is építik neki). Azt nem tudni hogy a névadó viking királynak hány metszőfoga maradt, mire 945-től 985-ig tartó uralkodása alatt véres hadjáratok árán egyesítette Dániát, Norvégiát és Svédország déli tartományait, de Kékfogú Harald példáján felbuzdulva a chipet kifejlesztő Ericsson nagyvonalúan bevonta a rivális Nokiát, sőt a Toshibát és az Intelt is - az eredményt pedig szabadon hozzáférhető és jogdíj nélkül használható szabvánnyá tette a 'la Linux: a Bluetooth nyílt forráskódú hardver, iparági elfogadottsága gyakorlatilag száz százalékosnak mondható.

A világszerte szabadon használható 2,45 GHz-es frekvenciasávban működő apróság egyetlen célja megszabadítani a számítógépeket, a mobiltelefonokat, és más elektronikus eszközöket az őket összekötő adatkábelektől tíz méteres körzeten belül. A marketingesek csak annyit kértek, hogy az új eszköznek a minimális áramfogyasztás és adóteljesítmény mellett az önköltségi ára se legyen több mint egy kábelé - végül is kevesebb réz kell bele. A Bluetooth egyfajta digitális aurát kölcsönöz a kütyünek, amelyen belül másodpercenként akár egy megabit adatot is átvihet egy másik kékfogúra, legyen szó mobiltelefonról, zsebszámítógépről, intelligens pénztárcáról vagy garázsajtóról, egyre megy. A miniatűr rádiót kiegészítő kommunikációs protokol "ad-hoc" hálózatok, úgynevezett pikonetek létrehozását is lehetővé teszi a nagy rohanásban egymás közelébe sodródott mobil eszközök között - ez a tulajdonsága a világutazó marketingprédikátorok és a high-tech ipari kémek körében egyaránt népszerűvé teheti.

Míg a manapság használatos infravörös csatolóknál követelmény a közvetlen rálátás, a kékfog akár a szomszéd szobában lévő notebookra is rákapcsolódhat, sőt a vételkörzete száz méterig megnövelhető, így akár egy egész házat totális kontroll alá vehet - ez az intelligens épület koncepció, amely több más ünnepelt újdonsággal együtt kezd gyanússá válni nekem: amikor egy ilyenből a bekamerázott utcára lépek, riadt tekintetem foncsorozott, bluetooth-kompatibilis napszemüveg mögé rejtem - és miközben dallamos női hangon elköszön, a szerver a logfájlomat frissíti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?